.

.

Wednesday, September 9, 2009

Rekaan atau Realiti

malam tadi aku tgk satu movie seram kat tv2..erm filem KUNTILANAK. filem ni was showing last 3 years kalu tak salah aku. aku ingat citer ni sebab ex housemate aku dulu pernah tgk citer ni kat cinema. aku layan citer ni malam tadi sesorag (sang suami dah tido) sampai la aku tido lambat coz citer ni habis kul 12pm. biasanya aku n hubby tido dalam kul 1030pm dah dibuai mimpi.
persoalan dalam benakku..tak sama ker pontianak dan kuntilanak. citer ni bgtau yang kuntilana adalah separuh manusia dan separuh kuda. dan sebab tue kot nama dier bermula dengan huruf k.
aku tak tau samada citer tue real story or sekadar rekaan hanya untuk hiburan penonton. dalam citer tue kisahkan sesorg yang menguasai makhluk itu dan menggunakan makhluk tersebut untuk membalas dendam. dengan hanya menyeru ala2 bersyair untuk memanggilnya keluar dari sangkarnya. adakah ini benar? mungkin ya mungkin tidak..semua ni dari Indonesia iaitu negara yang penuh dengan seribu satu sejarah.
bagi aku, andai ini cerita benar sekali pun ia tetap makhluk tuhan. cuma keadaannya bergantung kepada penerimaan manusia terhadap makhluk tersebut. terlalu abstrak untuk menceritakan tentang makhluk halus ini. keprcayaan memasing yang membuatkan kita mempunyai fahaman yang berbeza mengenainya.

No comments: