.

.

Saturday, January 31, 2009

Suzzane's Diaries For Nicholas

Sedih sangat movie ni macam dalam buku citer dier juga...pagi tadi bangun tido trus aku on TV and ader plak movie ni kat channel Star Movies...aku penah baca buku ni tahun 2003 and masih segar dalam ingatan aku citer ni...memang sedih sangat...masa aku baca buku ni aku teresak-esak menangis and tgk movie pun sama...sian mama nicholas...hukhukhuk..untuk ibu2 n bakal ibu tgk la citer ni..sedih sangat bagi aku...tapi org lain aku tak pasti akan perasaan mereka..

Friday, January 23, 2009

Awareness

*Kalau kita rasa kita tak dihormati, pernahkah kita terfikir adakah kita menghormati org lain?

*Kalau kita rasa org tak faham kita, pernahkah kita terfikir adakah kita memahami org lain?

*Kalau kita rasa org tak sayang kita, pernahkah kita terfikir adakah kita sayang org lain?

*Kalau kita fikir org lain pentingkan diri sendiri, pernah kita terfikir adakah kita juga pentingkan diri sendiri?

Fikir2kan dan selamat beramal....

Thursday, January 22, 2009

Misi Menguruskan Badan

fat become perfect

Start from arini aku ader 1 azam baru setelah semua org asyik tegur aku gemuk jer...aku berazam untuk :

1. Kurangkan berat badan
2. Cantikkan bentuk badan luaran dan dalaman
3. Tambahkan seri air muka seorg isteri
4. Aku nak diri aku macam dalam gambar di atas
5. Kesimpulannyer KURUS

Untuk permulaan aku kene;
1. Kurangkan makan di waktu malam
2. Kurangkan mengambil nasi
3. Lebihkan mengambil sayur sayuran dan epal hijau
4. Sehari 2 kali ambil Tea Hijau (tea boh pun tak per)
5. Seminggu 2 kali jogging bersama hubby (menambahkan kemesraan)

p/s Kawan2 kalu ader petua jgn segan jgn malu kongsi bersama yer.....

Wednesday, January 21, 2009

Gemuk...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

perkataan yang menyampah sangat untuk dengar...arini jer 2 org cakap aku nampak gemuk semula...ikutkan suamiku dah berkali2 cakap aku gemuk....
semalam genap sebulan aku makan nasi siang malam pagi petang...aduhhhh da kene control makan balik ni..alangkah bestnyer kalu aku ni kurus keding n boleh jer makan sesuka hati...
tapi takper berbekalkan azam yang kuat akan ku usaha sehingga kurus semula...

rindunyer nak kurus camni (Dec 2006)

Monday, January 19, 2009

New Model Honda City

Honda



lets drink 1st


aku ngan my hubby plan nak tambah lagi satu keter...hehehe planning nyer honda city yang latest nyer model ni...smalam aku n bugs pi la test drive...


ma hubby yang tak sabar nak test New Model of Honda City

Fuhhhhhh..... best giler and terasa macam kerete yang pandu driver bukan driver pandu keter..hahahhah sungguh best la keter tue..tapi lambat plak dapat..kene tunggu paling kurang 2 month la...

Takper2..kalu ader rezeki dapat la keter tue ngan cepat...TUNGGUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!

Thursday, January 15, 2009

AL - Fatihah

Thick...thick... jam loceng ku berbunyi menandakan da pukul 5.30am (15.01.09). Aku bangun n terasa sayu jer pagi ni. Semalam aku mendapat sms dari kawanku NOFA mengatakan ayahnyer a.k.a ayah keduaku meninggal dunia. Terkejut berbaur sedih aku membaca sms tersebut.

Pada mula aku dan hubby nak melawat semalam tetapi ader plak org astro nak datang umah pasang astro semalam so kami tangguhkan untuk melawat harini (15.01.09). Malangnyer kami tak sempat melawat beliau semasa hayatnyer dikandung badan dan hanya sekujur badan yang terpisah dari nyawanyer sahaja dapat ku tatap. Al-fatihah buat arwah Pak Cik Yusof Abdullah.

Aku menganggap arwah seperti bapaku sendiri. Beliau sangat baik terhadapku seperti anaknyer sendiri. Nofa, aku teringat masa kita belum kawen and aku nak berbuka puasa kat umah ko. Ingat tak kes sup tulang yang aku idam kan arwah sanggup belikan tuk kita berbuka puasa kan!
Buat Nofa, makcik & abang nofa harap banyakkan bersabar dan sesama la kita doa agar arwah dicucuri rahmat dan diletakkan di kalangan org2 yang beriman oleh ALLAH S.W.T..aminnnn

Tuesday, January 6, 2009

Di Renjis-rejis Dipilis, Di Tepungi Lah Tawar ...28th December 2008

Buah bidara di atas para,
Ambil sebijik bawa kehulu,
Mempelai cantik sehati sejiwa,
Kami ucapkan Selamat Pengantin Baru.

Pantun di hulur mengikut adat, agar budaya dijunjung di angkat. Ini lah fasa terakhir dalam perjanjian Raja Sehari, Majlis Bertandang ke rumah pengantin lelaki.

Erm dalam kul 1045 camtue la mak andam datang. kali ni perempuan tulen la plak...erm katanya make up artist2 gangstar, pengacara tv. tapi malangnyer aku kurang ler berpuas hati ngan hasil make upnyer... tapi kira ok la coz da tak sempat nak buat baru coz time is running out..belasah jer la...

dalam kul 1250 pm aku siap n bugs plak 1 30 pm siap. bertolak dari umah aku ke umah bugs amik masa dalam 30 min la. pgnyer 5 kerete. pastu cam sesat pun ader yang lain tue...hikhikhik..kelakar sangat.
tepat kul 2pm aku sampai di umah bugs n perarakkan juga ader then trus makan beradap..kat umah bugs, kami da taknak bersanding n pelamin lagi. cukup la sekali seumur hidup.hehhehehe lega rasanyer kalu tak berdebar lagi la aku.
tapi ok la...kat kl ni kalu kenduri kul 5pm sure da abis macam tue juga kat umah mak mertua aku ni..kul 5 jer setle..time tue aku da selamat tukar baju n tolong cuci periuk kat dapur...
Thanks to all my fwen yang datang....especially to NINA, SARA, ANNE, NOFA dan ramai lagi..tak larat nak sebut ni....



Kompang Dipalu Pengantin Malu...20th December 2008


fuh lega...satu phase (nikah) da selesai ader lagi 2 phase sanding n bertandang. 20th December 2008 Kg Kubang Sepat digegarkan dengan persandingan meriah Masz dan pasangannyer Bugs.


kul 10 jer mak andam aku si nyah Farah (nama sebenar Fakrul) datang tuk make over aku dari bias2 jer kepada VOGUE da Vas gitu...aku pun menadah muka ku yang putih lagi berseri ini (ini namanyer masuk lif naik la sendiri).


Biler da siap make up jer ader la rupa aku ni lain skit tapi cantik lagi make up nikah coz masa nikah nyah kak Ros make up aku (guru kepada nyah farah ni). Tapi aku ok jer..walaupun make upnyer nampah rupaku bertambah tembam jer rasa. ok jer aku...debaran bersanding mengalahkan cerewet ku ini.

dalam kul 1230 siap sebagai ratu sehari. si nyah farah da gerak make up si Bugs kat Sg Korok. aku n ammy, kearl and adikku posing la dulu...puas aku ngan pelbagai gaya sambil menunggu si teruna idaman datang.

Tepat jer kul 2.00ptg tibanyer Teruna Kacak menanti si Dara Sunti untuk ke jinjang pelamin. aku sebelum ni asyik dok tgk org berarak jer n now my turn babeh... wow dapat gak rasa perarakkan pengantin..yang paling best nyer DJ yang bapak aku cari tue fuh....cakap tak henti2..best giler ngan lagu nyer pun up2date..memang gempak la kene plak time perarakan tue....'kompang di palu pengantin malu' huhuhuhuh....

Pengapit aku Ammy Lo dan pemayung aku ialah Kearl. si Teruna plak dipayung oleh Pie dan diapit oleh Jep.

Acara persandingan dimulakan dengan upacara merenjis oleh ahli keluarga 2-2 belah pihak...gempak la mana ader upacara merenjis lagi kat Kg Kubang Sepat ni..Anak En Ismail memacah tradisi yang telah lama berkubur. hahhahahhah biasanya kat kg aku ni takder nyer upacara2 camni, yang slalu buat simple jer. ader yang takder pelamin pun ader. so aku ni kira 'Wedding of the year' la.

Lepas acara sanding, makan beradap la.. makanan pengantin disediakan oleh MAK UCU aku n the gang..Biasala makan beradap tapi aku suka kerusi meja makan aku yang tinggi n besar dari yang lain...cayalah masz...

Pengantin berarak, sanding & makan beradab



setelah semua acara wajib selesai aku baru notice yang ramai rupanya hadirin majlis perkahwinan ku. mengikut kata bapa ku jemputan lebih kurang 4000 org. kad kawen yang dikeluarkan dalam 1700 keping. anak sulung kan tu yang tumbang lembu sekor. lembu yang tumbang tue besar giler aku pun terkejut tgknyer...ingatkan kerbau rupanyer lembu.


so wedding aku makan daging fresh la..hehehehhehe sesiapa yang tak datang kedah tue rugi la skit...skit jer tak banyak..=)



jam menunjukkan kul 5 petang, pengantin & photographers pun memulakan outdoor photoshoot. huh memang class la azreen & lan nyer gambar..tabik la korang gambar kitaorg cun abis...


petang tue juga ammy n zul balik ke kl..neway thank you guys coz datang kedah n i love u all...


Selamat Pengantin Baru

ini lah banting perkahwinan kami

Terpatri Sudah Cinta Kami (Masz & Bugs)...19th December 2008

Cinta Kami

Alhamdulillah...sebuah ungkapan yang memberi nilai KESYUKURAN yang tiada bandingan.
19th December 2008

'aku terima nikahnya' antara ungkapan ayat yang masih terngiang2 ditelingaku. Aku gembira berbaur terharu tatkala mendengar selafaz akad yang diungkapkan oleh suamiku. kini aku bergelar seorang ISTERI.

'Mak serahkan Masz pada Bakri dan mak harap kamu boleh menjadi seorg ISTERI yang baik dan taat kepada suami'


aku betul2 cam tak sangka yang aku da kawen. rasa baru jer macam abis blajar n kanak2 rebina lagi. erm skang ni title aku da berubah dari seorg CIK kepada PUAN. Macam tak percaya jer kan...


masa akad nikah ni ramai yang menemani aku sedara, adik beradik ku ( my 2nd bro jer tak der coz otw balik kedah time ni) dan seorang kawan ku yang senantiasa berada di samping ku.. AMMY LO. Ammy datang Kedah ngan tunang dier Zul and dorang la yang membawa aku ke masjid. Thanks korang...mwahhh
thanks darling u r so nice to me n i love u so much...i will always with u when u need me darling.

aku nikah kat dalam masjid. baru jer duduk dalam masjid tue tetiba fon aku berbunyi (lagu popoye) rupa-rupanyer En Rafik call dari opis aku nak tanya pasal project document. hehehhehe lantas aku pun cakap la aku nak kawen ni...hahhahahahhahahha.kelakar kan!!!!!


lama gak la nak menunggu di akad nikah tue...datangnyer tok imam minta aku tandatangan persetujuan untuk kawen ngan si bugs ni..hehehhe. Mesti la setuju takkan tak setuju plak!


Akad nikah dijalankan dengan selafaz sahaja...fuh Alhamdulillah..lega rasanyer n sedih pun ader gak..coz aku bukan milik mak abah lagi.uuuwwaaaaaaaaaaa..........control nangis tapi bergenang gak air mata aku ni. hanya tuhan sahaja yang tahu berkocaknyer air di dalan mata ku itu.


standart la pas akad nikah upacara sarung cincin ni. cincin di sarung tangan dihulur tanda sayang dan hormat pada si suami, kucupan diberi kasih dilayang untuk si isteri buat selamanya.


suami, isteri & cinta