.

.

Saturday, November 28, 2009

Meriahnyer Hari Raya Aidiladha 2009



maksu n uncle bob

Hukhukhuk...Selamat hari raya bonda n ayahanda. Anakanda tak pulang sempena hari raya aidliadha ni..lagipun hari raya aidilfitri yang lepas anakanda dah beraya di kampung Kedah.

Raya haji tahun ni aku n sang suami beraya di KL jer. pada mula nyer aku fikirkan biasa2 sahaja coz raya haji jer tambah plak kat KL. macam tak happening jer rasa. Malam hari raya lepas siapkan cupcakes raya aku bergegas pulang ke rumah FIL. sampai jer semua ipar duai da tidur maklumlah sok nak raya. MIL plak baru siap masak rendang ayam bersara dalam erti kata lain ayam pencen la. lepas tolong mil apa yang patut aku n hubby pun tido.

pada pagi hari raya, semua kaum lelaki pg solat aidiladha dan yang tinggal kaum hawa kat umah. after solat raya jer semua berkumpul kat umah n makan rendang n ketupat. sedap2...setelah selsai salam2 n makan satu family gerak balik kg mil aku kat Klang. Umah wan n atuk si sang suami menrangkap atuk n wan aku juga la. kat sana dorang wat open house. meriah2.

Sampai jer sana ramai saudara2 yang ader. tapi masih belum complete. masih ramai lagi yang masih belum tiba. segala pak n mak ader..heheheh yang aku tak penah jumpa pun ader.kekekek..kat sana sangat meriah, riuk rendah kanak2, sedara mara yang jarang jumpa saling berkongsi cerita, dan anak2 dara yang sering bergossip pasal bf memasing serta anak muda n bapak yang asyik click2 ngan camera SLR mereka. hahhahah sangat meriah la..asyik nenek melatah apabila terkena pancaran cahaya lensa camera.hehehehe

terubat juga rinduku pada family kat kg, tok, chu n sedara2 ku kat kg coz ni lah raya pertama yang aku raya tanpa family. huhuhu..

lepas jer balik dari Klang, my sil nak shopping plak. Jusco Bukit Tinggi destinasi beraya kami.hahahha memasing dengan baju melayu n baju kurung la ke sana. aduhai beraya di shopping complex nieyh..







Ci Celambak


Huhu..wink* wink*...cant wait to be mom when i hold her in my arm...

Aku akan teruja nak balik umah FIL aku kalu ingatkan ci celambak ni

sangat comel n gebu...uahhh

inilah anak sedara aku yang menjadi kegilaan ramai sedara2 nyer.

maksu love love love Irdina




Wednesday, November 25, 2009

*Wink* ~ new hair

Jeng, jeng, jeng...ni ha rambut baruku. Last weekend aku teman my SIL pg saloon, dier nak potong rambut..alih2 aku pun tersangkut skali. Rambutku pun dah panjang sangat rimas n penat nak belai dier. so aku fikir pendekkan skit and ini lah hasilnya.

Bercakap pasal rambut ni, aku ader satu tips daripada pakar rambut la kalu sesapa yang nak berambut panjang yang cantik dan sihat. Bak kata dr, rambut panjang ni memerlukan vitamin yang cukup coz vitamin from kulit kepala tak dapat beri sepenuhnya. oleh itu rambut yang panjang juga perlukan supplementary vitamin la coz vitamin yang dibekalkan tidak cukup.

Biasanya supplementary vitamin ni terdapat dalam shampoo, conditioner, atau hair moisterizer. Oleh itu pemakaian shampoo or barangan berkaitan rambut perlu diberi perhatian agar rambut kita mendapat khasiat yang cukup. Jgn main bedal jer coz kekadang bahan kimia yang terlampau dalam bahan yang digunakan menyebabkan rambut akan rosak dan mati.


Only 25 minutes!

Entry ni nak bgtau yang skang ni aku happy bangat. Sebabnyer aku sampai opis dalam masa 25 minit sahaja dan kebiasaannya 45 minit. Rumah aku ngan opis sebenarnya takder la jauh almost 10km camtue jer. Biasanya aku akan kuar umah dalam kul 7.15am. Walaupun umah dekat tapi still ader jammed coz ader 2 traffic ligth yang perlu aku tempuh. biasanya 1 traffic lite amik masa dalam 5 -10 min (bergantung kepada keadaan jalan dan bil kereta).

Al kisahnya hari ni aku bangun lewat. Kuar rumah pun dalam 7.31 am camtue. Mulanya ingatkan tak sempat sampai kul 8.00am kat opis. Dikisahkan sekarang musim cuti sekolah, maka keadaan jalan a bit lengang and aku dapat sampai ke opis 5 min before 8 o'clock. hehehehhe..terasa suka dan teruja plak coz dapat pertahankan punch card yang tak penah merah!=)

Sebab tue la aku terbitkan entry ni yang menunjukkan aku happy =). Oh, i just check my diary and today i have an appointment with a DOCTOR.


Tuesday, November 24, 2009

Jinak Merpati (1st Awning Tudung)


Entry ni sebenarnya ku tujukan khas buat opismate aku yang lama. namanyer Adifah Ilmar atau lebih dikenali FIDA. gambar kat atas tue adalah 1st tudung yang aku beli dan membeli bersama Fida. Beliau selalu minta aku pakai sebab katanya kalu aku pakai tudung tue macam model patung butik tudung. Tudung tue aku beli kat RATU Setapak masa aku kerja kat Company lama dulu.
Memula ingat nak temankan dier shopping tudung tuptup aku pun terbeli sekali. itu lah tudung yang 1st aku beli apabila terdetik untuk berjinak2 memakai tudung. Alhamdulillah aku kini makin senang n selesa untuk betudung.



Bila Hati Sudah Teruja!

D'Alphinia

Cerita ni agak basi tapi buat aku terimbas selalu.Buat masa sekarang ni aku dan suami sangat aktif mencari property untuk dimiliki. Pantang ader iklan Projek Rumah yang bakal dilancarkan, sure aku dan suami akan ader kat show house tue. Bukan aper, sebab sekarang ini, aku dan sang suami merasakan sudah mampu untuk memiliki sebuah rumah idaman.

Last a feew week aku dan suami, melawat satu show house ni dekat area Seri Kembangan -Puchong coz dapat invitation from the developer. Projek ni aku dapat tahu dari 1 of officer opis aku. 1st kene register as a member then developer will update us about progressing of their project. Concept project ni build and sell. So aku n sang suami sudah mula meneka akan harga sebuah rumah yang bakal kami lawati ni. Sesudah sampai jer kat sana, tidak disangka ramai yang datang and kami dijemput untuk menjamu selera dahulu. Antara menu yang ader ialah satay, nasi himpit, laksa, mee goreng, meehun goreng, dan kuih muih. Selepas menjamu selera, kami beredar masuk ke dalam gallerynya untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut.

Antara rumah yang dijual ialah Semi-D Double Storey dan Double Storey Terrace Link. Kawasan nyer sangat cantik n strategik. Rumah yang dijual almost sold out cuma tinggal beberapa unit sahaja lagi. Aku n sang suami lebih berminat untuk double storey jer la n merasakan itu jer termampu. Hanya tinggal 10 unit sahaja lagi untuk double storey. Wah macam goreng pisang rasanya jual beli rumah skang. Malangnyer position rumah yang diidamkan sudah abis dijual. Lagipun kalu aku betul2 nak beli juga kene fikir sepuluh kali kot coz harga untuk project build n sell ni lain skit. Harganyer RM438,000++ untuk double storey and RM660,000++ untuk semi-d. Mahal bagi aku n sang suami.

Selepas berunding akan harga, sang suami minta difikirkan semula. Setelah selesai melihat tapak dan lot yang masih available, kami dibawa ke show housenyer. Wahh! teruja sungguh aku tgk umah nyer. Rumahnyer tak sama dengan rumah2 yang aku selalu jumpa dan keluasannyer pun besar. 'No wonder la tinggi harganyer', kata sang suami. Design rumahnya yang cantik and cozy, buat aku tertawan and teringat2 sampai sekarang. Tapi aku juga percaya kata2 suami ku, 'kalu ader rezeki kita dapat la rumah ni nanti'. Hanya senyuman dapat ku ukirkan untuk sang suami. Aku sebenarnya takder la kisah sangat nak dapat rumah semahal ini. Asalkan boleh tinggal bersama keluarga tercinta dan berpadanan dengan kemampuan aku dan suami. (tapi kalu dapat Alhamdulillah =).





Monday, November 23, 2009

Gardenia Bukan Sekadar Roti


this entry, to share what I was getting from my research about few week ago. saya percaya all of us selalu makan roti Gardenia kan? and kita semua juga pasti tahu Gardenia adalah jenama untuk pastry and bakery. But masa saya kat Sabah, saya jumpa soya tin jenama Gardenia! So gardenia bukan sekadar jenama roti malam masih terdapat product lain yang dier kuarkan. erm aku agak ketinggalan agaknyer mengenai product gardenia ni.. ntah2 masih terdapat pelbagai produk lain yang aku tak tahu yang jenama nya terdapat di Malaysia. Sebagai seorg pengguna, saya seru pada diri saya sendiri dan pengguna di luar agar aware dengan barang yang kita guna agar tidak tersalah pilih dan tidak melanggari hukum agama.






Thursday, November 19, 2009

Waaahh Banyaknyer!

new face in facebook!

ini bukan nuffnang ads k, but aku yang terkejut coz banyak sangat comment kat facebook aku...agaknyer dah lama aku tak on9 facebook n kengkawan semua dah windu kan!...aku jua sebenarnya rindu kengkawan sekalian tapi malangnyer aku banyak keje sangat la skang ni.so tak dapat nak on9 facebook selalu.harap korang semua faham.Miss u guys sooo much!



Bored Management!


heheheh..camni lah caranyer, kalu aku bosan!




5th Dec - Zara's Party

Wahai sekalian manusia...5th Dec ni aku tak free coz kene pg Zara's Party! So sebarang jemputan untuk aku pada malam hari tersebut aku mohon ampun dan maaf coz tak dapat nak attend. InsyaAllah akan ku curi juga pg majlis korang pada siang hari. to baby zara, thanks for invitation yeah! Happy Coming Beday Zara Iris Delisha



Wednesday, November 18, 2009

Wedding Invitation! A, B or C?

Aduhhh banyak tul wedding invitation tuk dec ni.. on my aniversary pun ramai yang book tuk wedding dier..macamana la aku nak pi honeymoon lagi kalu dah tarikh keramat tue kawan baik sendiri kawen..bukan kawan baik jer, opismate la, sepupu la...Waaaaaa...

Mana satu nak pilih ni?kalu satu tempat jer senang boleh pg semua majlis, ini tidak! cousin kawen kat Kedah, best friend kawen kat Kelantan, opismate kawen kat Putrajaya...mana mau pilih?

kalu tak pegi my cousin kawen, apa kata sedara nanti? kalu tak pg best friend kawen, kesian tau masa kita kawen n tunang dier datang Kedah plak tue n banyak tolong kiter. Dier sanggup bermalam kat kampungku itu..=(. Kalu tak pegi opismate kawen pun kesian juga coz agak rapat ngan kita kat opis n dier banyak tolong kiter juga! so camner??????

mana nak pilih ni? A=Cousin, B=Best Friend, C=Opismate?

Blurrrrrr............


Tuesday, November 17, 2009

Hot.FM bila tiada Fara Fauzana

pepagi kalu pg kejer hanya channel 97.6 fm jer la tuk halwa telinga ku..haa chanel Hot.fm la.Since fara takder ni bosan jer rasa. Dengar citer, farah cuti sebulan coz buat operation lutut nyer yang injured masa match futsal last a few month kat Sabah (kalu tak salah la). kalu si Fara n Faizal DJ pepagi buta tue memang happening abis.. kerana dorang la aku selalu ketawa sorang2 dalam keter, kalu jalan jammed jer aku antara penghantar sms chat ngan dorang la...pastu senyum sesorg bila dengar sms sendiri dibacakan.heehhehe. macam tue la kalu pepagi before sampai opis. Tapi skang ni agak suram n bosan skit la coz Fara cuti n Faizal sesorang. aku dapat rasakan yang ramai peminat Fara pun macam aku juga.

Kalu last week aku sampai tukar channel lain la coz rasa macam bosan gle dengar hot.fm ni, but dis week ok skit coz Faizal digandingkan dengan Azhar Sulaiman. Walaupun tak seceria Fara, tapi stil ok tuk aku dengar bebelan DJ nyer.

Aku harap cepat la si Fara tu masuk kejer..dah rindu nak happening ngan Hot.fm ni...


Monday, November 16, 2009

Congratulation!

Million congrate to my 3rd lil bro coz berjaya menghabiskan study dier walaupun dulunya asyik merungut jer susah gle...biasa la engineering course ni mana ader yang senang. Alhamdulillah he graduated with a good CGPA and now ngah tunggu tuk fly to UK...






Thursday, November 12, 2009

Penangan Jenama

Entry ni sekadar nak berkongsi cerita n info yang aku ader. Semalam aku baca mag GLAM bulan November la. Macam biasa magazine yang penuh dengan brand yang mewah dan terkenal. Kalau 3 years back, bercakap pasal tote Hermes Birkin ke, Mulberry ke, aku akan tertanya2..apa kebebenda tue? but now bukan setakat Hermes Birkin jer yang aku kenal, namun lebih dari itu sudah jadi idaman ku!
Sebenarnya, aku masih lagi bukan boleh digolongkan dalam kategori org yang layak untuk jadi members butik BRAND yang mewah2 ni. Tapi itu bukan sesuatu yang mustahil. Walaupun sekadar belajar mengenali BRAND yang ader, sekurangnya aku tak ketinggalan dalam mengikuti dunia fashion yang makin pantas bergerak.
Berbalik cerita yang aku nak kongsikan. Ader satu part dalam magazine ni bercerita Penangan Jenama. Katanya, BRAND boleh mengeratkan hubungan persahabatan! Pendapat korang macamana? setuju atau tak?
Si penulis memberitahu dalam mag nyer yang dier berjumpa rakannyer yang pernah memperlekehkannya suatu ketika dulu. Apabila terserempak (berjumpa secara kebetulan) di satu lokasi di KLCC (kalu tak salah aku la penulis menulis dalam magazine nyer), rakan nyer menegur....' hye, u look great with LV bag and stunning shoes. Eh where u got that?Keep in touch k'...ayat dier lebih kurang macam ni la dalam mag tue.
So si penulis berpendapat jenama juga turut mempengaruhi dalam sesebuah relationship. tapi bukan semua. Baginyer bukan pandang kepada jenama untuk tafsir sebuah perhubungan tetapi erti perhubungan itu sendiri. Hanya sesetengah manusia sahaja yang menggunakan BRAND untuk segalanya.
Ermm aku terfikir adakalanyer betul apa yang ditulis dalam mag itu. Malah aku sendiri penah alaminya. Pabila kita bersama BRAND, ramai yang mendekati dan ingin di dekati. Tapi sampai bila dan sejauh mana?


My Glamour Picture Contest : News

Guys, hadiah kepada pemenang dah di antar. Kepada semua pemenang sila tunggu hadiah anda di hadapan pintu alamat yang anda berikan. =)

Wednesday, November 11, 2009

KINDERLAND Concert

Sabtu lepas aku ngan sang suami pg Temerloh, tgk concert anak buah aku. Comel giler tgk dorang dance..teringat masa aku zaman2 tadika dulu...tapi takder la macam ni sangat. Ala aku dulu mak abah aku anta tadika kemas jer so tadika camtue mana nak ader dancing2 camni..
setakat koir, nasyid dan melukis jer seingat aku..pastu graduated... Tadika skang ni dah lebih maju dari dulu.

neway fun sangat tgk dorang menari2 n gelagat bebudak atas stage ni...kalu kita nak buat show or bagi speech ker sure menggeletar satu badan takut n neves..tapi dorang Ya Ampun bukan main suka siap lari2 n lambai2 lagi parent dorang from stage!

















She's Memey ......




Sebenarnya suka giler pict ni ngan Memey...She's Memey Anuar








Tuesday, November 10, 2009

Subhanallah! Mata dari Langit (Betul ker.. ?)

entry ni aku nak share pasal satu email yang aku terima. cuba korang tgk vedio ni n apa tafsiran korang berkenaan Mata yang terdapat dalam vedio ni..bagiku ia semua kejadian datang dari Yang Maha Esa. Betul atau tidak Wallahualam...

' Tiada Tuhan yang ku sembah melainkan Allah, dan aku bersaksi Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah'


video

Huge of Dream


cantiknyer bag ni...sangat suka la n teringin untuk miliki bag ni yang ORIGINAL..cantikan! harga from LV $1940.00. kalu converted to RM baper korang rasa? hehehhe buat masa skang ni aku rasa masih kurang perlu memilik bag yang berharga sebegini coz masih ader benda lain yang nak aku buat.

masa kat Sabah tue ader jumpa imitation but ntah gred aper pun tak tau la...tapi cantik juga. malangnyer Boss aku yang bli dulu tuk wife dier. so pecah la rahsia wife dier yang slalu pakai branded handbag ni..kikikiki..

melepas gak rasa tapi imitation jer pun..bebila pun boleh miliki tapi yang original tue bila la nak dapat!

Thursday, November 5, 2009

Geram + Streessssso!

eeee..macam nak LEMP**G je sorang Perempuan ni!
aku ngah bengang ni, walaupun kejer belonggok tapi aku nak lepaskan stress kat entry ni dulu. sebenarnya stress aku ngan sorang perempuan ni dah 2 week tau. aku tahan jer...GRGRGRGRGR.

Kesimpulannya perempuan ni seorg yang pentingkan diri sendiri dan tak bleh buat kejer lansung. Lepas dier nak soh aku buat semua kejer dier then dier akan buat update progress kat our head yang semua kejer dier yang buat! WHO R U? Boss aku ker? padahal sama level jer. aku ni plak dengan niat satu group and nak buat kejer sesama and tolong dier settle part dier and terima manfaat sesama, tapi aku plak dipijak!...Kali pertama aku terkena aku takkan biar tuk kali kedua.

So skrg pepandai la u buat kejer u k...! i nyer part dah settle and 4/5 part u pun i tolong siapkan sampai outstation claim u pun i tolong sediakan. apa lagi yang u nak?

Wednesday, November 4, 2009

Hari Seafood Sedunia

hehehhehe..ni pasal makan nyer entry.. last weeked kitaorg makan seafood jer..dapat plak ketam, sotong n udang yang fressh..FUH sodapnyer..(puji masakan sendiri)..sebenarnya semua seafood fresh ni aku angkut from sabah. ni BOSS aku nyer kejer la ni ajar beli seafood fresh bawak balik KL. apa lagi angkut jer la...sib baik lepas naik fligth segala seafood ni...ni la hasilnya

terliur jer tgk picha ni..lapornyer.


tomyam seafood (udang + ketam, aku masak)

ketam masak 3 rasa (hubby yang masak)

terselit ayam goreng kunyit (aku masak)