.

.

Monday, January 4, 2010

Azam, Impian, Target & Nekad

2006 -2007

Bila masuk jer tahun baru mulalah aku memasang azam. tapi azam aku kali ni sama jer ngan tahun2 lepas. nak COME BACK to 2006-2007. apa lah aku ni org lain semua nak maju ke depan, tapi aku nak patah balik ke belakang. =)
aku nak patah balik ke belakang bermaksud nak jadi KURUS macam dulu semula. bila diimbas gambar2ku memuda dulu zaman2 remaja n terkinja2, macam tak caya jer badan ku kurus. tapi sekarang ala-ala guni beras dah ha..

So disamping mencantikkan diri aku juga boleh elakkan penyakit seperti darah tinggi, jantung dan kencing manis kalu aku kurus ni. kalu gemuk sure risiko nak kene penyakit ni tinggi. Mulai hari ini aku akan mengamalkan diet yang seimbang. kepada mereka yang teringin nak kurus n nak balancekan berat badan dan menjaga kesihatan, meh la sesama kita mengamalkan diet yang seimbang.

Opps..diet seimbang bukan diet yang tak makan lansung k, tapi diet yang penuh dengan zat yang diperlukan oleh badan.

Menu aku untuk seminggu (credit to my old fren)

Bekfast = minum secawan coffee + sekeping roti gardenia
Tea break = minum secawan milo + 3 keping biskut
Lunch = sayur + buah + 1/2 cawan nasi + ikan/ayam/daging + air kosong
Tea break = 1 gelas jus
Dinner = buah + semangkuk sup sayur/ ikan/ ayam/ daging

* dinner perlu di ambil sebelum pukul 7pm, kalau selepas 7am masih rasa lapar amalkan minum jus atau minum milo jer...

InsyaAllah dengan disiplin yang kuat serta keazaman yang tekad, beratku akan turun juga kalu tak skip amalkan diet yang sihat ini.=)



10 comments:

deena awanis said...

good luck ye!!!

Reflisia said...

thanks deena =)

@rE-LonG said...

Hmm..kak..kT lebih suka tgok akak mcm skrg ni..comey jer..hihi

tp klo nk krus pn ok gak..cuma jgn tlampau kurus je k ^_^

Anyway..chayoK..chayok ;)

Reflisia said...

thanks are-long..akak nak kurangkan skit jer berat badan akak supaya ideal jer..taknak lah kurus sangat akak pun tak suka

iedaLUVsham said...

weh same le ngan aku, aku pon nak kurus gak, buncit aku neh, hehehe!!!

Mea Myra said...

good luck drling! samer samer lah kite berusaha ek.. hehe

Reflisia said...

ieda & Myra = meh la kita sama tanamkan azam tuk diet n turunkan berat badan..

-LaDy rAzOr- said...

chayo' maszku!!!
a'ah la...gambo dedulu ko nmpk kurus jek...
gambo la nie agak macam 'seguni beras' gak ar (pinjam ayat ko!)
hehehheeee.......
berusaha!!!
ko kan jenis sng turun berat....apa ada hal, kan?!?!
gud luck! :-D

Intan said...

Gud luck dear on ur "aim" for this year!

Reflisia said...

nofaku..
thanks a lot for ur motivation words.aku ngah berusaha gigih ni..hehehheh

intan,
mekasih yer..semoga berjaya