.

.

Tuesday, January 26, 2010

Folic Acid + Vitamin C + Vitamin B Complex

Folic Acid

Vitamin C

Vitamin B Complex
Kebiasaannya kalu sesapa yang disahkan preggy sure ini lah antara suplimentary pil yang kene amik. Tetapi walaupun masih belum preggy pil2 ini juga boleh di ambil dan disarankan untuk mengambilnya especially yang merancang keluarga. Bagi kes aku pula, juga turut di sarankan untuk mengambil nyer walaupun masih belum preggy dan ini antara salah satu usaha untuk mendapatkan baby yang sihat dan sempurna.


15 comments:

Anonymous said...

Waa... berani u ambil ya pil2 cam ni... org kata nnti bby u kan je sihat tpi sihat walifiat... beso uuuu... mcm my friend... can u belief bby dia 5kg beratnya ... bersalin secara normal.. just imagine !!!! I yg x ambil pil suppliment time preggy pun almost 4kg... just amalkan makanan yg sihat je... jauhkan fast food, junk food n minuman yg bergas n paling important jgn minum ais... coz nanti bby u banyak lendir/kahak n senang selsema...

-LaDy rAzOr- said...

babe...
mmg digalakkan amik folic acid utk nak preggy...
kalo dah preggy pon, x salah mkn folic acid...
kalo baby beso pon, beso yg sihat....
kalo beso tp x sihat, watpe..kan?!?!
ikut jek ape doc ckp coz doc knows better....
just don't miss da ubat...keh! :-D

Baiti said...

x confirm lg erk masz...huhuhhu..x per insyaali...lah..ader rezeki tue nant

ieja said...

ieja dulu pun sebelum pregnt makan asid folic...alhamdullilah pas sebulan makan ieja disahkan pregnt...so tak per kalau maz nak try...ieja dulu masa lahir dania mmg besar 3.95kg secara normal..tapi alhamdullilah dia sihat & jarang demam..

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Me too... But only taking folic acid together with EPO... *wink*wink* ::.

Reflisia said...

anonymous,
berani atau tak bukan persoalan..tapi ini nasihat dan saranan doktor pakar yang i jumpa...

Nofa,
babe, aku dah memang disarankan suruh amik n ni pun doktor yang kasi. aku setuju ngan statement ko..

Baiti,
belu ader rezeki lagi..insyaAllah nanti2 kot

ieja,
ramai juga kawan masz cakap macam tue amik jer asid folik dalam 2 3 bulan trus lekat..

Reflisia said...

darling Mrs Mondok,
hehehe good2..eh EPO tue aper? (aku yang jakun skit singkatan2 ni)

Reflisia said...

darling Mrs Mondok,
hehehe good2..eh EPO tue aper? (aku yang jakun skit singkatan2 ni)

mama thieya said...

Takper kalo u amik pil ni.. adik i lepas keguguran terus jer amik asid folic and group... takder effect aper2pun even lepas kita bersalin pun doc akan bg asid folic..
kalo nak mudah dkt farmasi ader pil complete ngan asid folic and group so tak payah nak telan byk2 pil.. satu dah mencukupi..

Naz-Segalanya disini said...

ye..sume pil tu dirangkum jd satu..nm nye pil obimin wane pink..pil tu mesti ambik utk kite n bb..xda nye beso..naz mkn smpi 9bln rikazz 2.8kg je lhir..masz..ambil je utk kesuburan rahim..n klu kurg asid folic di awal kndungan saraf tunjang bb boleh cacat

Mea Myra said...

folic acid bagus ambil kalau kita plan nk preggy.. goggle it. folic asi ni bleh jugak dpt dr sayur mcm bayam. gabus untuk pertumbuhan otak baby. folic asid ni function nye untuk elak kan kecacatan kromosom. insyaAllah dpt elakkan sindromdown semua tu.. yg penting kita sentisa berdoa pd Allah kan..

berat baby tu depands, kadang2 sbb ibu tu ade masalah kesihatan mcm kencing manis so berat baby boleh jadi mendadak naik. berat semua tu x penting, yg penting baby sihat mcm ckp nofa td ;)

good luck masz sayang!

Reflisia said...

mama thieya,
thanks for ur motivated word..=)

nasz,
mekasih bgtau pada org yang masih takder baby ni..appreciated sangat

Myra darling,
mekasih dear atas info yang sangat berguna..masz akan teruskan amik acid folic ni...

My AlL said...

masz syng.
terkejut amy baru topik die ary nih...amy ingtkn masz mengandg tadie tau...
urm .....masz... takper amy byk2 doakn utuk masz yng terbaik...

Memey Anuar said...

bakal mummy mas,
EPO = Evening Primerose Oil
pil utk wanita la dalaman2 hehe

saya nk start mkn folic jgk, bleh x? hiks

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Maceh Memey Anuar... Hehehe!!! Masz nie takleh kasik singkatan la... Kena bagi fullname... Ahakz!!!

Takpe, kita dua memang kena study banyak nak jadik mommy nieh... Hehehe!!! ::.