.

.

Thursday, January 21, 2010

Korang Berhati-hati terima SMS

Sebenarnya entry ni aku buat sebab aku terima email ni dari sang suami soh aku berjaga-jaga terima SMS. aku terpanggil untuk membuat entry ni untuk berkongsi maklumat disamping mengingatkan semua blogger or pembaca entry ni aware dengan setiap sms yang diterima daripada unknown ni..

email yang diterima;

BE AWARE OF THIS NO 012-4928392

Hi guys and girls, Below was the content taken out from my friend's brother's email, this was what happened to him this morning so everyone of us be careful when receive any SMS from stranger.

Today morning, while I still sleeping, I heard my hand phone SMS tone ringing. Then I open my eye and c, got a sms from number 012-4928392 send me a sms with content :'Long time no see already, how are you now?'.

First when I saw this SMS I thought it maybe from my old friend... then i reply:'Fine how are u'

Then at 10:30 i receive a message from the same number and the content shocked me:'Anda telah memilih untuk mengaktifkan perkidmatan kami, cas sebanyak Rm10/mingguan akan dikenakan sebagai yuran perkidmatan.

Untuk membatalkan perkhidmatan, sila SMS FINE OFF kepada number 333431 and sebanyak RM20 dikenakan untuk setiap sesi pembatalan.'

I quickly check my balance and c.... my account had already being subtracted RM15 Just now I email Maxis to report the case and asked maxis to trace this number, and Maxis said will give me the report by tomorrow. &am p;nb sp;

so guys..berhati-hati lah yer. nasihat ni tuk aku dan korang semua.


4 comments:

nasazfrog... said...

ohh cara cam ni pun leh tipu2 ek... berani dorang,, tapi dari number tu mesti dorang dpt carik ek dalang nya.. :)

~eZmALiZa~ said...

omg! seramnyer..btw,tengs for the gud info..really appreaciate it.. :)

Intan said...

Thanks masz for sharing the info...

Reflisia said...

nasazfrog,
itu lah nasib baik dalam email tu mentioned yang empunya phone yang terima sms tue dah wat report ngan MAXIS

ezmaliza,
memang la kan..skang ni ramai jer nak menipu dengan macam2 cara

Intan,
baik kita sesama berjaga2..tak salahkan sesama mengingati.tul tak mommy arissa comel?