.

.

Friday, January 15, 2010

Pregnant Without Married!

aku otw nak pg klinik

Semalam aku off segala blog, FB dan semua yang berkaitan dengan penggunaan PC or laptop. aku juga Off kat opis coz aku demam. so MC la semalam.

dalam tengahari semalam, bila rasa ader kekuatan tuk ke klinik, aku meneruskan hajatku itu. pada mulanya terfikir nak pg ngan sang suami, tapi tak nak lah susahkan dier. lagipun dier kejer and biarkan dier kejer ngan rasa selesa n tenang tanpa susah hati fikirkan aku..=)

sesampai di klinik (tak perlu mentioned nama klinik tuk kebaikkan bersama) yang berhampiran rumahku, aku mula mendaftar coz aku adalah pertama kali ke situ. biasanya aku akan ke klinik lain, tapi ok kan jer lah klinik ni. Semasa aku men register kan diri, clinic assistant tue bgtau Dr. takder and kene tunggu about 20 minutes. Huh! aku dah register baru nak bgtau..Fuhhh relax n sabar ok.

selepas setengah jam menunggu, tetiba nampak seorg lelaki dengan pakaian kemeja n slack yang berwarna plain. dalam benakku, pasti ini Dr, nyer. Tekaan ku tepat sekali. tetiba aku terdengar suara clinic assistant dari kaunter mengambil ubat 'kak..kak..boleh masuk lah skang..masuk ikut pintu 1st tue yer!'

aku terpinga!!!!!!!!!!macam ni ke panggil pesakit tru kaunter ubat? biasanyer kalu kita nak berjumpa Dr. clinic asst tue akan panggil nama pesakit n minta masuk ke bilik Dr. dan menjemput ke bilik Dr dengan penuh rasa hormat. Ini tidak terjerit2 dari corong kaunter ubat minta masuk ke bilik Dr. without calling the patient's name! errggghhh

sesi bertemu DR.
patient : Dr. saya demam la
DR. : ok let's me check ur temp. Malam tadi u ader makan aper2 ubat tak?
patient : tak Dr. coz saya bimbang, kot2 saya preggy coz almost 2 month my period delay
DR : baper lame u dah kawen?
patient : 1 yr
DR : u nak check pregnant tak?
patient : sure
DR : takper arini saya bagi u ubat tuk demam, sakit tekak and batuk. I bagi u ubat yang boleh dimakan kalu u pregnant. Pregnancy test tue u bleh dapatkan kat farmasi.
patient : Huh? (macam ni ker kalu nak check pregnant kat KLINIK?) ok la DR thanks. I will check by myself.

erm aku ngan rasa bengang trus kuar. dalam hati ku berkata..pangkah sudah klinik ni..

about 15 munites tunggu untuk ambil ubat. ya ampun lama betul. bukan nyer ramai pun org ader 3 org jer patient aku lah org pertama sesi petang tue. macam biasa clinic assistant tue panggil aku..'Kak ini ubat akak!' tak der protokol betul la minah ni.. panggil la nama. nasib baik aku asyik memandang kaunter ubat tue coz tak sabar nak blah dari situ.

sesi mengambil ubat
Clinic asst : Akak ni MC tuk arini, ini ubat demam, batuk n sakit tekak. Dan ini ubat selsema, makan waktu malam jer. semua ubat ni akak boleh makan walaupun akak mengandung. Akak tengah mengandungkan!
Patient : Ntah la dik akak check aritu blum lagi.. (sambil membayar kos perubatan)
Clinic Asst : Dr. kata akak mengandung!
Patient : Huh!!!! takder la
Clinic Asst : Akak ni dah kawen blum?
Patient : Dik, akak dah kawen la. tak tengok ker kat borang register tadi? (what do u aspect about me? preggy without married? Bodoh!!)
Clinic Asst : yer ker nampak muda jer akak ni..
Patient : (aku hanya mampu tersenyum dalam marah)


Ergggghhhh....apa lah klinik ni..




15 comments:

n0n0n said...

adei....mmg patut kne pangkah klinik ni........tak patut sgguh

Baiti said...

huhu...pangkah besar2 klinik tue...so what the good new..prggy x...(aduhh nyebuk jerk aku nihh) huhuhu

Reflisia said...

nonon,
itu la..memang pangkah trus n lupakan dalam ingatan ini..heheheh

Baiti,
Ntah la i tak check lagi..sebab i dah check masa delay 1 month tue takder paper pun lagi so biarkan la dulu...kalu ader rezeki tue ader la..=)

-LaDy rAzOr- said...

hissshhhhhhh...
tetiba aku lak yg over emo bila baca entry ko nie....

kalo aku dalam situasi ko, time tu aku dah maki dah budak kaunter tu...mulot macam longkang!!!

doc tu plak aku sound tepat...
maklum la...akak kalo dah marah, mulut akak nie memang tepat dan laser!

huhuuuuu...
sabo jek la nok....
stakat soh dapatkan pregnancy test tu kat farmasi, aku yg bukan doctor nie pon boleh cakap!!!
bodo punyer doc!!!

huh...emo lagi neh!!!

p/s: udahnyer....dah wat test ke lom??? :-D

Farra Dhelina said...

smpai mcm tu sekali dia layan patient?

mgkin kinik tu da hbs prgncy test kot..

tapi mmg kinik tu agak sengal ubi yeh..hihi..saba jelah..

ohh semoga cpt sembuh yeh!hrp2 ade gudnews! ;)

Reflisia said...

nofa,
ko baca pun hangin tambah aku yang berdepan..menyirap darah weh..aku malas nak check lagi..biarlah dulu..takmo mengharap sangat..insyaAllah ader rezeki aku ader lah..

farra,
erm masz takcheck lagi. insyaAllah pasti ader ader goodnews bila tiba masanya.

Mummy Haziqah Kafiah said...

adoi!!.. doktor ngan klinik asst tu sama2 bingai!!.. toksah la pegi lg kat situ.. elok2 tak sakit terus sakit hati di buatnya..!!

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

jgn kata pangkah, BLACKLISTED kan trus jerr..neh klu org mmg dh sakit pi klinik leh jd b'tmbh2 sakit ngn services cenggitu..

better Masz check skg nie..bkn ape, utk m'elakkn any kejadian x diingini.. jz nk share my fren's story..dia mmg dh delay period tp x mo check2 gaks.. duk b'tngguh2 smpi 1 ms dia rs sakit perut giler..pstu kuar darah..so, dia assumed dia period (kire x ngandung lar)..tp, sbb dh x tahan sgt, hsbnd dia bwk pi doc.. then, bru tahu rupe2 dia ngandung luar rahim..pstu dh gugur..kena buang 1 tiub lg..huhu..mcm2 larr.. bkn nk nk takutkn Masz..jz my 2 cents..

Elyn said...

next time toksah pi klinik ni lagik... apara pemalas nyer DR!!

Reflisia said...

mommy haziqah,
itu la sesama bingai...

Kak ecar,
takutnya kan..insyaAllah masz akan segerakan check di klinik yang lebih baik..terima kasih kak ingatkan masz

mama thieya said...

Apa punya doc la.. macam tak nak bg laku klinik die.. servis paling hampeh.memang patut kene pangkah..pangkah besar.

Hope dapat good news.. mana tau kan rezeki awal tahun..

Nana said...

apa punye klinik ni??

dulu kan kita penah g klinik time tu pale tgh pusing2 so minta la mcm skali, last2 bdk klinik tu ckp apa tau?eleh pening skit pon nk minta mc.dia ingat kita xdgr la kot..

haih...time nk amik ubt tu kita sound "awk ckp apa tadi'???pening skit pun nk mc??awk ingt saya nk ke sakit ni??bla..bla...sound tepat nye kt minah tu terdiam dia & kwn2 dia padan muke.mula2 mmg pangkah juga.pastu bila dtg lg tgk2 staff tu dah benti ahahaha...

eh sorry terluah perasaan plak kt sini ekekek....

Intan said...

Really kena "pangkah" klinik tu!

Dah lah org sakit, leh layan mcm tu lak diorang...hu hu.

Yg lagi best leh tny dah kawen ka belum...adeiiii.

P/s: Ade gud news tak dear?

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Get well soon ye... Klinik tu??? Hhhmmm abaikan je la... Hahaha!!! ::.

lovelywa said...

better masz bgtau jek nama klinik tu..utk info..so that takde org lain pun kene camtu gak..

patut sound jek..ape kakak2??? bile mase plak mak aku beranakkan ko??..ahaks..opss terlebey sudahh..