.

.

Friday, January 22, 2010

Shopping : Bring Your Own Plastik Bag

Erm last weekend aku n sang suami pg beli barang2 dapur kat MYDIN USJ. biasanya barang2 dapur ni destinasi kitaorg TESCO dan MYDIN USJ jer lah coz harga dier murah n banyak pilihan.

Bila troli dah penuh ngan barang2 yang telah di listkan maka kami pun beratur di kaunter pembayaran. so ngah check barang2 dalam list dengan barang yang ader dalam troli tue tetiba sang suami tunjukkan aku satu sign kat kaunter tue. " PLASTIK BAG = 20 sen, kami menyokong kempen Alam Sekitar" (lebih kurang camni la tulisnyer).

Huh ..kene beli plastik bag la camni. ok la adu n sang suami pun decide beli satu jer plastick bag tue. so segala ayam, ikan, daging, udang, sotong dan barang kering yang lain kami masukkan dalam satu plastik bag yang agak nipis n besar skit jer la pun. Yerkkk...barang2 lain yang tak muat biar jer dalam troli tue..

biasalah kan barang basah n barang kering masuk dalm satu bag, apa yang terjadi??? sure berbau satu plastik..hish aku pun satu tak terpikir benda tue awal2..coz ingat kejap jer la kan coz trus balik umah. (time tue rasa sengal plak aku ni) tapi nasib baik yang masuk dalam plastik bag tue hanyalah barang kering macam susu tin, benda2 yang tak lekat bau la.. yang lain togel jer masuk keter.

Di sini aku dengan sekeras-kerasnya membantah penjualan plastik sebegini. bagi aku kat Malaysia masih kurang praktikal la untuk Hypermarket camtue coz kat sana kita akan beli barang2 basah n berdarah like ayam, udang sotong n etc n memerlukan bag plastick. kalu nak bawa beg plastick sendiri sah2 tak bleh bawa masuk n kene tinggal kat kaunter simpanan barang. tul tak?

Kat IKEA, concept ni dah dibuat tapi ia adalah praktikal coz kat sana tiada barang basah macam ikan, daging n sebagainya. di IKEA hanya sekadar barang kering yang kita masih boleh carry bawa balik.

Erm pasni kita tgklah Hypermarket mana lagi yang akan buat konsep2 ini. so sekarang terpaksa kita membeli plastic bag untuk membeli barang2 keperluan. di saat2 ekonomi yang masih belum baik ini kita terpaksa lebihkan perbelanjaan kita untuk kemudahan keperluan...ERGGGHHHH....


3 comments:

deena awanis said...

carrefour isytihar sabtu as hari tanpa plastik..

Intan said...

Waaa...tak kan kot masz. Spi plastic bag pon nak kena beli...really too much lah nie :(

Tak ke itu menyusah kan lg org yg berpendapatan kurang...

pzah said...

hi mas.. pzah dah jd follower mas.. heheh,.. nak comment kat cupie cakes blog tak bley la... nway.. tension giler kalo beli brg xde plastik bag kan??? dah kena skali kat tesco jugak.. tp kitrg x beli pun palstik bag.. sume letak je dlm troli.. hehe..