.

.

Friday, September 17, 2010

1 Syawal 1431

 

Allahhuakbar..Allahuakbar…Allahuakbar…

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin.

1 Syawal 1431, Seperti 1 Syawal yang lepas aku bangun tido, cuci muka n berus gigi n trus trun ke dapur bantu apa yang patut. kalau b4 this aku tolong my mom hidangkan ketupat, rendang dan kuih raya untuk tetamu, tapi raya kali ni aku tolong my mil..=)

lepas jer mandi, kitaorg bersiap siaga untuk ke masjid tuk menunaikan solat hari raya.

balik jer solat sunat hari raya..satu family berkumpul sambil menjamu selera. sedapnyaaa satay, rendang, ketupat, kuah kacang, lontong, (terliur bila dikenang  pagi syawal)

lepas semua dah kenyang, kami sekeluarga ( my parent in law, my sil’s family, my hubby n I) mula merancang untuk ke kubur arwah My BIL then ke umah Wan n Atok kat Klang.

Sebak rasa dihati bila melihat kubur arwah my bil. terkenang kubur arwah atok kat kg. sangat sebak sehingga menitis air mata dibuatnya. ku hadiahkan A-Fatihah untuk mereka yang telah pergi.

kami berkumpul di rumah atok n wan kat Klang..dapat sebahagian saudara mara kat sana coz ramai yang balik kg.

aku kelipkan gambar2 raya aku di 1 syawal

00 CIMG1067k.mas fam 1  9 1011       k.lina fam12 13 14 15  

 CIMG1085

78

di pusara arwah abang

Saturday, September 11, 2010

Aktiviti Malam Raya!

Yeaha…esok raya!

Tapi aku beraya kat KL jer….Mak Abah, masz rindu sangat nak beraya kat Kampung.

tapi masz ader comitmen lain dan perlu jua dituruti.

eventho raya kat KL tapi happening tue mesti ader….suasana raya tetap aku rasai coz semua anak buah aku dan kakak n abang ipar ader balik KL.

so malam raya sure bz dengan nak masak rendang, ketupat, kuah kacang, satay, lontong dan kuih raya.

org kuat dalam masak memasak adalah my MIL and my SIL. aku adalah tulang belakang tuk tolong potong2 jer..hahhahahahha

walaupun kat KL aku tetap gembira beraya disamping suami tercinta dan bersama seluruh keluarga inlaw.

raya keempat aku nak balik kg..

CIMG1058

sampai kesudah aku failed buat ketupat ni..kat kedah ketupat daun palas

CIMG1046CIMG1047

CIMG1048

    menu hari raya , satayCIMG1050 CIMG1057

masak ketupat

Ramadhan Buffet at Restoren Nelayan Titiwangsa

last 10 days before raya, aku sempat berbuka puasa ngan my yayunk ammyLo kat Restoren Nelayan..

Buffet steambot + Malay Cuisine + Chinnes Cuisine + India Cuisine.

Berbaloi kot rasanya RM35 per pax and dapat makanan yang banyak giler..aku buat reservation 2 days b4. tak sangka sangat ramai berbuka puasa kat sini. nasib baik kitaorg datang awal. so dalam kul 6 tue dah masuk n dapatkan coupon.

before kitaorg berbuka aku n sang suami sempat la bershopping yang agak sakan kat Sg Wang.Kitaorg shopping kat Parkson Sungai Wang.

aku n sang suami sangat happy when bersama AmmyLo our penghappening suasana. maklumlah asyik berbuka 2 org jer kan

lama kot tak jumpa ammy ni..she’s my darling. planningnyer ngan eira dan nina skali tapi unfortunately dorang tak dpaat join. so we’re enjoyed our day Bertiga jer…

DSC01148 DSC01153  kusyuknya tgk kereta control depan Restoren Nelayan niCIMG0954  sambil menunggu sang suami cari kasut raya, aku n ammyLo berpicha CIMG0965 CIMG0971 CIMG0974 CIMG0979  CIMG0984my favie food, dim sum

CIMG0985 CIMG0982CIMG0987 CIMG0989 DSC01173

kenyang sudah…jom balik

Tuesday, September 7, 2010

Jom Intai ~ Kelas Masakan Minggu Ketiga Ramdhan

Minggu ketiga Ramadhan, kelas masak aku berkisar pastry..

Yeahaaa, dah lama aku nak buat fruits tarlet ni..akhirnya tarcapai jua niat di hati. Kami di ajar buat semua jenis pastry, PASTRY MANIS, PASTRY RAPUH, CHOUNX PASTRY ( cream puff)

so skang ni boleh la buat bisnezz baru...hehehhehe..sambil menyelam minum air..

Jom layan pict aku ngah bz ngan PASTRY






fruits tartlet

chounx pastry


gabungan 1 class nyer hasil

Unit 14...




Friday, September 3, 2010

you're a terrible and selfish!

Eee, I really do not like to be among the people who like to condemn others.

weh! those that never want to stir your life but you always jugde them.

I really do not like looking for a noise to others. but you make me the wrong interpretation of other people.

Rimas kot! asyik nak ngumpat orang n jugde orang lain..if do u feel u r not perfect, so dont ever NGUMPAT kelemahan org lain coz they r human like u...

aku tak penah pun terfikir nak comment2 orang lain. lantak lah apa dorang nak buat...as long as dier tak nyusahkan hidup kita n tak kacau kita pun.

tapi aku menjadi tempat ko mengumpat org lain...y? kalau org lain ko suka ngumpat, kemungkinan aku juga ko akan ngumpat kan!I hate people who come to me to condemn others

lagi pun kalau org lain buat salah, baik tegur dengan baik. jgn nak ngumpat kat belakang pastu sebar2kan! elok ker tue?

tgk paras rupa macam BAIK tapi hakikatnya perasan CANTIK nak MAMPOS, then belagak macam dier la yang paling baik di dunia!

bullshit la u...OOooopppsss


Wednesday, September 1, 2010

Nang Kam - Kampung Baru



sepanjang bulan puasa ni..aku n sang suami tak penah berbuka puasa kat luar lagi melainkan kat umah inlaw aku jer la...

bukan taknak berbuka kat luar, tapi memandangkan sang suami kene gastrik teruk so kitaorg dah malas nak berbuka kat luar..sang suami skang ni pantang makan banyak sangat termasuk tak bleh makan pedas, berminyak, masam, ader cafien dan macam2 lagi yang dier tak boleh makan.

hanya nasi putih dan ikan atau ayam yang di steam sahaja la yang almost everyday aku masak tuk dier...

memandangkan 31hb Ogos 2010 yang lepas, aku dah janji ngan my old friend Najmi, nak celebrate merdeka dan berbuka puasa sesama, so sang suami buat reservation kat Restoran Nang Kam, Kg Baru.

Upaya restaurant kawan dier...hikhikhik. kitaorg bertolak dari umah lebih kurang kul 6 ptg n samapai sana kul 7.15pm tau...punya lah jammed kat Kg Baru tue..

nasib baik kawan sang suami n dier dah order since kul 4 lagi via phone...hehheeh so sampai jer n baru letak bontot 5 minit kat kerusi, makanan dah sampai...

hehehhe..makanan dier BOLEH TAHAN best la walaupun tomyam biasa...tapi memang kong la.! tempat pun cozy dan selesa sangat

jom layan our picha...





layan bergambar after kekenyangan..depan kedai Nang Kam ni..view KLCC