.

.

Wednesday, January 19, 2011

Free Make Up Class

talking about make up class, owh i wont miss it!

tambahan pula percuma, of course i wont miss it! i do love make up, i love drawing my face with lovely colour which can make me feel fresh and gorgeous! whooow

perempuan dan make up tak dapat di pisahkan sebenarnya kecuali pada mereka yang tak barapa suka la..kekadang someone tue cakap dier tak suka make up tapi dier pakai bedak!

sebenarnya apa yang kita tampal atau letak sesuatu di muka atau wajah kita bermakna kita make up muka kita! tidak kira samada secalit lipstik ataupun bedak dimuka. (ini yang aku pelajari la)

SOLEKAN dan DANDANAN adalah salah satu subjek yang aku patut belajar dan mungkin mengajar. so i have to know from A to Z.

last weekend, i had attended Cosmetology Class at UPM. 2 hari aku habiskan weekend aku dengan kelas make up, kelas manicure/pedicure ni, kelas massage muka and badan dan kelas facial.

sangat berbaloi rasanya waktu rehatku sabtu ahad dipenuhi dengan kelas ni.. walaupun terpaksa bekorban untuk tidak bersama sang suami, tapi ilmu yang aku dapat sangat berguna sampai aku rasa aku layak bukak SPA..hahahah verangan ok!

antara yang aku belajar ialah

1. urutan muka sebelum make up

2. teknik yang betul mencuci muka

3. penggunaan cleanser, toner and moisturizer

4. Teknik facial yang betul

5. masker/ pupur muka

6. pembuangan kamedon (atau lebih dikenali whitehead/blackhead)

7. Penggunaan mesin dan cara meneliti sesuatu jenis kulit

8. teknik steam muka

9. Teknik mengurut muka dan bahu

10. Make up siang

11. make up malam

12. Manicure  (teknik potong kuku, cantikkan kuku, colourkan kuku dan facial kuku)

13. Pedicure

 

walaupun dalam 2 hari sangat berbaloi aku attend kelas free ni. sebenarnya UPM dah provided class ni untuk Home Science course. dan terpulang kepada sesiapa yang nak attend atau tak!

bagi aku baik datang menimba ilmu. kalau nak pg kelas berbayar sure fikir 45 kali kan…so aku tak nak lepaskan peluang tuk attended kelas ni.

16012011355 DSC07641  DSC07653

sebelum / selepas

DSC07652DSC07645

hasil sentuhan tangan aku

make up artis di atas adalah make up siang;

sebelah  kanan : menggunakan teknik soket eye untuk mata and shading tuk pipi

sebelah kiri : smokey eye tuk mata dan rossy chick tuk pipi

DSC07662

aku yang telah di make up …

hehehehe aku suka aku make up sendiri

 DSC07666 DSC07669 DSC07670 DSC07672 DSC07660DSC07673 DSC07674 DSC07675 DSC07683

setelah selesai kelas ni…fuhh rasa muka fresh jer…yer la segala blackhead, whitehead telah di sedut keluar dan muka pun dah di sapu dengan pupur/,mask yang dibuat dengan bahan2 asli yang best seperti, rose water, magnesium, kaolin, dan perahan lemon…sedapnyer bila pampered muka camtu. tak payah nak gi spa buat facial lagi..heheheh

 

2 comments:

Farra Dhelina said...

ih hr tu ada gak pgi kelas, siap beli itu ini..last2...hermmm ke laut semuanya..hehehe tgn keras lah..makeup muka sendiri blh la..haihhh

Elyn said...

i minat nk belajar mende2 ni tau. tp tah bile nk dapat chance!!