.

.

Thursday, April 14, 2011

Minuman terbaik sepanjang zaman

Minuman apakah yang terbaik sepanjang zaman?

Sudah tentu susu ibu kan!

Selepas susu ibu, susu apakah yang terbaik?

Jawapannya ialah susu kambing

Apakah kelebihan susu kambing ni? Jom kita tgk dari dua sudut ni iaitu dari sudut Agama dan Saintifik

Dari sudut Agama

Meminum susu kambing ini adalah amalan Sunnah Nabi Muhammad SAW,Diriwayatkan Nabi suka minum susu kambing.Sewaktu Nabi ISRA’ MIKRAJ’ kelangit, Nabi memilih susu kambing sebagai minuman.Semua Nabi2 dan Rasul2 menjadi pengembala kambing..tentu ada Hikmah dan Fadilat yang besar pada binatang ternakan kambing,malah kambing merupakan binatang yang menjadi keenderaan kita diSyurga nanti.Jadi jika anda beritizam dan beristiqomah menjadikan susu kambing ini sebagai minuman,tentunya kita mempraktikan salah satu Sunnah Rasulallah SAW,disamping itu tentu tinggi khasiatnya

Tentu sebelum ini kita tidak tahu atau kita tidak perasan bahawa susu kambing ini adalah minuman Sunnah.Kalau kita meminum atau menjual secara tidak langsung kita mengingatkan orang bahawa susu kambing ini adalah minuman Sunnah yang telah ditinggal2kan orang sebagaimana yang diriwayatkan dalam satu hadis dari “Abu Ubaidah bin Atoq”Rasulallah SAW bersabda bermaksuk”Kambing merupakan binatang yg penuh Baroqah yg ditinggal2kan orang”.Olih itu kita menghidupkan kembali Sunnah,disamping kita meminum atau menjual secara tidak langsung kita mendapat pahala(Insha Allah).

Dari sudut saintifik

Susu kambing ini adalah susu terbaik selepas susu ibu,susu lain juga baik untuk minuman cuma susu kambing ini terbaik selepas susu ibu,susu kambing ianya bersifat ALKALI manakala susu lain bersifat ASIDIK,sebab itu kita tidak jumpa sabun susu lain atau mandian susu lain manakala susu kambing, kita akan temui sabun susu kambing.syampu susu kambing,mandian susu kambing dan bermacam alat solek yang berasaskan susu kambing kerana sifatnya ALKALI maka tidak merosakan kulit manakala susu lain bersifat ASIDIK.

Kalau anda membuka website antarabangsa(international)berhubung kelebihan susu kambing..hampir 100% mengatakan bahawa susu kambing adalah yang terbaik selepas susu ibu,ini adalah fakta yang tidak boleh dinafikan,malah lemaknya sama dgn susu ibu,protinnya sama dgn susu ibu,kandungan airnya sama dgn susu ibu….anda boleh melihat sendiri fakta2 tersebut didalam internet.Kebanyakan Vitamin yang ada dalam susu kambing tiada disusu lain kecuali susu ibu yang terbaik.

Kajian yang dilakukan mendapati susu kambing dapat membantu merawat dan mencegah penyakit kronik saperti:

Gastrik,Migrain,Lelah,Sengugut,Darah Tinggi,Masaalah penyakit kulit,Ulcer,Hepatitis A,Sakit kuning,Radang sendi,lemah tulang,Pemulihan selepas pembedahan,memulih tenaga batin,membantu pembentukan tulang,otot dan gigi dan berbagai lagi (Insya Allah) jika kita yakin dan tawakal.

Susu kambing kaya dengan Protin,Enzim,mineral,Vitamin2 dan berbagai lagi,faktor inilah yang diperlukan dalam kita merawat dan mencegah penyakit(Insya Allah).

(Ehsan dari G00GLE)

 

Oleh kerana susu kambing memang baik, sekarang ni macam2 produk susu kambing telah keluarkan. ada daam bentuk kapsul, ader dalam bentuk tablet dan ader yang keluarkan susu asli.

sememangnya aku and sang suami memang 2-2 suka minum susu..kat dalam fridge susu kotak mesti sentiasa ada la..biasanya susu low fat and full cream Ducth Lady la…

tapi bermulanya start minum susu kambing ni apabila sang suami terjumpa pengusaha susu kambing kat Masjid Puchong masa dier pegi solat Jumaat.

mulanya try dulu 4 botol..saja nak rasa keaslian susu kambing ni…bila dah try memang rasa asli dan masih bau skit kambingnya.

sebelum ni memang aku pernah minum susu kambing pun coz masa kecik2 dulu umah nenek aku kat kedah memang ader bela kambing and slalu la dapat minum kalau balik kampung.

so macam boleh rasa la juga susu tue asli ke atau ditambah air atau bahan lain kan…

so far susu yang sang suami aku belikan ni memang rasa asli.

Tapi Alhamdulillah, minum susu ni rasa badan sangat bertenaga dan tak cepat lapar. pastu rasa segar jer..(tak tau la kalau psikologi jer kan)

DSC08452satu botol = RM 5  

DSC08449  sila abaikan stock kat barisan bawah yer (uiii sepah nyer fridge aku),,,hehehehhe

disebabkan susu asli yang tiada bahan tambahan, maka kene simpan kat bahagian sejuk beku supaya tidak cepat rosak susunya..

macam susu ibu juga la..kalau dioerah banyak-banyak tuk stock baby, kene simpan kat bahagian sejuk beku supaya tak rosak.

DSC08453

Ini la stock susu kambing kami…ini tahan satu minggu jer

before pg kerja minum satu botol dulu…(biasanya minum masa breakfast)

2 comments:

Farra Dhelina said...

yangggg byk nya susu kambing uuu!!!!!

Reflisia said...

farra, masz memang suka minum susu..kene ader stok kat umah...=)