.

.

Tuesday, July 12, 2011

Jagung Cameron Highland

saya suka jagung!…kalau pg pasar malam, pasar pagi atau pasar tengahari sekalipun, mesti nak cari jagung rebus/bakar/kukus…

Jagung adalah benda wajib beli kalau ke pasar!

before aku ke cameron tue aku ader pg pasar malam yang dekat ngan umah aku ni…pasti stall jagung yang menjadi pilihan hati dulu…

sampai jer kat stall tue, aku tgk ader satu family ni order jagung cameron katanya! aku pun tanya la abang yang jual jagung tue…

“bang, itu jagung aper (sambil dia sapu majerin kat jagung cameron)?”

“Ini jagung cameron dik!”

oooo..baru aku tau jagung yang colour tak sama tue adalah jagung cameron dorang panggil…ader juga yang cakap itu adalah Jagung Mutiara namanyer…

tak kisah lah apa nama skalipun…tapi yang penting rasanya manis giler…

pengalaman yang aku memang tak boleh lupakan ialah makan jagung ni kat cameron! ya ampun sedap giler jagung ni…lemak + manis sangat!

adoiii susahlah nak jumpa kat KL ni jagung macam ni..maka aku memang tak lepaskan peluang beli jagung ni banyak2 masa kat sana…

aku beli dalam 22 pcs juga la bawak balik KL..kasi Mil and Grand in law juga….fuhhh memang terbaeeek punya jagung stakat ni…

uall kalau tak percaya kesedapan jagung ni, pg cameron and rasa sendiri..pasti terpikat punya lah!

040720112271 sebelum masak

040720112269 tada…dah kukus jagung ni..nampak tak warna yang berlainan kan !

better kukus dari rebus coz kalau rebus, kurang manisnya!

6 comments:

LuN@_aiDi said...

seb baek ler kt Nz ader jagung yunk! kluu tak, pasti teringin sgt.. hihihi

Reflisia said...

Luna; hehehehhe..sib baik ader..kang tak pasal2 kene pos from Masia

missina said...

ermm memg jagung manis giler,,,dulu pnah asa ms gi cameron,,nyumnyum!,,hg ada rasa tak strawberi coklat kt sane,,,dia jual cucuk kt lidi,,sedap gk,,,ala2 ct nothaliza gitu,,,hehe

hamzah ian said...

lama tak makan jagung.. hehe..

bunga said...

baru makan jagung semalam..

Dinda Iva said...

lagi satu dear...nak tau tu original jagung cameron..kalau kita bukak daun tu tengok bahagian tongkol atas jagung..kalau biji kuning tu penuh sampai keatas..tu bukan jagung mutiara..sebab jagung mutiara cameron ni tongkolnya mesti kosong belah atas sekali...sebab dah buat kajian tu yg tau..hehehe