.

.

Tuesday, July 5, 2011

Pengalaman Camping di Cameron Highland

talking about camping, 1st things yang akan terlintas dikepala ialah camp..tul tak?

heehehhe…kalau aku, mesti terbayang khemah di dalam hutan, tepi sungai! nyamankan kalau bayangkan pun…apatah lagi mengalaminya…

tapi aku dah alami…ngeeee..

alkisahnya, aku join sang suami and the geng pg camping…!

sang suami ni ader banyak geng…geng camping la, geng motocross la, geng berjalan2 la and geng bas sekolah…hahahhahah

ok back to story…kali ni geng camping buat plan camping at Berembun!..pada mulanya aku ingat Berembun ni adalah satu aktiviti (coz dorang asyik cakap jom p Berembun) tapi salah tekaan aku coz Berembun adalah salah satu tempat yang ader kat Cameron Highland tue…

tempat tue tue dibawah jagaan Jabatan Hutan Malaysia dan disediakan tempat untuk berkhemah.

tapak perkhemahan disediakan, elektrik dibekalkan (setiap tapak khemah ader lampu, tempat nak charge hp, nak masak nasi dan nak masak sup ayam pun boleh la guna rice cooker..hehheheh), toilet, tempat mandi dan surau turut terdapat di kawasan perkhemahan…

meh aku listkan kemudahannya;

1. Toilet

2. Tempat Mandi

3. Kolam Mandi

4. Pondok berehat (siap ader lampu dan plug 3 pin…boleh la cucuk ngan kipas elektrik tu)

5. Tapak khemah ~ yang telah disimen rata dan sangat sesuai nak pasang khemah atas dier

6. Surau

7. tempat BBQ (bawak arang dan ayam/daging/seafood jer)

8. Sungai pun ader

9. parking keter pun dekat jer ngan tapak perkhemahan..

so memang takder masalah la….boleh bawak macam2 tau…nak bawak buaian baby pun boleh!

aku rasa aku sangat suka tempat ni coz tak menyusahkan hidup aku nak ber camping ni..

jom tgk picha camping yang aku telah amik di pagi hari;

020720112201

tapak perkhemahan kami..belakang tue sungai..tepi tue tempat BBQ, depan (tak masuk dalam gambar) ader pondok berehat..B E S T !

 

020720112204

kawasan perkhemahan

020720112224

nampak tak petak simen yang telah dibuat di dalam gambar di atas?

itu adalah tempat untuk pasang khemah…

 

020720112225

kawasan perkhemahan kami…belakang khemah adalah sungai

sebenarnya aku sampai tempat ni pagi buta dalam kul 5 pagi..sampai2 jer kawasan khemah tgk semua dah tersedia..upanya masa aku dok tertido dalam keter, semua lelaki2 macho yang datang berkhemah ngan we all dah pasangkan dulu..bila khemah ready barulah si perempuan/para isteri di minta kuar keter..

bila dah sampai ke khemah trus masuk tido la…maklumlah kul 5 pagi tue waktu best tido…

so keadaan sekeliling memang tak nampak la kan coz gelap..

aku terjaga pepagi buta dengar air sungai mengalir dan burung berkicauan, SEJUK giler tue tak yah cerita la..

memang best giler rasa bila bangun pagi dapat hirup udara segar..tapi bila keluar khemah jer tgk we all bertiga jer…

aku, sang suami dan Ifhan (wife of my hubby’s bff) & her baby

mana yang lain? dorang dah pg panjat Gunung Brinchang…sang suami tak ikut coz kepala dier cam pusing2 + pening…so tugas dier menjaga kami! =)

 

020720112226

Ini adalah surau, dan di belakang surau merupakan toilet dan tempat mandi …untuk wanita dan lelaki (berasingan tau )

 

Cameron highland1

Ini lah sungai di belakang kawasan khemah kami…sangat sejuk air dier..

1st day aku di pagi hari aku siap berendam, cuci muka, gosok gigi kat sini…sejuk giler tak hinggat…bayangkan mandi air dalam peti sejuk! camni la rupa sejuknya…

selamba jer aku redah! alang2 dah sampai biar rasa semua kan!

 

020720112203

pondok kami….merancang untuk breakfast

020720112205

muka baru bangun tido!

020720112221

Breakfast kami!…masak guna air sungai jer ni…jgn tak percaya,

air dier jernih and bersih giler…masih belum tercemar!

020720112216020720112219

makan maggie jer..ini baru camping..(kalau makan nasi lemak, baik duduk hotel jer)!

 

020720112214

si comel yang sangat lasak…tak nangis pun sepanjang berkhemah ni…=)

macam mama and ayah dier juga

mom and dad , baby ni suka ber camping dan panjat gunung..=)

 

Cameron highland aktiviti malam..ader yang bawa gitar la, bawak laptop la, siap bawak WiMax pun ader…(macam ader line tenet jer kan atas bukit ni)

         DSC09240

aku and sang suami…=)

malam pertama (jumaat malam), tido dalam khemah,

malam kedua, (sabtu malam) dah check in hotel….hehehehhe bukan per, nak mandi air panas punya pasal! sejuk giler kot!

 

 2 3

Ini masa dah check in hotel nak pi pasar malam kat area town kot!…ngeee sempat lagi berposing bagai!

2 comments:

LuN@_aiDi said...

wahhhh daripada bercamping sampai ke hotel.. hihihi.. beshhkan dengar air sungai.. suke3x.. leh terbayang bayang bunyi air sungai..^____^

bunga said...

wahhh..bestnyer..dah la banyak kelebihan n kemudahan..