.

.

Sunday, October 30, 2011

My Pavlova ~ 1st time

hahahha..aku gelak sorang2 tgk Pavlova aku ni..

1st time makan pavlova kat Serai, Empire Shopping Mall..it’s so yummeh until I had a dream to make it by myself. (coz tak dapat pg Empire buat masa ni…why? kan that building meletop last couple of week)

240720112601 Pavlova from Serai Cafe

So last weekend decided buat pavlova…dapat resepi from GOOGLE and trus buat. setelah dibelek2 resepi tue takder la susah sangat rasanya! Jom mulakan project..

apa yang diberitahu dalam resepi semuanya aku ikut and outputnya sama seperti yang diberitahu..wow! sukanya..

231020113551

see, seperti yang ajar dalam resepi tue

mix the ingredient until smooth white

231020113553

then,

Part masuk oven and masa yang disyorkan ialah sejam..aku pun ikut seperti yang disyorkan!

after 1 hr aku keluarkan dan sejukkan. my mistake is failed to check whether my Pavlova masak ker tidak selepas keluarkan dari oven..

bila dah sejuk, aku dapati pavlova aku da kempis…tidak seperti yang baru kuar oven, punya la cantik. (aku dah riang gembira tgk masa kuar oven)

 231020113558

Uwaaaaa…dier dah kempis!

231020113557   Bukti tak masak, bila kita tanggalkan dari kertas minyak, keadaannya begini di mana ia masih melekat pada kertas minyak tersebut.

Kalau betul2 masak, kertas tersebut senang ditanggalkan (state in the recipe). So i left it at my dustbin..bye pavlova

It’s ok coz it is my 1st time. Practice make perfect. so can try it next time

 

3 comments:

mama tisya said...

tkpe bole try lg...ingtkn gmbr yg 1st td masz wat..tk pernh try wat lg pavlova cz dgrnye lebih kurang macaron cerewetnye even resepinye senang

LuN@_aiDi said...

it's ok masz! boleh cube len kali lagi^^_
xpernah cube gak pavlova neh..:B

iedchan said...

wah ape ni..mcm sedappp..nak buat jgk..
hehe..i folow u k...:P