.

.

Thursday, November 3, 2011

Menu tambat hati suami

Last saturday, aku masak Ikan goreng tiga rasa. Sebenarnya aku suka sangat makan ikan 3 rasa ni. so aku pun dengan mood yang ‘rajin giler’ last saturday masak menu ni tuk sang suami.

Sang suami makan siap bertambah2 la nasi nya…sedap la tue..heheh

Jom tgk masakan saya!

291020113613

Simple jer pun resepinya,

aku guna 2 ekor ikan kembung (goreng dulu)

pastu kuahnya,

1. nenas

2, cili padi,

3. cili mesin (satu sudu kecik jer)

4. Sos cili

5. Garam and gula

6. Bawang besar

7. Bawang putih and bawang merah (kecik), untuk tumis.

caranya, tumis bawang putih and merah dulu, pastu masukkan cili mesin and masak sampai garing, kemudian masukkan sos cili agak2 satu sedu besar. kemudian masukkan garam, gula dan aku tambah kiub ikan bilis skit.

lepas tue tambahkan skit air dan masukkan nenas, cili padi dan bawang. biarkan kuah tue masak dan biar sampai rasanya dah blend dengan semua benda yang dimasukkan tadi kemudian siramkan atas ikan,

Kemudian makan dengan nasi putih panas…Fuhh sedap!

 

1 comment:

Hanis Azla said...

tgk gambar pun dah nmpk sedap.. bertuah suami dia dpt makan masakan yg sedap tu..