.

.

Monday, January 31, 2011

Kari Ikan Tenggiri

arini selepas balik dari service keter..trus gi pasar segar kat depan umah ku..

pada mulanyer takder menu lagi dalam fikiran ni..tapi bila sampai jer kat pasar..tgk ader plak ikan tenggiri…

trus terlintas nak masak kari…apa lagi tanpa membuang masa aku amik la sekeping isi ikan tenggiri..sekeping cukup la kan tuk 2 org jer makan…

so balik umah, sambil washing machine dok putar baju kotor aku sambil masak..

so dinner nieyh makan kari ikan tenggiri, sayur campur goreng and cencaluk bertemankan ulam kobis..=)

31012011439 cencaluk + bawang merah + tomato + cili padi + limau kasturi

sedap, tapi pas makan dok menggaru hidung la jadinyer…

tambah plak yang ader resdung kan!

31012011435 kari ikan tenggiri…

ampun yer saya bukan hebat sangat masak kari, bole la skit2

fuhhh suka nyer dapat makan kari ikan nieyh..

Cootee Seminggu

Wah..happy tau, dapat cuti Chinese New Year seminggu..

tapi kerja sekolah yang perlu buat belonggok ok..

tapi takper , seminggu nieyh aku bleh berhoorey hooora dengan berkualiti kot..heheheheh

memandangkan since sekolah adalah officeku, so setiap hari aku bangun kul 5.15 pagi…

dan bila cuti juga aku dah tak bleh bangun lewat coz da terbiasa bangun awal.

hari ini aku cuti..tapi sang suami masih bekerja and pas selesai siapkan breakfast and dier dah pergi kerja…laptop la tempat aku bermanja…heheheehhe

ok..talking about breakie, arini aku makan ketupat dan rendang sebagai pembuka hadaman perut..heheheh

macam RAYA kita plak rasa, pabila makan ketupat pepagi nieyh..

ketupat nieyh sebenarnya aku beli kat SOGO last saturday..

last saturday pg sogo, planning nak karok tapi tak jadi coz sang suami tetiba gastriknya datang plak..so sebelum turun ke parking nampak plak makcik jual ketupat and pelbagai jenis rendang..apalagi beli la..

pastu balik umah dah kenyang and ketupat tue simpan dalam peti sejuk jer la…

then pagi ni bangun and panaskan and makan…

sedap jugak..biasalah dah lama tak makan kan! tetiba teringat kat kg…

yer la kalau raya kan, pepagi makan ketupat sebelum pg solat hari raya…

31012011426

ketupat..aku memang fail buat losong dier.

tapi aku memang pass makan isinya

31012011429

rendang daging ..300gram RM15

Sunday, January 30, 2011

Rockin’ On Sunday

sedap nya tido pada ari ahad kan..tambah pula dengan hujan sepanjang hari kan!

duduk atas katil empuk sambil di selimut oleh quilt yang lembut pastu depan katil ader TV..owh my bedroom..i miss it..

malangnyer jadual aku pada hari ahad ni sangat pack…bukan penuh dengan kerja2 sekolah but kerja2 sukarela…ececeh..

pepagi around 8 pm aku dah bangun baking cake…after deco cake around 12.30 bergegas siap siaga untuk menghadiri kenduri kawen sedara aku kat Kajang…

almost sejam kot dok pusing2 kajang tue…bukan per venue nyer kat Dewan Penjara Kajang..aku ni tau Kajang, satay kajang jer..yang lain aku memang tak tau…

finally after dapat guide from my bapa saudara sampai la jua kami di sana..

dalam pukul 4.30ptg sesi delivery cake. kali ni org yang order tue nak pick up sendiri so dekat giant kinrara jer la…

lepas antar kek shopping groceries plak kat Giant tue..sampai la kat umah kul 7 malam..

so tak dapat nak menikmati kesejukan di bawah quilt yang lembut sambil minum coklat panas dan menonton movie dalam bilik yang penuh dengan kemalasan…=)

ni la picha kat wedding yang aku pg…

DSC08002

aku yang suka bergambar..mood happy makan free

DSC08005

Pengantin di Pelaminan…cantik and berseri-seri muka

DSC08003  DSC08009 DSC08010

upacara bebaskan burung merbok tanda kebebasan kedua mempelai

DSC08012 DSC08013

Mr. Bugs and Mrs Bugs

DSC08017

bersama pengantin baru…semioga kekal bahagia sehingga akhir hayat

DSC08021    me n my aunty

Saturday, January 29, 2011

Mengidam kerang bakar



last weekend aku nak sangat makan kerang..siang dah makan kerang rebus masa lunchie kat umah mom in law..malam, belasah plak makan kerang bakar kat Taman Dagang..
kan best mengidam yang membawa erti..
heheheh tak sabar kot nak preggy aku nieyh



Thursday, January 27, 2011

Di tegur….

blusshing kot muka…

adoiyai..macam2 kena facing dengan kerja baru ni..

sejak aku mula masuk sekolah ni sebagai guru praktikal, macam2 kes aku hadapi..

dan ader juga manis nya macam choc cadburry yang aku makan skang ni..ngeeee

dari mula lagi aku telah ditegur dengan pelajar dan hari ni ader plak guru yang tegur..

teguran ni buat aku melayang terbang ke awan awangan..hehehehhe

apa yang ditegur? owh sangat buat aku blushing!

biasanya kalau cikgu dalam perjalanan ke kelas and akan terserempak ngan student!..dan student akan akan cakap ‘Assalamualaikum Cikgu’

tapi lain plak kat aku…most of them akan cakap

‘ Assalamualaikum Cikgu..cikgu baru yer? cantik la cikgu nieyh!’

‘eh cikgu baru la…cikgu ni comel la..cikgu ajar kelas kitaorg tak?’

eh cantiknya..cikgu baru ker? assalamualaikum cikgu!’

kalau masuk kelas plak, ayatnyer,

‘cikgu dah kawen blum? cikgu dier minat cikgu la!’

‘cikgu kami baru minta cikgu masuk kelas kami..’

‘ cikgu cantikla..macamana nak cantik macam cikgu?’

bukan student jer ok sampai la cikgu kat situ pun dok puji…adoiii depan2 plak tue puji..mana tak terangkat weh!

adoiiii rimas kot…tapi suka!

cantik sangat ka aku? isssshhhh tak mungkin la

tapi sekurangnya lil of sweet thing ni la buat aku makin kuat untuk menjadi seorg guru..sekurangnyer ader la benda yang seronokkan aku dalam dunia sekolah..

aku tak cantik + gemuk kot! aku tak biasa di puji begini…

paperpun terima kasih atas pujian itu semua..

 27012011400 

aku dapat subjek PERDAGANGAN form 4…ngeee

sambil menelaah apa yang nak di ajar sambil tue snappy jap..

hehheheheh27012011404

my workplace

Wednesday, January 26, 2011

A Moment Being a Teacher

Seram + Gerun + Penat giler (macam penat aku berlari 3o kali pusing padang bola)

tak penah termimpi pun aku nak jadi seorang guru. ya ampun! apa yang aku fikirkan tak der lansung menjadi...

sebenarnya memang betul kata lecturer aku bahawa org yang akan kami mengajar perangainya bukan macam kami tapi lebih 100x teruk lagi...

fuhhhhh! ur word betul2 keramat la..

aku rasa bukan 100x tapi 10000x teruk.

1st class aku masuk iaitu relief class paling corot iaitu tingkatan 3 O

Ya Allah Ya Tuhanku! hanya tuhan sahaja yang tahu perasaan aku waktu tue...rasa nak lari ke bilik guru pastue amik kunci kereta dah balik umah...

aku rasa saat tue aku taknak jadi cikgu....

saat tue aku rasa aku sanggup jadi baker seumur hidup.....

aku sanggup bayar pampasan pada KPM atas apa yang ditaja tuk aku.....

dan paling aku rasa ialah aku ingin menyepak semua bebudak tue...

kenapalah mereka terlalu nakal dan tak pernah fikir masa depan mereka?

suara aku yang kuat ini dah tenggelam dengan suara diorg. ...

bayangkan aku tengah mengajar subjek Kemahiran hidup..aku tanya faham tak cikgu ajar ni?

pastu yang angkat tangan tanya aku " cikgu, tangan kita yang kering ni boleh pegang anjing tak?"

tak ker bengong jadinya? lain di tanya lain yang di jawab...adoiii

tak termasuk lagi yang paling nakal skali tue...aku ngajar kat depan dier kuar ikut belakang belasah budak kelas lain kat koridaor sebelah kelas....LAGI BENGONG CIKGU jadinya

bila ditegur dan dimarahnyer....muka buat tak tahu jer...cikgu nak rotan memang takder kosa..

aku akui pelajar sekarang ( bukan semua tapi kat kelas yang aku handle tue la) memang tak takut dengan guru apatah lagi nak hormati.

tapi sebagai seorang guru aku lah agen perubahan yang menjadikan mereka manusia

bila balik rumah..aku terfikirkan mereka aku jadi sedih coz sampai bila mereka nak jadi macam ni? macamana dengan masa depan mereka?

kesian + kelakar pun ader kekadang....

erm apaper pun aku jadi sangat TERKEJUT dengan apa yang terjadi...dan Alhamdulillah semua ni membuatkan aku lebih kuat untuk jadi seorg guru yang terbaik!




Sunday, January 23, 2011

Alhamdulillah Rezeki Awal Tahun

Alhamdulillah..rezeki awal tahun..

sang suami ader annual dinner pada thaipusam day malam tue..siang dier kerja and malam annual dinner…

so aku hanya duduk umah sahaja layan TV…

bila dier balik umah jer..dia minta aku bukakan pintu..biasanya dier kalau balik umah dier sendiri yang bukakan pintu.

so aku tanpa memikirkan apa2 ikut pada arahan jer la…

tetiba aku nampak dier keluarkan 2 kotak dari kereta..1 kotak besar 1 kotak kecil..apakah itu?

DSC07821

1 kotak besar 1 kotak kecil….

apakah yang terdapat di dalamnya?

‘eh mana dapat ni?’ sang suami menjawab ‘abang menang cabutan bertuah la yang’

Alhamdulillah….tapi kenapa sampai 2. katanya sorang layak dapat sampai dua. yang satu wajib dapat dan ke dua kepada mereka yang bertuah sahaja..hehehhee

apakah didalamnyer?

.

.

.

.

.

.

.

.

.jeng jeng jeng..yang kotak kecik tue Lunch Box

DSC07825 DSC07827

dan apa pula dalam kotak besar?

hehehhehe korang rasa?

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.tadaaaa…digital Microwave from Sharp

DSC07832

DSC07830

Alhamdulillah..aku bersyukur rezeki yang diberi. kebetulan microwave umah mom inlaw aku rosak so microwave yang sedia ader kat umah aku tue boleh la di transfer ke sana.

rezeki semua ni Allah S.W.T yang berikan!

moga tahun ini di murahkan lagi rezeki kami sekeluarga..aminnnnn

Apakah Petanda Ini?

dalam pukul 6.30pg aku terjaga dari tidur coz alarm berbunyi..

Alhamdulillah ianya hanyalah mimpi!

tapi masuk kali ini dah 2 kali aku mimpi benda yang sama..apakh petanda ini?

pada mimpi pertama aku menganggap mimpi hanyalah mainan tido!

tapi bila mimpi kali kedua ni aku mula musykil dan kenapa aku masih bermimpi benda yang sama?

adakah ia petunjuk atau sebaliknya?

kali pertama mimpi, aku ke sebuah rumah kawan aku. kawan aku dalam mimpi tersebut ialah kawan UPM aku..rumahnya adalah condo dan terletak di tingkat paling atas!

kemudian, kami melihat bunga api yang cantik di langit. sebelum aku naik ke rumahnya aku bertanya ‘kat mana pintu keluar selain lift?’ dier menjawab..’ntah’ tak pernah tau pun.

tiba2 kebakaran berlaku dari bahagian atas condo dah kamilah org yang merasakan kebakaran tersebut. kami berlari turun selehai sepinggang (dalam masa yang sama aku menyesal tak amik segala barang aku) tetapi kami tak jumpa jalan keluar coz tak tau pintu keluar dari tangga!

api makin marak dan tetiba aku terbangun!

Mimpi malam tadi atau kedua, aku dan sang suami pg beday party saper ntah (bukan islam la)..dan party tersebut buat kat panggung wayang..

pastu ader tayang kronologi hidup beday gal tersebut yang dipancarkan di layar. sebelum tayangan tersebut bermula, ader la uapcara pembakaran apa ntah kat situ sebab itu fahaman mereka.

semasa tanyangan bermula tetiba kain langsir atau rentang dibelakang layar tue terbakar! aku yang berada di hadapan sekali di saat itu dan notice perkara itu…api mula marak tapi semua org tidak berganjak dari panggung tersebut.

aku bangun dan bgtau owner party dan dier meminta aku pg check jalan keluar!

aku keluar dan dapati memang ader jalan keluar..dan aku berpatah kembali untuk meminta crowd keluar ikut jalan tue tetiba dapat ramai dah berasak-asak tuk keluar dan aku melihat sang suami keluar juga dengan pantas..aku menyesal kerana aku tidak sempat mengambil barang aku mean handbag..aku terperangkap dalam crowd dan api makin marak!

dan alhamdulillah aku terbangun!

apakah petanda semua ini?

aku sangat perlukan seorang petafsir mimpi! bukan untuk syirik tapi sekadar ingin tahu!

aku harap ia setakat mimpi dan mainan tido yang aku penat semalam pusing KLCC…

segala apa yang berlaku adalah ketentuan Allah.

Saturday, January 22, 2011

Saya pun dapat BE

BE

Alhamdulillah…saya dapat BE juga..

b4 this dok tgk org jer update pasal BE ni..

on Thaipusam Day saya pun dapat BE macam Mama Tisya..

Time Kasih Nuffnang for BE , Digi Happy SS ni…

Friday, January 21, 2011

Blackberry Murah!

DSC07843

What Berry’s are you?

 

ecewah macam iklan DG plak kan!

mari2..blackberry murah! bukan blueberry atau blueberry cheesetart tapi BLACKBERRY ok..

heheheh…

al-kisahnya aku sampai kat umah in law aku tetiba biras aku a.k.a husband sil aku tunjukkan aku BB baru kat aku…dalam kotak lagi…

uiii jeles mak nyah! heheheh sebenarnya tak jeles pun coz aku lebih idamkan iphone 4…ngee =)

Location : Berjaya Times Square

Date : 21.01.2011

Day : Friday

Unit : 110 unit/ means 1st 110 person

Model; BB Bold, BB Curve

Price : From RM3 to RM333

pastu biras aku start the story la..

katanya UMobile buat sale to Umobile user la (arini 21.01.2011). dier keluarkan 110 unit sahaja pada hari ini tuk buat lelong. untuk 30 unit pertama, ialah BLACKBERRY BOLD dengan harga RM3 shja…saper tak nak weh… kemudia 30 unit kedua (kalau tak silap aku dengar dari mulut biras aku la BB model bawah bold tue dier jual dengan harga RM33, dan baki seterusnya dengan harga RM333 sahaja…

murah kan…biras aku cerita plak dier pg dalam kul 7 pagi dapat no. 92 dan katanya sampai ader yang berkhemah kat Times Square nak beli BB murah. dorang dah amik q since 8 malam semalam. katanya kawan dier yang beratur dari      semalam kul 8 malam dapat no. 60…adoii macam nak bli gajah sekor seposen plak kan!

tapi biras aku dapat beli BB Curve 9300 dengan harga RM333…ok la tue kalau nak dibandingkan dengan harga asal dalam RM1,180 baru2 ni aku tgk!

uiiii best la dapat BB murah!

dasyat tul!

tapi saper tak nak BB rege RM3?????

aku pun nak! tapi tak sanggup nak tidur atas lantai la…

DSC07839DSC07844DSC07846

DSC07849

Menangis bila mengenangkan mereka

Di kala menulis entri ini..aku dirumah mom in law aku..

aku di dalam bilik keseorangan..diluar kedengaran hujan..yang sederhana lebat.

sambil belek2 handphone, tetiba aku sayu melihat wajah mak dan abahku..aku rindeu mereka dikampung. tak sabar rasanya nak balik kg..

Oh mak, masz rindu kampung, rindu masakan mak, rindu leteran mak…erm bestnya dapat shopping ngan mak!

abah, masz juga rindu kata2 semangat abah. abah tak pernah lekang di mulutnya memberi kata2 semangat dan peransang untuk aku dan anak2nya yang lain berjaya dalam hidup…

aku juga rindukan nenek @ tok aku yang aku sayangi..cakap jer nak makan aper pasti dier masakkan!

aku juga rindu arwah atuk @tokwan di mana kalau petang2 macamni sure aku bergurau dan berborak dengannya sambil melihat sawah yang terbentang luas…tapi itu hanyalah kenangan. tokwan tiada lagi….tiada lagi senda gurau, tiada lagi pembakar semangat aku, tiada lagi pereka cerita untuk aku…

aku sayang keluarga ku…kehidupan aku kini, akulah pembentuk….

aku sayang mereka semua…

Lunchie at Ole-Ole Bali

Happy Thaipusam Day guys.

semalam sang suami kerja..planning nak lunchie ngan my besties Najmi, tapi sang suami plak kerja. Pelik kan! ofis dier tak cuti on Thaipusam Day…so aku pun keseorangan keluar lunchie ngan my besties.

dah lama planning nak lunchie ngan dier (Najmi) arini baru berkesempatan.

so dalam tgahari kami berjumpa and trus ke Sunway Piramid.

Restaurant di pilih ilah Ole-Ole Bali.

ni 2nd time makan kat sini..b4 dis makan kat mont kiara.

so aku ngan my besties lepak jer kat sini.

kitaorg ni kalau bab makan mesti tamak.mesti nak cari yang paling banyak and mesti nak order side dish..hahahha nafsu kuat tue

pilihan makanan kami ialah (jom layan menu yang dipilih dengan gambar skali);

DSC07735DSC07730 DSC07751 DSC07745posing b4 food sampai…

DSC07736  DSC07750 

she’s my besties, Najmi

DSC07754 DSC07766aku yang dah tak sabar makan nieyh

DSC07770

green apple with lime

DSC07771

watermelon

DSC07764  hidangan untuk 2 org makan…dasyat tak?DSC07768   cumi cumi gorengDSC07776 apa ntah nama dier..sorry lupa!

DSC07777nasi campur DSC07784 dengan rakusnyer makan…hehehehDSC07786 lepas makan posing dulu yer

 

ooopss…kami bukan kaki makan jer tapi kami juga kaki shopping! Ya ampun seronok bila dapat shopping ngan cliq yang sama2 shoppaholics..ngeee =)

biasa la, sambil menyelam mesti nak minum air juga! itu aku dan dier.

jejalan masuk shop2 kat Sunway Piramid tue sampai la satu kedai Charles & Keith..aku antara peminat barang nyer juga…hehehhehe (rasanya bukan ke semua aku minat?)

apa lagi dok browsing around  konon tetiba terpaut aku ngan satu bag ni…adoii tak bleh tahan woo ngan handbag ni..

aku ingat taknak shopping handbag la coz last month dah grab 1 dah…ermmm dok try2 sampai la tangan ku taknak lepaskan handbag tue…

so by hook or by crook kene la beli juga…hehehehe (dalam hati suka giler dpt bag tue)

pas selesai beli handbag masuk plak FOS…erm samalah, pada mula nak tgk2 jer…skali terbeli juga beberapa helai tshirt best..hehhehe

itulah pompuan! heheheheh

DSC07790tgklah..memasih penuh tangan ngan paper bag…kaki shopping tul dak 2 org ni!

DSC07796 DSC07799 DSC07803 DSC07804

ngeee…barang yang aku grab