.

.

Monday, February 28, 2011

Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah (DPLI 2011/2012)

Calling for those who wanna be a teacher …

DPLI 2011/2012 dah kuar…cepat2 sesaper yang berminat sila ke Website Kementerian Pengajian Tinggi atau click kat sini jer…

kalau rasa nak check course aper yang telah dibuka boleh click sini sahaja

good luck yer…cepat bli form, then cepat submit k…

manatau rezeki nak jadi C I K G U kan…tapi biarlah dengan hati yang tulus ikhlas untuk menjadi guru, baru lah tak stress bila mengajar kat sekolah nanti…=)

Oppppsss sebelum apply sila pastikan seperti di bawah k..

MAKLUMAT WAJIB KEPADA CALON - DIPLOMA PENDIDIKAN

SEBELUM MENGEMUKAKAN PERMOHONAN

  • Pastikan andan telah mempunyai nombor Unik ID (beli kat BSN)
  • Pastikan anda membaca setiap arahan yang tertera pada Borang Permohonan.
  • Sila kenalpasti Kategori Anda

    Kategori

    Keterangan

    Kategori D

    DIPLOMA PENDIDIKAN

  • Sila kenalpasti program pengajian yang bakal anda pilih (klik disini)


SEMASA MENGEMUKAKAN PERMOHONAN

  • Pastikan anda mengisi semua maklumat yang betul dan tepat didalam borang permohonan anda.
  • Pastikan anda mengisi semua ruangan WAJIB yang bertanda (*)
  • Pastikan anda membuat semakan dengan teliti borang permohonan anda
  • Pastikan anda menekan butang (Sah & Hantar) bagi menghantar borang permohonan.
  • Pastikan anda mencetak borang permohonan anda sebagai bukti permohonan anda telah selamat diterima oleh sistem.


SELEPAS MENGEMUKAKAN PERMOHONAN

  • Pastikan anda membuat semakan semula Borang Permohonan anda di laman SEMAKAN bagi memastikan anda telah membuat permohonan.
  • KEMASKINI Borang Permohonan jika perlu.
  • Sekiranya anda masih belum mencetak borang permohonan, Pastikan anda mencetak Borang Permohonan anda dilaman SEMAKAN sebagai bukti Permohonan.

SEMOGA BERJAYA

Sunday, February 27, 2011

Busy Sunday - Property

Ya Ampun….bizi nyer au arini…skang baru kat umah..

Fuhhhhh penat nyer seharian aku browsed R U M A H yang bakal dibeli..

dari Terrace double storey, pastu ke Semi D Single Storey pastu ke Semi D Double Storey…

sebelum sampai rumah contoh aku and sang suami sehati sejiwa nak SemiD Single Storey..

bila sampai jer kat show house ketiga2 buah rumah ni…tetiba semua berubah!

aku dah tertawan dengan 2 storey Semi D yang cantik tue….uwaaaaa

nak yang tue…sang suami plak kata dier berkenan yang 2 storey Terrace House tue…!

Dah keliru bangat skang ni nak yang mana satu! Aku cnfused la…aku and sang suami tak bleh buat keputusan dah skang ni! Uwaaaaaaaaaaa

Skang ni sang suami bz menyiapkan all the document nak submit to Bank tuk urusan pembelian rumah..tapi tak buat keputusan lagi, rumah yang mana satu nak!..ngeeee =(

takut plak aku jadi kisah last year, nak beli umah tue, sorang bekenan, sorang lagi tak bekenan and alih2 tak jadi beli…tup tup skang ni rumah tue rege ya ampun RM200k lagi mahal dari rege tahun lepas!

27022011130 wajah penat OTW nak balik umah!

Pandai Jaga Suami?

Bahagia!

betulkah? kalau lepas kawen sure badan n PERUT akan naik?

soalan ni sebenarnya bukan untuk I S T E R I sahaja malah untuk para suami juga!..

bak kata orang bila badan naik hati senang, bila hati senang kuat makan..tul tak?

heheheheheh..

dah 2 years aku kawen and aku nampak perbezaan pada diriku dan sang suami..

pada mula nya sang suami rasanya lagi kurus kot dari aku masa kawen, tapi skang ni kami dah sama...yeay!

hahahhahahahha.......

bukan badan jer naik wahai sang suami tapi PERUT juga...alangkah bagusnya kalau perutku juga naik dan ader 'ISI' kan!

ermm sabar k masz, belum rezeki tue..

godek2 gambar2 lama, ya ampun suamiku dulu sangat kurus kering and skang jauh sangat beza nya...'isteri pandai jaga suami la tue, sampai badan pun dah naik' hikhikhik


October 2008


Februari 2009


Disember 2010


Februari 2011..dah M U N C I T








Saturday, February 26, 2011

Thanks Nuffnang

Thanks Nuffnang for 2nd BE for this month...
=)
moga lama la dier running campaign ni kat blog aku..and sesapa yang rajin ke blog aku and slalu click iklan tue JUTAAN TERIMA KASIH saya ucapkan.
InsyaAllah saya akan blogwalking ke blog anda yang tinggalkan jejak..

TQ guys, TQ Nuffnang





Friday, February 25, 2011

Bosanria

bila aku kene datang sekolah and takder kelas kene mengajar atau relief so lepak bilik guru and kantin sahaja..pastu amik gambar sendiri pastu turun ke koperasi habiskan duit…ini lah kejer nyer

19022011569

2302201163622022011632

Sepeel jer kan fesyen aku ke sekolah!

 

Wednesday, February 23, 2011

2nd Year Honeymoon ~ Sarawak (24 til 27th Feb)

seronoknya terbang ke Kuching bersama sang suami..

dari 'Awan Dania' boleh makan dalam flight, boleh lihat view dari Awan Dania, ....best kan!

bila sampai di bumi Sarawak, boleh jejalan and honeymoon di sana...

nak beli kek lapis Sarawak yang fofular tue, terubuk masin and nak makan sup sarang burung..yeaaahhaaa

best2!

chopp!

itinerary for tomorrow;

6.30 am : drive to school
2.30 pm : drive home
5.30 pm : sang suami reach home from his ofis
6.30 pm : dinner
11.00 pm : sweet dream

Eh mana nyer itinerary nak ke Sarawak ni?

Uwaaaa...our honeymoon trip has been cancel due aku tak dapat cuti coz skang ngah praktikal!

so our ticket will fly with the dream!

inilah padahnya booked ticket awal giler..last May 2010 aku booked ticket to Kuching (24th til 27th Feb 2011) for 2 pax return with meals = RM 152 sahaja..

Tapi malangnyer tahun ni aku tak dapat pergi...sedih and frustrated gak sebenarnya! tapi takper maybe ader hikmah disebalik semua ni...

InsyaAllah kalau ader rezeki, lepas2 ni boleh pegi lagi kan!




Tuesday, February 22, 2011

AIR ASIA BIG SALE!

cepat2....pg kat sini



tiket murah! tambang murah and semua org boleh terbang kecuali aku...

uwaaaa kali dah masuk 3 kali aku dapat ticket murah dari Air Asia tapi malangnyer aku tak dpt nak terbang due masa yang di book tak sesuai...

tak tau plak yang aku skang ni tengah praktikal?

kalau tak aku dah sampai Kuching for our 2nd year honeymoon!

nak buat macamana bukan rezeki kan! apakan daya, aku hanya mampu merancang dan Allah yang tentukan semuanya..

Ketentuan Allah untuk kita adalah yang terbaik...


Agar-agar Milo

Last saturday, my biras nak datang umah and my hubby’s fren pun nak datang..

so apa nak kasi dorang makan yer..takder la berat, tapi setakat pencuci mulut jer la kan…nak buat cake dah selalu sangat dorang makan kek…asyik2 kek jer kan sure BORING!

sambil dok kemas umah, ..tetiba terfikir nak buat agar2..tapi agar2 aper yer? takkan la agar2 sirap kot!..erm nak sedapkan skit buat la agar2 milo..

12022011510

Resepi agar-agar Milo

150 g agar-agar kering

2 cawan air

5 sudu milo

gula secukup rasa (depend kepada individu suka manis atau tak)

1 cawan susu cair

Masukkan air dan agar-agar kering dalam periuk dan masak hingga agar2 hancur, kemudian masukkan gula, daun pandan, susu dan milo. apabila semuanya dah sebati dan mendidih tuangkan ke dalam acuan agar-agar.sejukkan dan masukkan dalam peti sejuk untuk lebih sedap..nyummy!

inilah resepi orang malas and nak cepat.

heheheheheh…selamat mencuba

Monday, February 21, 2011

Mommy and Doter

20022011614

20022011616  maksu and anak saudara perempuan

 

maksu dah berangan nak dapat anak kan! heheheh..takper irdina dah jadi anak maksu and dah bagi maksu pengalaman tuk ader baby

Irdina, ajar maksu nak tidokan baby, nak kasi baby susu (bukan breastfeed eak)

Irdina juga dah ajar maksu nak mandikan baby, nak cuci bontot baby kalau berak and dah ajar maksu pakaikan pampers

Irdina juga ajar maksu buatkan susu tuk baby, ajar maksu cara nak handle baby nangis dan ajar maksu kalau baby nangis apa yang baby nak!

Oh Irdina, semuanya maksu belajar dari menjaga kamu, sejak kamu dilahirkan hingga ke hari ini kamu dah pun 1 tahun 5 bulan.

Thanks darling..I wish I will have a baby like u darling

Sunday, February 20, 2011

Dinner at Naili’s Place USJ Taipan

Dah 2 years, kalau tak salah aku tak datang sini..

dulu masa bercinta, antara kedai slalu datang sini la..hahahha =)

bila dah kawen sure masakan isteri jadi idaman! tul tak sang suami walaupun tak sedap? heheheh..

sebenarnya semalam aku and sang suami pg hantar kek kat Subang dalam pukul 6.30 malam. pastu ingat nak pg Victoria Station..

pusing2 taipan tue dok cari building mana Victoria Station tue tetiba aku nampak Naili’s Place ni..

pastu trus mulutku cakap ‘bang, kita pg Naili’s dulu nak?lama tak makan kat sini kan!’ (nampak sangat dah lapar..hehehheh)

sang suami pun ikutkan saja bini dier yang gemuk ni..hahahha

so aku and sang suami apa lagi menuju ke Naili’s Place jer la..

aku makan Lamb Chop dan air Mango Twist

sang suami plak makan Black Paper Steak dan minum 7 up

pastu we all add Ubi Kayu Rebus + Kelapa parut + Sambal…perghhh layan ok makan ubi rebus ni..lama kot tak makan..(rindu kampung plak)

bila sampai umah 2 org ni kembung perut coz angin kan! sendawa jer la kejer nya…aku cepat2 amik ubat angin kasi sang suami dan aku sendiri makan..bukan per takut gastrik kan!

benda2 berangin ni mudah buat kitaorg berdua kene gastrik..

picha kat bawah ni agak tak cantik coz aku amik guna fon aku dan keadaan kat sana sangat la malap and aku off flash plak tue amik picha ni..

1902201157819022011580

my hubby and I

19022011579

manggo twist

1902201158219022011581

my lamb chop

19022011583 19022011584

ubi rebus + kelapa + sambal

Saturday, February 19, 2011

Dah rindu dah!

almost 1 month aku meninggalkan UPM..

semalam aku pegi UPM..disebabkan rindu sangat sampai nak pg bank pun kat UPM…

from Puchong trus ke UPM..

settlekan apa yang patut kat CIMB, pastu pg beli nasi kerabu belakng tembok UPM sebagai lunchie aku..(mengimbau kembali kisah student)

kemudian pg kedai photostate yang selalu aku pg dulu…jumpa tauke cina tue lepaskan rindu ahaks…(pg photostate homework tuk student)

kemudian round the UPM untuk mengimbau kembali saat pertama kali masuk sana, tempat aku registered masuk UPM, fakulti pertama dan fakulti terkini..semua tempat aku pergi..

cuma tak dapat jumpa lecturer jer coz aku pg time lunchie kan sure dorang semua bz makan, shopping and balik umah…

masih segar dalam ingatan tempat2 yang aku lepak, buat assignment, buat discussion dan tempat aku makan kt UPM ni..

heehhehehe..nampak sangat RINDU kan!

jom imbau kembali dengan picha kat UPM

5

sebelum ke kelas..sure aku snappy dulu dlm keter

31122010199  di kala bosan dalam kelas

CIMG0743 electrical project

IMG_1469  my 1st Assignment

CIMG1465

Sulaman taskCIMG2862 my BFF

CIMG0655

bag sekolah

Thursday, February 17, 2011

Radiusite.com

Akulah antara orang yang selalu masuk website ni..

website aper ni?

heheheh…ni la website tudung2 yang cantik..sangat suka all the product.

tapi setiap kali aku nak beli sure sold out coz product dier sangat laris and cepat sold out..

biasalah kan kalau cantik and product yang bagus mestilah laris kan!

tapi seri us tudung2 yang dijual sangat cantik and aku rasa aku yang tak cantik ni pun bole jadi cantik bila pakai tudung dier…hahahhaha..perasan sudah!..

dan baru2 ni aku sempat grab satu tudung from Radiuste.com ni…sangat cantik and aku sangat suka…my Sil pun dok puji lawa and material nyer pun yang berkualiti..

kalau berminat nak tgk and nak beli tudung cantik boleh click sini

13022011522 ni la tudung yang aku beli from Radiusite.com

jenis tudung : Syria (1 set = tudung + inner biasa)

Inner; awning (beli sendiri)

Wednesday, February 16, 2011

Mee Kuah!

korang penah tak makan mee kuah?

kalau kat Kedah memang famous mee kuah ni..

sebenarnya mee kuah lebih kurang mee bandung KL (bukan mee bandung muar)

my mom slalu masak mee kuah..tapi balik kali ni dier takder plak masak coz banyak sangat menu lain yang dier masak..

so masa aku and sang suami balik dari shopping kat Padang Besar, sebelum ke Alor Star, kami singgah di satu kedai ni nak makan mee kuah..

boleh tahan juga la mee kuah dier, tapi mee dier sangat sikit. Harga nyer lebih kurang KL juga..cuma murah 50 sen sahaja..kalau kat KL semangkuk RM4, kat Alor Star RM3.50..

kalau korang sampai Alor Star jangan lupa rasa mee kuah k…suggestion kedai mee kuah best aku tak pasti sangat la coz so far aku makan lebih kurang sama jer sedapnya…

tapi aku lebih prefer kat Restoren D’ Perindu, lokasinya terletak di Jalan ke Kuala Kedah.

kat situ seafood pun segar dan sedap masakannya…

04022011479  04022011482 

me and my hubby

04022011478

my lil sista

04022011474

mee kuah a.k.a mee bandung utara

Tuesday, February 15, 2011

Bila sang suami masuk dapur!

Sunday yang boring…

bangun tido, kemas umah dan cuci baju…

sang suami plak tetiba nak masak steak katanya…hahahha

apa lagi guna daging yang ader dalam peti sejuk jer la..

grill daging dalam oven and he’s made brown gravy..

so sedap kot his gravy..aku lah peminat setianya..walaupun tak seperti Victoria Station rupanya, tapi rasanya boleh tahan..=)

Thanks sang suami

13022011513 mash potato and coleslow from KFC semalamnya…heehhehe

Sunday, February 13, 2011

Aktiviti Senggang Bersama Si Cilik

weekend…

masa untuk bersama keluarga,

masa untuk cuci kereta, kemas umah and masak

masa untuk shopping, jejalan dan rehat…

weekend kami (aku and sang suami) kalau takder plan mesti balik umah mom in law la kan..pas tue dinner bersama, bermain dengan niece dan nephew yang ader kat umah tue..

bila ader plan macam nak cuci keter and motor jer si cilik ni mesti nak ikut..

hye la sayang, mana maksu and uncle bob nak pegi mesti nak ikut, apa yang maksu and uncle bob buat mesti nak buat juga..

tgk la picha ni..uncle bob nak cuci keter, Irdina pun nak ikut juga…

 28012011409 

28012011410

Friday, February 11, 2011

Berterus terang penyelesaian abadi.

Blog ni empunya aku!

sebarang penulisan dan entry yang terpapar di blog ni adalah jurnal hidupku.

blog aku ni bukan untuk sakitkan hati org lain atau untuk hina sesiapa tetapi sekiranya ader org terasa hati dengan penulisan ini, aku mohon maaf kerana bukan niat ku berbuat demikian..dan takder sedikit niat untuk melukakan hati sesiapa tetapi sekadar berkongsi emosi...

dan kalau rasa entry di sini tak sesuai untuk tatapan, dengan segala hormatnya boleh jauhkan diri dengan blog ini..

KISAH BENAR
untuk tatapan mereka yang inginkan tahu kisah benar disebalik kisah di Istana Bambu.

kisahnya sebelum aku dinner kat Istana Bambu, aku dari umah mom in law aku...

pada mulanya planning nak karoks with galfren..but suddenly my husband kene gastrik plak!

so, aku decided tak dapat join the group la...amik keputusan balik ke umah in law coz umah in law lagi dekat dari umah aku dengan tempat planning nak karoks tue..kebetulan sang suami memang ader stock ubat gastrik kat sana..

kami sampai umah mom in law around 7.15 pm..aku cepat2 bagi dier ubat gastrik..Alhamdulillah lepas 1 jam setengah dier dah ok and mood dier pun makin elok...

maklumlah kan kalau gastrik ni, sakit bukan kat perut jer malah sampai kepala naiknya...pastu mood plak sure tak elok nyer la...

so pas dah makan ubat and makan satay (dinner) kat umah in law aku..sang suami dah ok..

dalam kul 9 malam aku and sang suami nak balik umah kitaorg...tetiba dalam kereta, sang suami suarakan bahawa dier masih lapar and nak makan lagi!

erm..memandangkan malam tue malam minggu dan aku memang teringin nak makan kat Istana Bambu, so aku cadangkan tempat tue la...

sang suami setuju, pastu dier tanya kat mana..yang aku tau kat Ampang jer coz my besties penah bgtau dier tahu tempat tue and dekat umah dier.

tanpa buang masa aku call dier and aku sangkakan dier di karoke coz she's 1 of dalam planning karoks pada hari tue..

rupanya dier pun tak dapat join the group coz ader hal katanya (she's stuck at Alamanda)..aku trus tanya la kat mana Istana Bambu tue..

Kebetulan pada masa aku call dier baru selesaikan hal dier tue dan dier baru sampai umah and masih belum dinner...dan aku ajak la dier join the dinner skali and dier pun setuju.

so kitaorg dinner kat Istana Bambu malam tue..

sepatutnya dinner and karoks kat Redbox Sogo..tapi dah memasing tak dapat join..

apakan daya...kita hanya boleh merancang dan Allah yang menentukan segalanya.

Inilah kisah benar dan sebenarnya kenapa kitarg dinner bersama dan tak dapat join the group tuk karoks.