.

.

Monday, October 31, 2011

Convocation Treats

Thanks Noor for a treat.

We had our lunch at Breek Cafe, IOI Mall, Puchong last saturday. Sangat best ok..tambahan plak orang belanja kan!, we’re enjoyed with delicious meals

We laughed, we gossip and we keep talking about our previous life, about our memory, about health, wealth and future.

291020113586

She’s my ex colleague

291020113594

With us..her fren

let’s get our dishes

291020113587

soup of the day

291020113588

Breeks Coffee

291020113589

Sorry, i dont know de exac name of this

291020113593

my Beef Lasagne

291020113598       Noor’s ~ Chicken Chop with Fries

291020113591

Spaghetti Bolognese

291020113599

cant wait to taste it…

Sunday, October 30, 2011

My Pavlova ~ 1st time

hahahha..aku gelak sorang2 tgk Pavlova aku ni..

1st time makan pavlova kat Serai, Empire Shopping Mall..it’s so yummeh until I had a dream to make it by myself. (coz tak dapat pg Empire buat masa ni…why? kan that building meletop last couple of week)

240720112601 Pavlova from Serai Cafe

So last weekend decided buat pavlova…dapat resepi from GOOGLE and trus buat. setelah dibelek2 resepi tue takder la susah sangat rasanya! Jom mulakan project..

apa yang diberitahu dalam resepi semuanya aku ikut and outputnya sama seperti yang diberitahu..wow! sukanya..

231020113551

see, seperti yang ajar dalam resepi tue

mix the ingredient until smooth white

231020113553

then,

Part masuk oven and masa yang disyorkan ialah sejam..aku pun ikut seperti yang disyorkan!

after 1 hr aku keluarkan dan sejukkan. my mistake is failed to check whether my Pavlova masak ker tidak selepas keluarkan dari oven..

bila dah sejuk, aku dapati pavlova aku da kempis…tidak seperti yang baru kuar oven, punya la cantik. (aku dah riang gembira tgk masa kuar oven)

 231020113558

Uwaaaaa…dier dah kempis!

231020113557   Bukti tak masak, bila kita tanggalkan dari kertas minyak, keadaannya begini di mana ia masih melekat pada kertas minyak tersebut.

Kalau betul2 masak, kertas tersebut senang ditanggalkan (state in the recipe). So i left it at my dustbin..bye pavlova

It’s ok coz it is my 1st time. Practice make perfect. so can try it next time

 

Thursday, October 27, 2011

Diwali Treat!

Happy Diwali for those who celebrating Diwali.

So sempena diwali dan cuti ni, sang suami teringin nak makan pizza homemade.

Ermm bila sang suami bukak mulut cakap nak makan pizza la…aku tersenyum kambing..(tak payah masak la kan!)..tetapi bila dier meneruskan kata-kata nak makan pizza homemade…terkasima gak la coz malasnya nak buat!

Rupanya tiada noktah lagi ayatnya itu..dia cakap dia nak buat sendiri dan nak kasi si isteri rasa pizza hasil tangannya!…aku terus melompat sampai ke siling coz aku boleh meneruskan sesi tgk TV…hahhahaahhah

so jom intai apa yang sang suami buat! Eh aku nak kongsi resepi juga kat sini..

Simple Pizza.

1. Sediakan doh pizza dulu.

  • 200 g tepung gandum
  • 11 g yeast (mauripan)
  • 175 ml air suam

2. Pastu uoll, uli la sampai jadi doh dan biarkan selama lebih kurang 10 minit (kalau lagi lama lagi bagus la. macam gambar kat bawah ni..

261020113563

  • Ini dibiarkan selama 30 minit jer coz tak tahan dah…lapar, so 30 minit jer paling lama boleh tahan.

3. Sementara menunggu doh tue naik, sediakan isi pizza tersebut.

  • Sang suami buat pizza Hawaiian Chicken, so kene sediakan
  • ayam – goreng terlebih dahulu (jgn terlalu garing, agak2 masak jer.)
  • nenas

261020113560

4. Pabila doh tersebut sudah cukup naik, maka gelekkan doh tersebut mengikut kebesaran dan ketebalan yang disukai.

5. Sang suami membuat sebesar non stick pan kat umah aku tue..lebih kurang 9’ besarnya.

261020113568

6. Sebelum, masukkan doh pizza tadi, oleskan pan tersebut dengan Olive Oil.

7. Kemudian, masukkan inti pizza tersebut, mengikut suka-suki masing-masing.

8. Memandangkan pizza sang suami Hawaiian Chicken, maka isi ayam and nenas jer la kat atas tue..

9. Opppsss sebelum letak inti pizza tue, sang suami guna pasta sauce dan sos cili terlebih dahulu sebelum taburkan inti pizza.

261020113565

10. Bila semua initi tersebut dah diletakkan, kemudian taburkan dengan cheese. Yummeh. (lagi banyak cheese lagi sedap dan gemuk)

11.  Kemudian, masukkan dalam oven dan bakar lebih kurang 20 minit dengan suhu 150 darjah  (sebab sang suami buat doh pizza yang nipis coz we’all suka yang crunchy2 ni..so takder la lama sangat bakarnya)

12. and hasilnya….

261020113571 261020113572 Tada…Hawaiian Chicken by Chef Bugs

261020113573     Nipiskan pizza ni…tapi aku suka sangat!

Thanks Chef Bugs

 

 

Tuesday, October 25, 2011

Cara saya ~

craving for sambal udang petai…!

tanpa fikir panjang, trus ke dapur then bukak fridge. Thank God..udang nampak masih segar bugar dan petai pun masih elok.

So menu of the day (last sunday) is Sambal Udang Petai in my cook style. 

171020113493

1st,celurkan cili kering terlebih dahulu untuk senang nak blend with a few biji bawang merah.

then, masukkan seulas dua bawang putih dan blend bersama.

panaskan minyak, jgn over banyak k nanti berminyak sangat sambal tue..agak2 la dengan cili yang bakal dimasak tue..

bila dah panas minyak, masukkan cili kering yang telah di blend dengan bawang merah dan bawah putih tersebut…masak cili tersebut sampai garing sedikit.

kemudian masukkan skit cili sos, skit jer tomato sos, garam, gula dan kiub ikan bilis. kemudian masukkan udang…

pabila udang nampak sudah masak, and saya tak kasi terlalu masak sangat udang tue, nanti tak sedap and tak rasa jus nya.

kemudian masukkan petai yang telah dikopek. kacaukan dalam  sambal udang tersebut lebih kurang dalam 3 minit kemudian tutup api.

petai tersebut juga dibiarkan tidak terlalu masak kerana saya suka makan mentah2 skit coz ia nya rangup.

selepas api ditutup boleh la dihidangkan…=)

camni la cara saya masak, sampai sang suami dah jadi gemuk!

 

Monday, October 24, 2011

“My Happiest Moment”

Pink-01 Eng Mas UPM Convo 114

Saat yang paling gembira pabila segala penat lelah terbalas dengan kejayaan. Selama bertahun-tahun mengadap buku, menjadi sahabat setia perpustakaan, mengekori pensyarah ke mana sahaja untuk dapatkan ilmu, mengharungi hujan dan panas untuk ke kelas dan selalu tertekan pabila bertemu dengan peperiksaan.

Kini aku gembira segalanya terbalas dengan kejayaan dengan menerima sekeping sijil yang penuh dengan huruf dan nombor. Ia bukan sekadar nombor tetapi nombor yang menandakan aku berada di dalam senarai Kepujian Dekan.

Saat yang dinanti kini tiba pabila nama bergema di dalam dewan yang berpenghunikan seramai 3 ribu tetamu. Kegembiraan makin terpancar apabila tangan dihulur dengan menerima ucapan TAHNIAH daripada Canselor Universiti Putra Malaysia. Kini aku adalah GRADUAN yang berjaya.

Senyuman terukir rapi, hati berombak gembira, akal ungkapkan kejayaan. Ini lah saat yang paling gembira bila kejayaan diri dicapai dan perasaan bangga mengiringi hati.

.

.

.

Uolls nak cerita juga The Happies Mooment? Jom2..post ur blog sambil menang camera. Let’s read as below;

image

Just look at those cameras! Aren’t they just gorgeous? :) If you’re hungering to get your hands on one of those cameras, this will make you happy! Olympus is giving Nuffnangers the opportunity to win those cameras with the ‘Happy Photography’ contest, revolving around your happiest memories.

This is your chance to put your photography skills to the test! Here’s what you need to do:

  1. Write a blog post titled “My Happiest Moment”.
  2. Include a photo in your blog post that describes your happiest moment. It can be a pre-existing photo, or you can go out and shoot something that represents that moment!
  3. Download this file containing Olympus Happy Photography logo variations, choose one of the colour variations and include it in your blog post as well.
  4. Once you have written your blog post and taken your photo reflecting the theme of ‘Happy Photography’, submit them at http://nuffnang.com.my/olympus2011 and the best photos with stories behind them will win some awesome prizes from Olympus!

Here’s what you stand to win:

  • 1st prize – Olympus PEN Lite E-PL3 Kit
  • 2nd Prize – Olympus PEN mini E-PM1 Kit
  • 3rd – 5th Prize – Olympus PEN Leather carry-all bag

Deadline for submissions is 11.59 pm, 12 November 2011 (Saturday) so hurry now, start documenting stories of your fondest, most unforgettable memories. All you need is one memory to get started. Select your best work, submit it and stand a chance at winning sexy gadgets from Olympus!

Photoshoot on weekend!

I’m not a model, I dont wanna be a model but I love to feel like a model.

Serious, penat…fuhh! evendo I just spent a few hour ( almost 3 & 1/2 hours) to behave like a model (konon2)..

and the feeling is satisfaction of what u get after!

3

11(200)

9(400)

1

4(400)

16(500)

15(400)

6(300)

8

14 lite (1 of 1)

13

7(400)

Photographer : Mr. Bugs

Location : UPM & Putrajaya

Friday, October 21, 2011

Thank you

191020113522

I never expects that i will have a big and small ‘graduate’ teddy bear, the bouquet of flowers and a chocolate like my previous convocation. But this time, i got these again and it’s from them who love me more =)

  Thank you so much to my hubby (Mr.Bugs), my parent, my sibling, my in-law, my BFF, my friends and my other Family (Aitech Sdn Bhd). I love you so much

 

Thursday, October 20, 2011

KL FESTIVAL CITY ~ NOW OPEN

Korang penah tak dengar KL FESTIVAL CITY?

ini adalah salah satu shopping complex yang terdapat di KL ni..ia terletak di Danau Kota, Setapak (ala kat Uptown Danau Kota yang memalam sesak dengan org shopping tue)

Aku and my colleague baru pas balik dari that mall..saja nak merasmikan shopping complex yang baru buka arini 20th Oct 2011.

Erm agak exclusive juga tempatnya..macam shopping complex yang lain juga..and walaupun 1st day dibuka almost 95% kedai dah buka…

yang paling happening tadi ialah parkson coz dorang buat SALE yang agak giler juga la…

Fuh..aku and Nurul, sekadar jejalan and makan aiskrim jer..hehehhe

Kalau korang nak tau exac tempat ni, boleh tgk kat bawah!

201020113528   Sompek lagi mok cik snap picture before balik ni haaa…

201020113527

nak tau kat mana boleh ikut map ni…=) 

atau uoll click jer Map KL Festival City ni tuk lebih jelas lokasinya

map danau Dekat kawasan bertanda A..

Shopping Complex ni betul2 kat simpang nak ke Danau Kota.

image

ni alamatnya ; Jalan Taman Ibu Kota, Taman Ibukota, 53300 Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur