.

.

Wednesday, April 4, 2012

Bila Murid Menilai Guru!

Perkara pertama yang aku gunakan untuk mengetahui tentang respon murid terhadap pengajaran aku ialah meminta mereka menilai diri aku dari segi pengajaran dan pembelajaran mereka di dalam kelas.Murid di minta menulis pendapat tentang guru sejarah (aku ler tue) di atas sehelai kertas tanpa menulis nama mereka.

Penilaian yang aku jalankan ini terhadap murid yang advance pemikiran mereka kerana mereka ini tak jemu-jemu nak menguji kebolehan guru. Dan hasil penilaian mereka ialah;

030420124666040420124689 030420124665  030420124667 030420124668 040420124669  040420124671 040420124672 040420124670040420124673 040420124674 040420124675 040420124676 040420124677 040420124678 040420124679 040420124680 040420124681  040420124683 040420124684   040420124687 040420124688

Sejujurnya aku tak sangka feedback ini yang aku dapat! aku harap mereka jujur dan bukan sekadar membodek aku la…hahahha ..lagipun aku dah bgtau mereka yang aku tak marah atas apa yang mereka tulis kerana aku akan terima dengan hati yang terbuka demi perbaiki diri.

So aku perlu tingkatkan usaha untuk mengajar anak2 didik aku ini dengan lebih baik atas kepercayaan mereka terhadap guru sejarah ini. Penilaian ni buat aku lebih bersemangat untuk menjadi seorang guru yang ikhlas.

Moga Allah kuatkan semangat aku untuk mengajar kelas-kelas lemah yang lain…Amin.

10 comments:

Acik Mano said...

Ayat sama je untuk cikgu sejarah.. Cantik, comel, sangat baik pandai mengajar...tak bleh bla.. suka make up...

Reflisia said...

hahahha..gelak sorang2 saya baca komen dorang..ehehhehe

missina said...

hehehe,,best jugk bila leh baca komen org psl kita kan,,,sume cikgu kene di komen ke?

LuN@_aiDi said...

cikgu chantek! sy suke^^_
jujur btoi bebudak neh(= heh
kiut^^_

Afida said...

good job la cikgu!!!!dr semua commet yg sy baca...cikgu nie disenangi anak murid...keep up a good work utk anak bangsa okey :))))

Reflisia said...

Kak Na,penilaian ni aku buat sendiri untuk improve kan teknik pengajaran aku..

Luna darling...tak tahan dipuji tue..heheh

Afida; Alhamdulillah murid mula menerima guru ini dan saya juga sudah mula sayang mereka sangat2..=)

Dyla Zaman said...

amboi.. chomel nyer cekgu sejarah ni.. student semua cina ke?

Reflisia said...

Dyla dear, 90% student cina so terpaksa la cikgu pun belajar bahasa cina

Elyn Sani said...

i dulu dpt cikgu sejarah semua stok boring. agak2 kalau u ajar i skang i pun bg komen - best, cun, senang masuk otak hahahha

cik asam jeruk said...

owh dpt cikgu comel cantik mmg best la belajar sejarah. saya dulu blaja ngn sir chinese, skema. slalu ckp "sejarah adelah subjek plg senang nk dpt A". sy ikot la pesan die,skali spm haku B jugek hahaha