.

.

Friday, June 8, 2012

Mode; berada di Perhentian lagi

Salam jumaat blogger..

Oh no..jumaat has come..so i also have 2 days only for heep heep hooray. Next monday dah start jumpa gate sekolah!

Cepatnya masa berlalu pergi..2 week holiday dah nak abis =(. Tapi mode aku masih dok bersantai di tepi pantai yang jernih! uwaaaa..rindunya laut!

OK2 memandangkan masih rindukan perhentian, maka aku buat lagi entry giler perhentian ni. Tips lagi ni kalau ke pulau

1. Harus bawa sun block keh, bagi yang takut kulit jadi golap. aku ni bajet minah salleh yang nak kulit ten ten skit kan..so sapu sun block pun ala-ala jer…pastu menagis bila tgk kulit terlebih ten…hahahha

2. Mineral water harus bawa banyak coz kat sana cuaca panas la juga memerlukan kita banyak minum air. kalau nak beli kat sana pun takder hal tapi price dia agak 2 kali ganda la.

3. Pada yang mabuk laut tue, better makan la ubat mabuk tue (boleh beli kat farmasi)..aku pun amik in case kan…sebab 1st time naik boat. so takut la tetiba mabuk laut. So aku amik masa nak ke pulau, masa snorkelling dan masa nak balik ke tanah besar.

DSC_0959

indahnya dinner di tepian pantai..see the sea

Malam pertama, kami had dinner kat Maya Cafe. Sedap juga makanannya. Aku makan Manggo Fish (with rice) RM 13, sang suami Lobster Sweet Sour (with rice) RM15, dan our cousin makan 3 tasted Beef (with rice) RM10.

Jangan terkejut yer uolls, menu kat sana semua dalam english walaupun kedai tue nampak cam warung jer, tapi menu dia omputih ok! hahahha

kat sana kan ramai mat/minah saleh ni, so menu pun patut omputih la kan! kang kalau menu kelate/teganu mana la omputih pahe..

DSC_0971 

Day 2 ~ pepagi buta bangun tak sabar nak tgk laut..especially get the new experience. yeahhaaa snorkelling time

pas breakfast kat Sharila, kami terus lepak kat jeti tunggu boat tuk snorkelling.

gambar kat bawah ni adalah boat yang membawa sampah2 dari pulau ni untuk dimusnahkan. kalau kat KL macam lori sampah DBKL la.

DSC_1064

view yang tak boleh lepas nak snap…before we get the boat for snorkelling

DSC_1078

DSC_1089

4. Kalau bawa camera yang bukan water resistance tue, kalau boleh bawa cover  dia supaya boleh amik gambar semasa snorkelling and boleh la korang amik gambar masa underwater tue. Tapi aku ni kecewa skit sebab ter LUPA bawa cover camera kan..so agak frust la nak amik gambar keindahan di bawah laut. hukhukhuk uwaaaaa

DSC_1092

Snorkelling time

Sangat penat masa snorkelling ni. fuhh penat berenang! masa snorkelling ni better bawak mineral water coz masa snorkelling kekadang tertelan air masin, so nak cover mulut yang masin tue boleh la cucikan mulut dengan air tawar.

Tapi memang berbaloi sangat snorkelling ni bila dapat lihat coral yang cantik dan berwarna-warni, ikan berenang-renang depan mata..SubhanaAllah sungguh cantik ciptaanNYA. Paling best dapat lihat ikan NEMO depan mata.

Day 2 kami kat sana petang tue Alhamdulillah cuaca baik dan kami tak nak lepaskan peluang untuk dapatkan sunset. =)

DSC_1202

at Romantic Beach

DSC_1162

   sweet tak? hahahhah memandangkan kitaorg kat Romantic Beach, so romantic la skit bro..hehhe

Malam kedua (mean malam terakhir di sana) kami had dinner kat Mama’s Cafe.Erm not bad. Sepanjang kami makan kat sana, makanan dia sangat tidak mengecewakan kami walaupun makanan kat sana sangat mahal. Nasi goreng sepinggan RM10 okeh!

So malam kedua kami makan BBQ kat Mama’s ni. BBQ set sorang RM15 sahaja

Dalam BBQ set ni dia bagi 1 lauk yang kita pilih, kemudian ader kek pisang, sepotong tembikai, nasi putih dan coleslaw.

DSC_1232

boleh pilih kat sini lauk apa yang ingin dimakan =) pastu dorang akan bakarkan untuk costumer

040620125432 040620125434  

Sang suami ~ Squid, our cousin ~ prawn

040620125433

    aku punya ~ lobster 3 ekor)

DSC_1220

sambil menunggu makanan ~

DSC_1215

5. Kepada yang suka jungle tracking memalam tue, so bawaklah torchlight coz kalau nak beli kat sana memang la mahal. kitaorang terpaksa beli torchlight sebab nak jungle tracking juga memalam buta merentasi hutan.

di sebelah malam kedua, selepas makan, kitaorg merentas hutan untuk ke long beach coz memalam long beach sangat happening bak kata boatman kitorang, so apa lagi nak juga tgk kan!

DSC_1244 memang happening, kat Long beach ni banyak show…heheheh

Memang berbaloi sangat setelah pelbagai dugaan yang datang sebelum kami sampai ke Perhentian. Finally, kami dah jejak kaki kat Perhentian juga =)

memang best!

 

No comments: