.

.

Wednesday, December 5, 2012

Holiday ~ Sabah part 3

Assalamualaikum and selamat pagi dunia!

Sekejap jer masa berlalu. Minggu ni dah masuk hari rabu. Aku plak baru nak update entry Holiday lagi. Ok kali ni nak teruskan aktiviti kami di Sabah untuk hari ketiga.

Hari ketiga di Sabah adalah di Kundasang. Tanggal 24th Nov 2012, cuaca pagi di Kundasang, adalah hujan. Tapi tak lama hujan start lebih kurang pukul 6.30 am dan berhenti dalam pukul 7.45am hujan dah mula berhenti. Dah la sejuk bangun kul 4.45 am tue tambah plak hujan, lagi la membeku kitorg kat sana.

Nak mandi? memang rasa tak nak la kan! nak berselubung jer rasa. Tapi dah menjadi tabiat bangun pagi mesti mandi, so sejuk ker panas ker tetap mandi juga. Nasib baik ader water heater kat J Residence tue (of coz la ader kan)

20121124_080838  20121124_082521 20121124_082848Posing adalah wajib. Ini kat jalan keluar J Residence

View yang cantik membuatkan kami tak nak lepaskan peluang bergambar kenangan.

20121124_083020 

Kinabalu National Park, Mt Kinabalu

Destinasi kami yang pertama ialah Kinabalu National Park. Tempat ni hanya kurang dari 30 saat kalau drive bak kata owner J Residence. hehehehe dekat sangat dengan resort kami lebih kurang 300 meter jer. Masuk ke sini RM3 per person.

So memandangkan pepagi buta kami ke sana maka org pun tak ramai lagi yang datang. Selepas hujan, permandangan gunung sangat jelas hingga nampak sampai ke puncak. Receptionist kat D’Borneo juga ada bagitau kalau nak tengok gunung dengan jelas adalah waktu pagi hingga pukul 10 pagi sahaja. Kalau lepas tue gunung mula diselubungi oleh kabus atau awan.

Alhamdulillah kami dapat tengok keindahan ciptaan Allah S.W.T iaitu gunung tertinggi di Malaysai iaitu Gunung Kinabalu dengan jelas sekali.

Ticket masuk ke sini RM3 per person

20121124_084236 cantikkan!

20121124_084541 we all tak nak lepaskan peluang bergambar berlatar belakangkan view yang cukup indah

20121124_084825 P1030603

Awan mula berarak

P1030605

SubhanaAllah…ciptaanNYA yang sangat indah

DSC_4957

aku paling suka picture ni.

P1030613 Kami menerukan perjalanan ke Timpohon di mana pendaki akan mula mendaki dari Timpohon

P1030632

Masa ni ader 2 org omputih ni nak mendaki. Pendaki akan diiring oleh seorang assistant mean org ini yang akan bawa ke mana nak di daki. Explanation by someone was there.

P1030642

Kami bergambar jer kat sini. Tak daki pun coz takder permit atau lebih tepat  lagi takder persiapan mendaki..hehehe

P1030641

P1030624

from Timpohon

P1030627

P1030622

kat Pondok Timpohon

 

Dairy Farm Kundasang, Sabah

Tempat yang paling banyak gambar! aahahhahaha.

Ok, selepas Kinabalu park kami trus ke Ladang Lembu kat Kundasang dan lebih kurang 10 minit jer drive dari Kinabalu Park. Sesampai jer kat sini aku mula teruja dengan permandangan yang sangat indah. Dengan berlatar belakangkan gunung kinabalu dan bukit bukau, ladang yang menhijau dan ader pulak lembu2 sedang menjamu selera, terasa macam kat New Zealand plak.

SubhanaAllah cantik sungguh ciptaan tuhan. Masa we all sampai tue Kinabalu Mountain masih kelihatan, tapi bila we all nak balik, Kinabalu Mountain sudah diselubungi awan.

Kat sana, bole beli susu lembu dan kambing. We all kat sana dalam pukul 10.30am dan waktu tue bukan waktu perahan susu. maka tak dapat nak tgk. Waktu perahan susu adalah pukul 3 pm.

Tapi kat sini kami sangat suka bergambar kerana view yang sangat cantik =)

Ticket masuk ke sini RM4 per person 

P1030660 kawasan anak-anak lembu

P1030662P1030671 DSC_4984

orang ramai yang tidak mahu melepaskan peluang capture view yang cantik

DSC_4997

DSC_5002P1030704 P1030693  Beli susu tak ingat dunia. Ini untuk kami berdua sahaja.

P1030722 P1030729 feeling amik gambar kat NZ plak

P1030731 Oppps 18 SX! hehehehhe i love you sang suami

P1030742 thanks kereta coz cantik amik picha kami (ini guna timer kat camera n letak atas kereta)

DSC_5025

the happiness picha

DSC_5034

hahhahaha..nak sangat gambar loncat, lompat or jumping! ehehehhe

P1030760

 

Kundasang War Memorial, Sabah

OTW keluar dari dari Dairy Farm tue, kami singgah dekat Kundasang War Memorial.

Kat sini sangat cantik. Tak menggambarkan memorial pun =).

Ticket masuk ke sini RM2 per person

P1030767P1030777                 uoll boleh baca kisah dan sejarah yang berlaku

P1030782 P1030798 P1030800  P1030806

landscape yang cantik sangat kat sini

P1030819

20121124_120112

 

Crocodile Farm Tuaran, Sabah

Next destination kami adalah balik ke Kota Kinabalu. hari ketiga adalah hari yang kami pulang n check in semula di D’Borneo Hotel.

Perjalanan pulang kami adalah melalui Tuaran dan kami singgah seketika di Taman Buaya Tuara. Masa kami sampai tue dalam pukul 3 pm dan waktu tue adalah waktu Crocodile Show.

Ticket masuk ke sini RM10 per person

P1030834

besarnya buaya nyer

P1030846DSC_5043 DSC_5054Ader berani?

DSC_5056 jangan dilakukan di rumah…heheheh

P1030837 Besarnyaaaaaaaaaa

P1030853 P1030862          P1030862 DSC_5076P1030880   P1030886P1030889

aku ingat yang buat show jer besar, tapi tidak kebanyakkan buaya kat sini sangat besar and tak macam buaya kat semenanjung. Fuhhhh

P1030898

kat sini adalah buaya yang telah mati dan di awet.

P1030899 DSC_5074

Sebelum keluar sempat juga melawat rumah kebudayaan Sabah yang terdapat kat sini.

So sempat la bergambar dengan pahlawan ni

P1030902 Ini best juga aku jumpa. Kalau terasa nak try daging buaya, kat sini ada dijual k.

P1030903 Bukan setakat nak daging fresh, tapi Sate Buaya pun ader! heheheh

P1030908 last but not least kami singgah kat butik ni. Semua barangan kat sini daripada kulit buaya!

P1030911

Ader berani ke nak beli bag ni? Kalau aku tak la buat masa ni, lain la kalau dah gaji sebulan 40k nanti kan! hehehehe (berangan jer la nak dapat gaji 40k sebulan)

Lepas tue we all trus balik ke KK. Penat bukan kepalang and check in kat hotel.

Ok, cerita selanjutnya next entry k. =)

 

2 comments:

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Entri-entri Sabah yang sangat menarik... Coming soon kami pon akan ke sana... So, pinjam itinerary bulih??? Huhuhuhu!!! ::.

Reflisia said...

Boleh dear..sila2 dialu-alukan..hehehe