.

.

Friday, December 7, 2012

Holiday ~ Sabah part 4

Jumaat dah? cepat kan masa berlalu. Dan paling tak sangka hari ni adalah hari tua aku! Wah, dah masuk 3 siries la…opppssss dah tua! bye 20th….

Alahai, beberapa minggu je lagi nak berehat kat rumah. Oppsss esok Sabtu, still got 1 vacation la..Waaaweee best! Berjalan memang la best kan..

Ok aku nak meneruskan cerita tentang percutian ke Sabah part 4. Ini adalah hari ke 4 kami di sana bersamaan hari Ahad. Hari ni berjalan mengikut plan iaitu ke 3 buah pulau iaitu Pulau Manukan, Pulau Memutik dan Pulau Sapi

Hari yang paling best bila dapat snorkling =). Gian terasa nak snorkling since dah pandai snorkling kat Pulau Perhentian.

20121125_142119

Kami bergerak dari hotel ke Jesselton Point lebih kurang pukul 9 pagi. itu pun dah tengahari sebenarnya. Dari hotel ke jeti ni lebih kurang 15 minit jer. tak jauh sangat la. Sampai kat Jeti terlalu banyak counter untuk beli ticket ke Pulau.

Ok kat sini kene pandai pilih and tawar menawar haruslah dibuat! Setelah kami ke semua counter, hanya counter 8 saja yang paling murah pakejnya iaitu RM45 seorang ke 3 buah pulau termasuk tax, life jacket (bole bawa ke 3 buah pulau) dan alatan snorkling. Counter lain semuanya RM50. Kat sini memang kene pandai bargain, kalau tak memang mahal la.

 

20121125_175618P1030916

Jesselton Point

P1030919P1030925P1030921

Tempat nak naik boat ~ Jeti

P1030918DSC_5086muka masing-masing tak sabar nak terjun laut!

20121125_091231

Pulau Manukan

Pulau pertama yang kami sampai. Ya Allah, sangat la cantik. pasirnya yang halus mulus, aduhai buat aku rindu nak pegi pulau ni lagi. So far bagi aku pulau yang cantik and banyak facilities .

20121125_091239  Air kat semua pulau memang jernih and hijau jer nampak, oooppps bukan kat pulau jer air jernih, tapi kat Jesselton Point pun air dah cantik =)

20121125_092953 20121125_092951 DSC_5090 P1030927 20121125_10431020121125_10134820121125_10251920121125_101814 20121125_10135520121125_102534  20121125_102519DSC_5093 DSC_5094         20121125_104247    DSC_5101

Pulau Memutik

Pulau kedua kami ialah Pulau Memutik. Pun cantik juga tapi lagi suka Pulau Manukan la. kat sini masa kami datang and ramai sangat orang maybe diorang ader function.

Pulau ni pun sama dengan Pulau Manukan dari segi air, pasir tetapi coral kat sini sangat la cantik ! OMG SubhanaAllah cantik sungguh coral kat sini. Those yang nak snorkling, memang digalakkan untuk melihat ciptaan Tuhan di dasar laut.

20121125_112459 20121125_112539 

Pulau Sapi

Ini adalah pulau terakhir kami datang. kat Pulau Sapi ni cantik sangat. Pasirnya yang cantik, airnya yang jernih dan pendek kata cantik la….

Sampai kat sini, kitorg dan mula penat n tak banyak dah gambar di ambil. Dalam kepala nak snorkling jer, nak tgk coral.

20121125_141509 20121125_141625 20121125_141654 20121125_142113

Kami bali ke Jesselton Point pada pukul 3.45 dan sampai Jeti dalam pukul 4.10pm la.

Sangat best and sesapa yang plan nak bercuti, memang syorkan ke Sabah coz banyak sangat tempat best untuk di lawati.

4 comments:

mama tisya said...

cantik slipar...rindu pulau manukan...suka tgk smua gmbr cantik2

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: welcome to 3 series... Hehehhe!!! Sama la kita, baru je bertukar nombor 3 tu oktober lepas... Alahai... ::.

Hanis Azla said...

bestnya.. tgk gambar pun dah nampak menarik sgt.. akak tak pernah pergi snorkeling.. baca entry ni terus rasa nak pergi snorkeling juga kalau ada rezeki nanti..

missina said...

bestttt nyee,,bila lah nk gi sana plak,,