.

.

Monday, December 10, 2012

Holiday ~ Sabah part shopping!

Happy Monday!

Wah masih tak habis lagi ker entry Sabah ni oiii? hahahha

Kali ni aku nak bercerita pasal addicted aku shopping kat Sabah especially seafood fresh! Oh kalau dah shopaholic tue memana pergi pun mesti nak membeli kan!

Kisah aku dan seafood fresh kat Sabah ni bermula masa outstation dulu la. Boss aku yang ajar, thank you boss! Memandangkan hotel aku ni dekat sangat dengan pasar dan SAFMA di mana tempat jual hidupan laut yang sangat fresh, jadi aku pun borong seafood kat sana.

Bangun pagi di hari terakhir di Sabah seawal 4.30am, dan selepas sembahyang subuh, jam 4.50 am aku dan sang suami trus ke Safma. Oiii macam2 ikan, udang, ketam, sotong ada. Berbinau mata mak nyah tak tau nak beli apa. pusing punya pusing aku beli,

IMG_20121130_144634

1. Ikan Kerapu 5 ekor RM8

dalam gambar ader 3 ekor sebab 2 ekor dah kasi my sis in law.

IMG_20121128_110627 (2)

2. Ketam besar giler 6 ekor RM35

photo(5)

3. Ikan suling 2 ekor satu besar giler, satu sederhana RM10

photo(6)

4. Udang laut size sederhana sekilo RM24

photo(7)

5. Udang harimau (memang besar) sekilo dapat 16 ekor RM50

IMG_20121205_144228

6. Udang galah sekilo dapat 10 ekor RM45

 

Beli seafood jer dah almost 10 kilo. Semua seafood ni kami bungkus masuk kotak. Paling senang beli semua ni pastu terus ke kedai yang ader packing service and minta dorang buatkan. Macam aku ni kene RM30 sahaja untuk charge packing.

  20121126_071311 Ini la kedainya. Kedai ni terletak di Pasar Besar Kota Kinabalu

20121126_055105

Setelah di pack. Ini lah jadinya. So boleh naik belon dah!

Selepas selesai packing, hari last ni, kami tak nak breakfast kat kedai lagi seperti hari2 sebelumnya, tapi kami pg beli nasi lemak and kuih kat pasar besar jer. Pastu makan kat hotel.

20121126_071314 sedap juga nasi lemak kat sini. Tapi sambalnya kurang skit bagi aku yang suka makan nasi lemak sambal lebih ni, hehehehe

20121126_073931

ini antara kuih yang aku beli la. Ok la sedapnya

 20121126_080540

Sebelum balik ke hotel shopping lagi ikan masin n kering kat pasar ikan masin sebelah pasar Philippine

Kat sini jer dah habis beratus ringgit coz shopping sampai 2 kotak la apabila di packing! Jangan lupa bargain k kalau shopping kat sini =), sama juga kalu kat Safma. hehehehe

 20121126_145126  Tengok, pergi 2 bag jer…balik, adoiii sampai 2 troli =)

Nasib baik we all naik MAS coz dapat 80kg untuk 4 orang ni. So takder la nak bayar lebihan muatan.hehehe Dasyat sungguh!

last but not least, seafood yang telah di masak oleh aku.

  photo(2) Kerapu 3 Rasa

photo(3) Udang Galah Bercili

photo(4)   Ikan Suling @ Susu Bakar

 

 

1 comment:

LuN@_aiDi said...

i terliur udang -udang tu!! yummyyummy!!
murah ler jugak ek seafood die,
insyaAllah satu hari nnt klu ader peluang
ke sabah akan ku jejak pasar ini juge,.hihihi