.

.

Tuesday, February 28, 2012

Bukan Senang Galas Tanggungjawab

Uhuk..uhuk..berabuk sudah blog saya ni..=)

Lamakan tak update! bukan tak rindu tapi jauh disudut hati ni meroyan nak menulis di laman ini untuk meluahkan 1001 rasa. Kekangan masa buat aku jadi jauh dari sini.

Hah…ingat senang jadi seorang pendidik? tanpa hati yang cekal, kesabaran yang tinggi dan ketabahan hati yang kuat jangan mimpi aku boleh teruskan kerja ni. Alhamdulillah semangat baru makin membuak dalam diri ni untuk perbetulkan niat dari lubuk hati untuk menjadi guru.

Pelbagai tanggungjawab yang aku pikul..walaupun nampak dari luar sekadar kudapan yang boleh dikunyah tapi dalaman bagaikan menggigit daging yang salah potongannya..sangat liat ok!

cukup dengan 20 orang murid yang perlu diawasi, tapi hati ini meronta bagaikan 2000 murid yang perlu aku jaga. pelbagai complaint, comment and respond yang aku terima. semuanya negetif! Ya Allah hanya tuhan jer tahun hatiku sedang menangis dengan perangai murid2 ni. Tapi cuba positifkan semua yang berlaku kerana ini TANGGUNGJAWAB.

Alhamdulillah sampai setakat hari ini, walaupun kerja tak pernah habis, dengan perangai murid2 makin ke arah zero, tapi aku dapat rasakan kasih sayang yang aku berikan bukan sia-sia. walaupun masih bukan 100% yang aku nampak, tapi makin ader perubahan. Syukur sangat! Biarpun aku tak mengharapkan kasih sayang mereka tapi cukuplah dengan apa ilmu yang mereka dapat. Kini bibit-bibit cintakan dan hormatkan guru makin aku nampak dalam diri mereka. Alhamdulillah..

Besar tanggungjawab seorang guru. tambah pula guru di bandar besar macam Kuala Lumpur. Tak pandai cakap bahasa Inggeris memang dorang akan less respect la coz dorang rasa dorang lagi pandai dari guru (hanya segelintir sahaja).

Aku cuba buat yang terbaik untuk mereka coz aku tak nak makan gaji buta! sesungguhnya harapan aku sebagai seorang guru adalah kejayaan muridku! dan Aku mengharapkan semangat kental aku ni kekal buat selamanya…

Luahan hati seorang pendidik!

230220124479

Friday, February 10, 2012

Semangat

Perlukan semangat yang kental lebih kentang!

Aku rasa semua guru perlukan semangat yang kuat untuk terus berbakti kepada negara, nusa dan bangsa. Bagi aku seorang guru fresh dari oven ni sangat perlukan semangat yang kuat + kental macam kentang, serta berhati batu supaya tak selalu sentap ngan perangai murid yang makin berteknologi tinggi ni.

Cabaran demi cabaran aku tempuhi, tetapi aku belajar untuk senyum terima semua ni. Patutlah senior2 aku cakap tak nak sekolah kat KL. Kini aku sendiri tahu dan alami dan ketahui kenapa dorang taknak sekolah kat KL. ‘Motif demand’…hahhaha

Murid sekarang bukan macam dulu tau. Mereka sekarang bijak, berani, and beyond the limit. Ada setengah tue bijak mencari alasan, berani mencabar guru dan tidak takut untuk pukul guru…Fuhh gerunkan dengar semua ni.

Walaupun betapa hebatnya murid, guru perlu lagi hebat, hebat menyerang dengan kaedah psikologi bukan kaedah ROTAN. Kenal pasti kelemahan murid dan tackle mereka melalui kekuatan yang ada. Perancangan perlu rapi, serangan hendaklah tepat baru apa yang kita hasratkan tercapai.

Aku? kini masih belajar mencari strategi sebelum membuat perancangan, sedangkan guru lain sudah bersedia dengan senjata masing-masing. Tapi aku still empty. Practice yang aku terima selama 4 bulan masih belum cukup untuk aku merancang semua ni kerana murid yang aku terima sangat berbeza.

Aku perlukan semangat yang kuat untuk harungi semua ni.

090220124445

Moga aku makin kuat!

 

Thursday, February 9, 2012

Makan masak entry

Lama sudah aku tak postkan apa yang aku masak kan!

Bukan per skang ni bz memanjang pastu masak pun ala kadar jer..Tak der masa nak baking, cooking and sewing. But aku sangat rindukan masa senggang yang boleh aku baking, cooking and sewing.

Kisah makanan yang aku masak last couple of week ni agak special coz belajar masak Tempoyak Ikan Patin dari sis inlaw. so try masak and tak sangka menjadi. ermm ‘sedap’ puji sang suami. Tak bau and rasa hanyir katanya

Petua yang aku dapat dari sis in law aku la yang tinggal kat Termerloh tue..Thanks Kak Lina.Jom intai masak Gulai Tempoyak ikan patin Masz

270120124305 Nampak macam masak lemak kan! Tapi ini Gulai Tempoyak Ikan Patin

 

Resepi Gulai Tempoyak Ikan Patin

*semua bahan adalah bergantung kepada jumlah ikan

untuk seekor ikan, bahan-bahannya;

2 batang bunga kantan

2 batang serai

seikat daun kesom

3 helai daun kunyit

sedikit kunyit hidup (ditumbuk kasar)

10 biji cili padi (ditumbuk kasar)

2 camca besar tempoyak masam

1 camca besar tempoyak manis

garam secukup rasa

2 keping asam keping

Seekor Ikan Patin

Air setengah periuk

Cara memasaknya;

Masukkan semua bahan kecuali ikan dan rebus sehingga masak kuahnya (sehingga bahan sebati dengan kuah dan mengeluarkan bau yang enak). Kemudian masukkan ikan dan pastikan ikan dimasak dengan baik tanpa menghancurkan ikan tersebut.Bila ikan dimasak dengan bahan yang mewangikan dan menyedapkan ini, maka hilang lah bau dan rasa hanyir pada ikan. Jangan lupa ikan perlu dibersihkan dengan tepung dan asam supaya ikan tersebut tidak melekat baunya yang kuat tue.

Selamat mencuba yer..

 

Terapi Seorang Guru Baru!

In love with Purple =)

Weekend yang panjang! saya suka sangat! saya suka cuti…

Ini lah masanya tuk bersama sang suami, bersama family tercinta dan kengkawan yang disayangi. heheheh buat aku yang baru 2 minggu bergelar cikgu, pasti banyak perkara baru yang buat aku tertekan untuk hadapinya..tapi semua tue rasanya kejap jer..maklumlah memula…Bak kata pepatah, ‘tak kenal maka tak cinta’

Bila dah bercinta pasti taknak berpisah..sudah lumrah kehidupan manusia kan!. Ok2 last Tuesday, setelah 3 hari aku spent masa ngan family, maka hari ke empat cuti yang bersamaan dengan Hari Thaipusam aku keluar dengan kengkawan seangkatan aku yang sama-sama baru masuk ke alam GURU.

Perjumpaan kami sebenarnya tidak lah dirancang dengan proper, tapi just text2 kemudian jumpa kat Alamanda. bermula dengan 2 orang kemudian 3, dan akhirnya 4 orang. Walaupun 4 orang cukuplah untuk menggamatkan Secret Recipe dan Oldtown White Coffee, Alamanda.

Kami bercerita mengenai pengalaman menjadi guru dengan gelagat student, guru-guru lama dan juga sekolah memasing. sangat fun rasanya! Bergelak ketawa bersama dengan cerita-cerita lucu kengkawan buat aku rasa kurang skit tekanan kerja ni. sangat suka dengan bila dapat lepak, and makan2 ngan kengkawan ni..

Alhamdulillah aku bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang ni and aku harap aku terus diberi kekuatan untuk menjadi seorang guru oleh Nya, InsyaAllah…amin!

070220124419

This is 2nd place after kitaorang makan Nasi Kerabu kat Rasa Foodcourt  ~ Lepak kat Secret Recipe, Alamanda, Putrajaya

428090_3196605231217_1148551786_33309793_439338617_n

with comelness Syifa

403760_3196605871233_1148551786_33309794_1543025874_n   Aunty Masz and Ibu Diana and Syifa comel

070220124413 ada style tak?

397056_3196606311244_1148551786_33309795_464814449_n

Trying to be mom! =)

070220124420

my other life ~ Anis and Eida

070220124416070220124425

with their meal

407435_3196612191391_1148551786_33309806_231867003_n Lepas keluar dari Secret Recipe, kitaorg masuk plak OldTown White Coffee..heheheh

inilah namanya Melantak Day

070220124433 Menggamatkan Old Town plak!

070220124432  mommy, Syifa and aunty Mas070220124430

lots of fun with them..saya sayang mereka

Wednesday, February 8, 2012

Expo Buku at PWTC

Bila dah jadi cikgu ni..buku lah teman baik. so ke mana saja pergi kalau jumpa buku jer pasti aku akan cari bahan untuk mengajar!

apa yang ada dalam fikiran bahan untuk ajar student aku jer la! Macam last weekend, aku and my both sista in law pergi ke Expo buku kat PWTC. Seronoknya aku rasa bila dapat borong buku dengan harga murah. apa lagi penuh tangan la borong buku.

Aku dapat beli buku rujukan Sejarah Tingkatan 2 dengan RM1 sahaja. and aku borong buku tuk my cousins.

Oppss.. aku juga jumpa dengan pengacara Nasi Lemak Kopi O TV9, iaitu Faradeeba dan juga artis Ana Rafalli ngan bakal husband dia..She’s so cute..aku ngan sil tergamam and tak terkata bila jumpa ngan dia. Memula aku ngan my sil berangan dah kalau jumpa artis bergambar sakan…tapi bila dah jumpa, tergamam and terkunci pulak mulut…hehehhehe..

paperpun weekend aku sangat enjoy bila dapat bersama family =)

040220124398

My Sil and my anak sedara

040220124395   040220124393040220124390

at Ana Muslim booth

my niece suka sangat dengan baju, buku, and barang2 Ana Muslim ni

 

Tuesday, February 7, 2012

Evening Primrose Oil

070220124437

Ramai yang suggest Evening Primrose Oil (EPO) untuk kesihatan dalaman wanita. Termasuk doktor yang baru aku temui baru-baru ini. So hari ini hatiku baru terbuka untuk mencuba setelah sekian lama aku tahu benefit EPO untuk wanita.

Kebaikkan EPO;

EPO is used mostly to relieve the itchiness causes by certain skin conditions, such as eczema and dermatitis. It is also used to ease breast tenderness from premenstrual syndrome (PMS) or other causes. Some of the uses for EPO include:

Eczema

Eczema symptoms include redness and scaling in addition to itching. More than 30 human studies report the benefits of EPO for eczema and dermatitis. A study of 1,207 patients found that EPO helped relieve symptoms from skin conditions, including itching, crusting, edema (fluid, swelling), and redness. EPO can be used in children and adults with skin conditions.

Premenstrual syndrome (PMS)

Many women throughout the world take EPO to reduce symptoms of PMS, although there isn' t any real scientific evidence that it works. In one review of 10 studies that used EPO to treat PMS, only two were well designed. Both of those studies found that EPO had no effect on PMS symptoms. Better studies are needed to know for sure.

Rheumatoid arthritis (RA)

Although a few studies have found that people with RA who took EPO felt better, the studies were hampered by poor design and high drop-out rates. Also, there wasn' t any evidence that taking EPO actually helped slow down the joint damage that happens with RA. Rheumatoid arthritis should be treated with conventional medications, to slow down or stop permanent joint damage.

Raynaud' s phenomenon

One small study suggests that taking EPO may help reduce symptoms in some people with Raynaud' s phenomenon. But the study found no difference in hand temperature between people who took EPO and those who took placebo. More studies are needed.

Diabetic peripheral neuropathy

Diabetic peripheral neuropathy is a nerve condition where people with diabetes have numbness, tingling, pain, burning, or lack of sensation in their feet and legs. Two studies have found that GLA may help reduce symptoms of diabetic neuropathy.

Breast pain

Although there is not a lot of scientific evidence, EPO is widely used to treat breast pain (mastalgia) in a number of European countries. A few studies have found that EPO seemed to help, but they have not been well-designed studies. Other studies show no benefit.

Menopausal symptoms

Although EPO has gotten popular for treating hot flashes, there is no scientific evidence that it actually helps.

Friday, February 3, 2012

Rotan!

‘ Jangan Gaduh! Kang maksu rotan korang semua!’

ini jer la ayat yang slalu aku guna supaya anak-anak buah aku tak bergaduh each other and behave!

Sememangnya aku memang tak sampai hati nak rotan mereka ni..apatah lagi mereka ni bukan anak aku (anak org oiii, jgn sesuka hati nak rotan)

cuma last week masa cuti chinese new year, aku lepak ngan dorang kat umah in law aku agak lama. so macam2 karenah yang timbul..apa lagi ader yang over nakal pun ader. Kebetulan pula one of my sil ni warded akibat demam, so anak-anak dia aku lah yang tolong tengokkan.

Kesabaran aku agak tercabar bila my hensem boy, Iman mula behave yang bukan-bukan. He try ‘ludah merata-rata. then aku cuba nasihat dia supaya jangan buat macam tue coz that is not decent. Dia still meludah dalam rumah sesuka hati, dan aku mula warning dia dengan rotan and dia mula bengang ngan aku agaknya sampai dia datang kepada ku dan trying ludah..malangnya air liur dah kering agaknya sampai takder apa yang kuar.

so aku dengan marahnya (coz dia still tak dengar cakap dan makin teruk,) trus amik rotan and kejar dia. mungkin dia ingat aku main2 agaknya and tak sangka yang aku mengejarnya. sampai ke bilik atuknya. Aku dengan nada marah seorang cikgu, memarahi anak buah aku ni dan hampir nak rotan…tapi aku memang tak sampai hati nak rotan mereka. Aku hanya mampu rotan di dinding sahaja.

Aku sangat sayang mereka seperti anak aku sendiri dan aku taknak mereka mempunyai kelakuan yang tak senonoh. walaupun perangai mereka itu bukan datang dari rumah, aku tak nafikan mereka juga turut teroengaruh dengan kawan2 kat sekolah.

Apa-apa pun aku percaya melentur buluh biar dari rebungnya!

280120124322  si comel yang sememangnya buat aku sentiasa happy

280120124315

alahai bila dilihat Iman tidur, rasanya menyesal marah2 dia, tapi marah bersebab

280120124316 Bila lihat mukanya yang comel ni, tak sanggup nak marah atau pukul walaupun wall rumah dan jadi white board mereka

280120124327

Macam ni nak rotan? cute + mempunyai pelbagai keletah sehinggakan aku rasa menyesal bila meninggikan suara dengan mereka. tapi maksu nak korang jadi anak yang baik dan sopan santun!

 

Thursday, February 2, 2012

Sempat ke Rina Salleh Collection

Mode; diary writing!

1st Feb 2012

Hari ini aku bangun agak lambat! kemudian terus masak untuk santapan tengahari. Kebetulan sang suami juga cuti coz jeles sebab aku cuti..har har har..(aku pun apa kurangnya every year sambut sultan selangor nyer birthday mean aku juga cuti dikala sang suami cuti)

Tengahari aku keluar hantar kereta ke Pusat Service. Kemudian Ieda (bff) datang jemput aku sementara menunggu kereta siap! We all lepak kat Carrefour Puchong. Ieda kenalkan aku dengan satu stall ni. Stall ice blended katanya! so aku tak sabar nak hirup kesejukkan

010220124349  Ieda from her side..see the colorfull of ‘sorry tak tahu' apa benda ni

terlupa pulak aku nak tanya sale girl tue

010220124351 this is machine where the glass will have a lid

cute kan!

010220124352

tadaa my strawberry milkshake

Kemudian kami ke Butik Rina Salleh Collection! Dah lama teringin nak pg tapi tak der masa. Erm no so exclusive like i imagine before (sebab tgk butik2 lain macam Radiusite, De’ Zahra agak cantik and exclusive) but the tudung and shawl yang dijual still cantik and boleh beli secara borong. Harga pun murah. Sangat berbaloi shopping kat sana. Aku sempat juga beli 2 helai bawal 2 tone. Harganya hanya RM10 sahaja.

Kat sana juga bukan ader jual tudung jer but Jubah, Skirt dan Macam lagi busana muslimah ader. cuma aku jer tak sempat nak belek semua. next time ke sana lagi la. Masa aku kat sana Rina takder, kalau ader sure dah bergambar sakan aku ngan dia…har har har

010220124354

Ini kedainya yang terletak dekat Taman Puchong Utama

atau boleh ke www.rinasalleh.com

010220124356010220124357    material dia macam bawal no. 1

sangat berbaloi!

Kemudian balik rumah and ajak sang suami dinner kat luar. Dinner nasi lemak favourite sang suami kat area rumah mom in law but kami tak balik umah in law pun..hik hik hik

Malam penuh dengan aktiviti buat kerja sekolah. Maklumlah cikgu sekolah. Kene belajar sebelum mengajar! Nanti kene buli plak kan!

Terpikir nak tambah bahasa la! OMG…my eye become flat…My day with full of activity! Holiday is not Relax

Wednesday, February 1, 2012

Pengisian Cuti

Selamat Hari Wilayah Cantiks!

Cuti lagi uolls! hahahha ni la kalau kerja asyik cuti, malas sudah mau kerja..

Bila aku cuti tak semestinya sang suami cuti, so aku plan la ngan kengkawan lepaking together and makan2..last cuti aku jumpa kembali kawan2 upm yang sesama sekarang ini menabahkan hati menjadi seorang guru.

I love to chill with them and now I miss them so much. Really rindukan saat2  belajar dulu. paperpun memang saat paling best ialah zaman belajar!

260120124286

Macam biasa, we all lepak tempat fav aku kat Breeks Cafe, IOI Mall, Puchong

260120124293  260120124297

Eida  (my bff) order chocolate milkshake, and aku plak Berrys Milkshake

260120124298 fondue Walnut Choc buat kudapan di kala asyik bergosip

260120124302

Oh really miss my other quarter! love u all guys