.

.

Friday, November 30, 2012

Holiday ~ Sabah Part 1

Salam Jumaat Blogger

Dah 4 hari aku balik dari bercuti dan hari ini baru dapat tenaga nak buat entry holiday aku ni.

Last week on Thursday, 22 Nov 2012, aku, sang suami dan my sista in law n her husband bercuti bersama ke Sabah Negeri Di Bawah Bayu. Kami planned holiday ni on last September. Cheked ticket flight and dapat yang paling murah masa tu (Sept) Malaysia Airlines dengan harga RM494 seorang compare to Airasia iaitu RM652 seorang. So memasing tak nak tunggu lagi and we all trus book MAS. (pssstt after two week we all beli ticket ni Airasia buat promo dengan RM1400 shj untuk 4 orang)

Pada hari Khamis lepas seawal pukul 5 pagi kitaorang dah bergerak ke KLIA. Walaupun flight kitorg pukul 8.30, tapi we’re decided untuk solat Subuh di sana sahaja. Alhamdulillah flight we all tak delay and sampai seperti yang dijadualkan.

20121122_075431

candid at airport =)

20121122_071808   20121122_090156

Sesampai jer kat Kota Kinabalu International Airport, kereta sewa yang aku dah book telah menunggu kami. Memandangkan kami di Sabah selama 5 hari 4 malam maka charged kereta sewa hanya RM400 sahaja. Kereta sewa we all tue Kereta Saga BLM 1.3. Ok la kan..Setakat aku dok survey, ini lah kereta sewa yang aku dapat paling murah. Kalau korang rasa nak bercuti ke sana and nak cari kereta sewa boleh contact seperti dibawah.

Kereta Sewa di Kota Kinabalu (murah) ~ Mr. Brandon contact no. 0138999242

20121122_110810 

Setelah menghantar Leon (org yang hantar kereta sewa) ke tempat yang ingin dituju, kami trus kuarkan PAPAGO, MAPS and sebagainya untuk dapatkan direction ke hotel kami di Kota Kinabalu. Destinasi hari pertama kami ialah Kota Kinabalu (KK). Aku booking hotel D’Borneo Hotel untuk hari pertama (22.11.12) dan hari ketiga & keempat (24, 25.11.12). Hotel ni sangat best & strategik kerana

1. Hotel ni terletak bersebelahan dengan Le Meridien

2. Hotel ini berada di belakang pasar malam sinuran

3. Hotel ini dekat dengan Pasar Philippine, Pasar Besar KK, SAFMA (tempat beli ikan n seafood segar) dan dekat dengan semua tempat. Tak perlu bawak keter sebaliknya jalan kaki jer.

4. Hotel ni bersih dan staf nya sangat peramah serta sangat membantu.

5. Hotel ni dekat dengan tempat makan (senang nak bfast, lunch and dinner)

6. Oh harganya? aku amik bilik standart (2 katil single) dengan harga RM110 sahaja satu malam. Ini bilik paling murah la. Paling mahal pun bilik deluxe (katil king) RM130 satu malam.

6. Pendek kata highly recommended untuk mereka yang mencari hotel murah and sangat selesa.

Kalau nak booking, u all boleh trus call no. ni 088266999 Hotel D’Borneo

20121122_125147 

20121123_164258 20121122_110822 20121122_122945 20121122_122954

dalam toilet pun sempat snap!

20121122_125049

 

After check in, we all mulakan perjalanan ke tempat yang berdekatan dengan KK. 1st place yang we all pg ialah Pasar Philippine. Saja usha2 dulu. Pastu trus drive ke Masjid Terapung di Likas. Dan alang2 round KK tue trus ke Puncak Kebanggaan Sabah, iaiatu Yayasan Sabah. Destinasi terakhir kami pada hari pertama ialah di melihat sunset di Tanjung Aru.

20121122_140827

Ambil mood shopping jap kat Pasar Philippine

Rambang mata ngan Pearl yang cantik sangat tue.

DSC_4781

Masjid Terapung Likas

DSC_4795

Yayasan Sabah

DSC_4830

Sunset at Tanjung Aru (muka pun dah berminyak tahap boleh masak telur dah ni)

Lapes we all balik hotel n bersihkan diri, we all turun hotel dan berjalan kaki ke belakang pasar philipine untuk makan. So takder masalah la bagi kami untuk mencari makan coz aku tau sikit2 tempat makan best kat KK ni. So malam pertama aku bawa rombongan cik kiah ke tempat makan bakar-bakar ni.

Kat Sabah ni, nak makan pun kene bargain. Bukan setakat nak beli mutiara jer kene bargain, tapi nak makan pun kene bargain juga kalau tak, bayar la dengan harga foreigner. heheheh

20121122_080932    Terliur tak?

Seafood ini telah dibakar dan bila kita pilih, penjual ni akan panaskan semula lauk yang kita pilih ni sebelum dihidangkan kepada costumer nya

20121122_203322 aku pilih rumpai laut, mangga dan umai untuk sayur pada malam tue

20121122_204039 Tadaaa….ini makanan kami pada malam pertama dengan harga RM88 semuanya untuk 4 orang makan. Kami pilih, ketam sekor RM25, udang 5 ekor RM15, udang 4 ekor RM10 dan Ikan suling seekor RM30.

Lepas jer makan, rasa macam insaf seketika nak makan seafood coz giler kenyang makan seafood time tu. Fuhhhh memang nak makan lagi la kalau skang ni!

Kemudian, kami balik ke hotel dan sebelum sampai ke hotel kami tue, akan jumpa pasar malam. Apa lagi kami pun menjamu mata la dengan survey dulu barang2 yang bakal dibeli nanti buat souvenir.

Barang kat pasar malam ni sama jer yang ader kat pasar Philippine ni tapi kat pasar malam ni harganya lebih murah. Opppsss jgn lupa bargain kalau dah betul2 berkenan.

20121122_213340  Kat makcik ni aku borong butang baju melayu untuk dibawa balik ke Semenanjung.

Bila sampai hotel, dah pukul 10 malam. rasa awal jer lagi kan! Tapi kat sana pukul 6 petang tue dah macam pukul 8 malam tau.

Ok, next entry aku akan cerita untuk day 2 plak kitaorg kat Sabah.

 

Wednesday, November 28, 2012

Penat!

Masih penat dari balik bercuti.

Nak update blog pun masih belum ader kekuatan lagi. gambar-gambar semasa bercuti masih sedang dikumpulkan dari 4 camera. Banyak kan!

Hahahha..hari ni just nak update yang aku nak masak Ketam Sweet Sour. hasil tangkapan semasa berada di sana =)

20121126_144221 Giler besar ketam ni…herga ketam ni sekilo RM19 di SAFMA, Kota Kinabalu. Aku beli 6 ekor dalam 2 kg dengan harga RM35 jer. Kalau kat rumah aku ni harga ketam sekilo dah cecah RM28. Kila berbaloi juga la kan!

 

Thursday, November 22, 2012

Getaway

Holla blogger...
Ermm bangun seawal pagi 3.30am untuk pergi bercuti!

Now waiting for depart to fly away. Moga perjalanan pergi dan balik kami selamat. Amin

Monday, November 19, 2012

Awal Muharam at Empire Gallery

Salam Maal Hijrah.

Ok last thursday 15hb November 2012 bersamaan 1 Muharram 1434. So that day is public holiday. Not for my husband coz he’s worked on that day.

Maka si isteri pun plan ngan besties nya kuar jejalan mengisi macam cuti yang ada. Ngeee. Decide ke Empire Gallery coz lama tak jejalan kat sana.

We all eating, shopping and gossiping (opppsss no no no gossip please). Hehehehe. Tapi memang best n fun sangat with my besties yang dah lama tak jumpa. macam-macam cerita la yang kitaorang share.

Yang paling best adalah saat ber’picha’. She also camwhoring like me..=)

pssssttt.. TANGS ader sale. Memang best la. U can get Nike Shoes for 50% less…arggghhh giler aku masuk TANGS smalam..

 S3-3 camwhoring

20121115_125942

at Madam Kwan Empire Gallery, Subang

C360_2012-11-15-12-55-44_org  C360_2012-11-15-12-56-23_org   

Muka lapaq

20121115_130002

20121115_134628 our meal

20121115_134654 Our dissert Banana Fritters

20121115_151407 Saya yang kuat makan

20121115_151540dalam toilet pun boleh…camwhoring

20121115_154938 Hasil rembatan

20121115_155040 penat shopping and relax kat Starbuck sat.

20121115_155058

Saturday, November 17, 2012

Auto Show 2012, Matrade

Salam Sabtu.

Dah seminggu berlalu Auto Show 2012 yang bertempat di MATRADE, Jln Duta. Rasanya begitu cepat masa berlalu.

Tujuan asal ke sana adalah nak tengok kereta-kereta yang latest la. Kot2 harga reasonable kan! So memenuhi hari permulaan cuti sekolah aku dengan datang ke Auto Show ini.

Aku rasa show ni more interesting to my hubby la coz he’s very happy when he met his dream motorcycle. Hahahha…berangan jer la dulu k! Selagi rumah tak settle, jgn mimpi nak pakai motor idaman. Tapi sama juga dengan aku, selagi rumah tak settle so jgn mimpi nak beli kereta baru.=)

Mari menabung untuk kereta baru. Chaiyok!

20121110_103419 bersama Honda Accord, besar keter ni. Saya suka!

   20121110_11093020121110_111027

amboi! jeles nieyh!

20121110_11183820121110_11184420121110_112117

His new baby! Oppsss skang ni dia baru pregnant.

Tunggu 9 bulan 10 hari baru dapat ni yer.

(so menabung dulu k)

20121110_113050

20121110_124337 

20121110_124510 Macam ni pun ader?

20121110_124539

Besar Bro!

20121110_124001     

20121110_123638

Aina Tasneem at Auto Show 2012

in real life she’s so cute okey!

20121110_172911

Saya naik bus! Sebenarnya ini adalah transit di mana semua orang yang nak datang auto show ni tak boleh parking dalam Matrade, tapi boleh parking kat Masjid Wilayah, Publika and Mahkamah jer. So we all parking kat Masjid Wilayah dan naik transit yang disediakan khas untuk Auto Show.

Transport kat Malaysia memang best and selesa! Thanks Malaysia

Friday, November 16, 2012

PUMA on Sale!

Happy Diwali and Salam Maal Hijrah.

Pasti ramai sekarang ni yang masih bercuti kan. maklumlah semalam dah cuti maal hijrah dan hari plak kejer sehari dan esoknya dah weekend.

Last Tuesday sempena cuti depavalli, aku dan sang suami jejalan kat Shopping Mall Sunway Piramid. Hasrat dihati nak makan jer kat sana, tapi bila dah sampai sana Mak aiii almost semua kedai buat sale. Maklumlah festive season kan. Bulan depan plak nak Cristmast. So start bulan ni dah mulalah Sale.

Nak cerita pasal PUMA buat sale kat Sunway Piramid nieyh. Bayangkan 2 pasang sport shoes PUMA hanya RM308 jer daripada harga asal 2 pair RM616.00. OMG…mesti beli memandangkan kasut sukan aku pun dah almost lasam + rosak, so aku ajak sang suami beli sport shoes ni. Sang suami plak memang tengah cari sport shoes baru since kasut dier dah hilang…hahahha.

Apa lagi masa untuk shopping kasut la we all on that day, Tapi memang puas hati. Cantik + berkualiti. Harap kasut ni boleh buat aku kurus….wahhh! statement tak ingat dunia! (kekonon motivate untuk aku jogging) hehehehhe

20121113_20273620121113_20353120121113_204025

Purple for wife and Yellow for Husband

20121113_161908

We had hi Tea a.k.a Lunch kat Thai Thai Restaurant

20121113_171712

      20121113_162753 Sang suami with new image…no ‘misai’

20121113_162757 the best TOMYAM ever

bagi lidah aku and sang suami la. Sangat sedap tomyam ni.

20121113_162915 20121113_163645

our meal

20121113_163217  sang suami punya nasi goreng ketam…tak nampak ketam sangat la kan!

20121113_171854 camwhoring wife