.

.

Thursday, December 27, 2012

Terlebih Rajin

Sepanjang cuti sekolah ni, aku selalu masak kat rumah. Maklumlah cuti and tak perlu fikir pasal kerja kan. Kemudian ader banyak masa nak mencuba masakan la.

Erm masakan musim cuti sekolah ni kekadang aku rasa berbeza dengan masakan masa berkerja. Bila bekerja, masak yang simple2 jer coz nak cepat and senang di makan. Bila musim cuti ni, sanggup jer masak yang complicated skit sampai boleh hias2 masakan bagai.

Apapun sememangnya aku akui, aku memang terlebih rajin skit masa cuti ni. Tapi hanya berbaki beberapa hari sahaja lagi yang akan membuatkan rutin harianku berubah.

Tapi sejujurnya juga aku tak sabar nak masuk sekolah nak jumpa student baru and nak ajar anak-anak aku ni. Lama rasanya tak bergurau senda, dan stress dengan anak-anak aku =)

Semalam terlebih rajin masak nasi goreng dan sambal udang harimau untuk dinner. Siap hias atas pinggan lagi tue. Sesakali present benda lain pulak untuk sang suami dinner kan! takder la jemu sangat.

photo(2) Nasi Goreng Udang Maszmerah

 

Wednesday, December 26, 2012

Kitchen Cabinet

Uuuummmmaaaaiiiii..penat mak nyah!

Hadoiiii bukan senang uolll nak manage rumah baru ni! Skrg ni aku ngan sang suami sangat la busy ke sana ke mari mencari contractor nak extend rumah la, nak buat kitchen cabinet la, wiring, plaster shilling, lampu, kipas, and etc…

Oh my…kalau la aku kaya sure aku hired sorang interior designer and suruh dia buat semua. Pastu aku bayar jer…Tapi aku tak sekaya itu dan tak mampu untuk bayar semua tue. So aku kene jadi ID sendiri untuk rumah aku. Aku kene survey semua harga untuk semua ni.

Bukan kerja senang uolls…kene banyak survey kat internet pastu kene pg kedainya untuk dapatkan quotation. Dah dapat quotation kene juga tengok harga yang paling bagus dengan material yang dipilih. Bukan aspek material jer kene pilih, malah pilihan warna juga perlu untuk dapatkan ruang rumah yang cantik dan luas. Susahnya!

Tapi aku gagahi juga demi rumah aku sendiri! Saper lagi nak buat kalau bukan owner kan! Budget pulak kene tengok and teliti betul2. Jangan asyik ghairah nak rumah cantik pastu over budget kan! Saper nak nolong? Along ker? Oooopppssss jangan sesekali ok. So pendek kata ukur dibaju aku sendiri la nak deco rumah aku ni,

Buat masa ni sang suami dah keluarkan amaran lampu merah untuk shopping dan vacation. Katanya duit buat masa ni hanya untuk keperluan rumah baru sahaja! heheheheh.

Buat masa ni aku masih pening. Pening dengan design kitchen cabinet. Jom usha mana best.

* Semua gambar ni hasil dari GOOGLE

1306833459_84220444_1-Kabinet-Dapur-BangiDSC_1355IMG_2824IMG_2831SNC0046120120710_165611 copy65858128_3-Perkhidmatan-Kabinet-Dapur-Kitchen-Cabinet--Johor-Bahru11082011272IMG_2692DSC_0140 12 7686   1278923631_104742506_3-kabinet-dapur-dan-wardrobe-Subang-Jaya-1278923631   display-1    IMG_2435       

Friday, December 21, 2012

Seharian Bersama Binatang

Dah lama tak pergi Zoo Negara, Malaysia. Seingat aku last datang sini masa tahun 2004 bersama geng aku kat UPM dulu.

Last sunday, memandangkan mak n adik aku ader kat KL ni, so ajak dorang la jejalan tengok binatang. Sudah pasti Zoo Negara pilihan kami.

Tak sangka sangat ramai kat Zoo ni. Parking memang pack la, nasib kami beruntung hari tu coz ader kosong n senang park. Seawal jam 10 kami dah sampai Zoo. Harga ticket untuk masuk Zoo sekarang ni RM30 dewasa kalau weekend, and RM25 dewasa kalau weekdays. We all berempat and charges RM120.

Dah lama tak datang Zoo, tapi tak banyak perubahan sangat. Sama jer cam dulu. Mak aku yang pernah datang 15 tahun lepas pun boleh ingat lagi, gajah kat mana, laluan harimau kat mana and pendek kata memang tak berubah lansung la kedudukan haiwan2 ni.

Terasa best sangat cuti aku kali ni. Merata aku pergi. hehehehe almaklumlah cuti panjang =)  Paling best dapat bercuti dengan orang tersayang.

Jom tengok hasil phone captured

20121216_11312520121216_144216

nak masuk zoo skang ni dah macam masuk Genting!

DSCN0081

mom with her eldest doter

DSCN0146

sista

DSCN0150 20121216_114340

Ini bagi aku perubahan kat Zoo. Tak tau bile ada…Muzium Lebah!

20121216_114910 20121216_113758   20121216_120056

Welcome to Amfibians

DSCN0086

20121216_120853 Budak ni semua benda nak cuba!

20121216_121844 20121216_121950Sorry gambar harimau takder coz dia sembunyikan diri. (malu kot sebab dah kalah ngan gajah)

heheheheheheh

20121216_131242

20121216_131320 20121216_131346 20121216_132632  20121216_141454 20121216_141716 20121216_142751Ini lah dikatakan gemuk macam gajah…heheheh

20121216_142840 20121216_142944we all pisang ni semata-mata nak try bagi gajah ni makan! RM3 dapat 6 biji pisang. 

20121216_145051 

Memang tinggi macam zirafah

 DSCN0095 DSCN0098  DSCN0113 DSCN0115 DSCN0118 DSCN011920121216_133025 DSCN0124 DSCN0130 DSCN0132 DSCN0134 DSCN0145 

Kalau uoll tak tau mana nak pergi on weekend, y not melawat binatang kat Zoo! Best juga tau…bole tambah pengetahuan mengenai haiwan ni.