.

.

Tuesday, September 24, 2013

Jiran Saya

Bercakap soal jiran ni, masa mula-mula beli rumah ni selalu aku tertanya-tanya!

Siapakah bakal jiran aku?
Ok ke jiran aku nanti?
Macam jiran sekarang tak?
Adakah jiran aku nanti baik macam jiran aku sekarang?

A few question on my mind when i'm thinking about neighbor. Now, Alhamdulillah semua persoalan terjawab dan aku bersyukur dapat jiran yang baik.

Hubungan dengan jiran tetangga patut dijaga dan aku berharap hubungan baik yang aku jalin ni biarlah berpanjangan hingga akhir hayat. Tak kira jiran sekarang atau jiran lama, semuanya baik sangat bagi aku. I rasa bersyukur sangat.

Bila kita baik dengan jiran, maka seronok sangat aku rasa. Boleh berkongsi cerita, berkongsi resepi, fashion and paling best berkongsi juadah.

Las saturday aku bake pavlova and aku pun bagi la jiran kiri kanan aku rasa. Bak kata pepatah yang sikit sama merasa yang banyak sama-sama makan kan! Betul ker pepatah ni? hahhahahahah

Lepas tu, keesokkan harinya, jiran kanan aku bagi aku Ramen Soup and Mempelam & Garam belacan. Bestkan! Memang best la kan coz dorg ni pandai masak. Kemudiannya semalam (Isnin), balik dari sekolah aku dok fikir apa lah nak masak tuk dinner, tapi sampai jer rumah jiran kiri plak bagi koewteow goreng. OMG sedap giler and aku rasa bless sangat dapat jiran yg baik hati ni. Terasa untung kan disitu. Maka kita kene baik2 ngan jiran.

Sebenarnya ini bukan kali pertama dorang bagi juadah, malah macam2 dah dorang selalu bagi kat aku. Macam jiran lama aku juga Kak Yati yang selalu bagi macam2. Alhamdulillah, dapat eratkan hubungan kejiranan yang baik.

Ok ni pict jiran2 aku =)

Kiri: Jiran sebelah kanan & Kanan : Jiran depan rumah

Jiran sebelah kanan rumah

Jiran sebelah kiri rumah

Antara juadah yang dikirim oleh jiran sebelah

Ini jiran sebelah kiri bagi..Thanks my dear Farah. Koewteow ni dah macam makan kat kedai!
Sumpah sedap

Ramen from my lovely Nana, Jiran sebelah kanan
sedap sangat ramen ni!

Ini pun from jiran sebelah kanan. Memang layan la kan!



No comments: