.

.

Wednesday, September 25, 2013

Merdeka & Malaysia

Happy Malaysia Day

Walaupun dah lama berlalu 16 Sept, but i still wanna wish Happy Malaysia Day. When we talk about history, Malaysia, Merdeka and patriotic, the most people who will take part is a Cikgu Sejarah! Being a Sejarah teacher, I have to plan and manage some activity in Bulan Kemerdekaan. So our school was planned a few program for Bulan Kemerdekaan. 

Choir lagu patriotik adalah salah satu program yang aku kene handle! Bukan tugas mengajar dalam kelas jer aku ni, tapi tugas aku kene ajar menyanyi dan menari juga. Fuhhhh! but aku ambil langkah positif dengan anggap apa yang aku buat ni sebagai teknik release kan stress! Hahhahah

So setiap kali kelas sejarah, aku akan mengajar dorang teknik menyanyi dan menari dengan baik! Wahhhh tak nak kalah cikgu ni! Murid yg nak competition cikgu yg gelabah lebih =). Lagu patriotik yang aku pilih Padamu Malaysia...

Hahhaha...1st Impression lagu ni pada murid2 ku slow n mengantuk. But aku ni kan positive orgnya (cewaaaah), jadi aku cuba tukar mind dorg supaya bebudak ni boleh bawa lagu ni dengan penuh semangat! berkobar2 jiwa cikgu neh...Hahahha. Alhamdulillah, we all dapat tempat kedua dari 10 kelas yg bertanding. yeayyyyyyyy!

Saya sayang anak-anak saya =)

Anak2 Saya

Practice make perfect

Sebelum Competition
Bersama Guru Sejarah


Next program yang aku anjurkan (yg lepas aku kene handle utk competition), ialah Donut 1 Malaysia. Sebelum ni asyik guna cupcake jer kan untuk hias, kali ni kita guna Donut pulak. So pertandingan sangat dapat sambutan, maybe its different like b4 kot!

Terlalu ramai student nak masuk. Alhamdulillah program aku mendapat sambuatan! Owh nak cerita skit pasal program ni sebenarnya. Aku ni bukan mengajar Sejarah jer, tapi subjek Option aku adalah KHB ERT, so aku banyak ajar subjek ERT ni tuk form 1 & 2. Maka program Donut 1 Malaysia ni aku lah kene anjurkan.

My student so excited dengan activity ni. Dorang ni sebenarnya sangat kreatif sampai judge pening nak pilih pemenang. Apa-apa pun program yang aku buat memang best! Wah, masuk bakul angkat la sendiri yer....

Cikgu ni bukan mengajar half day and banyak cuti yang semua org nampak, sebaliknya kerja cikgu lagi banyak dari org keje start kul 8am balik kul 5pm. Tapi how to manage, depend on individual. So work smart and be positive.

1st batch 

Let's Deco

Their work!

I LOVE MALAYSIA

Hebat tak?

Last Batch 

Choose your fav?

Merdeka


No comments: