.

.

Monday, April 29, 2013

Cinta Menyala dengan Carnelian

Salam dolly!

Haishhh bila hati gundah gulana, mula la rasa nak hiburkan hati kan! Sekarang ini fikiran aku sangat serabut! Sumpah serabut giler macam benang bersimpul dan susah nak leraikan mana satu pangkal dan mana satu hujungnya!

Macam2 nak kene buat and semuanya nak action immediately! Gosh! I am not a robot! I am not a doll! So i need some space to think, to choose and to decide  Huissssshhh semak!

Tapi sekarang hatiku dan jiwaku tenang sedikit bila dapat apa yang dihajati! Hasil kumpul duit selama 4 bulan, maka dapat juga aku memilikinya! Adoi seksa menahan nafsu membeli selama 4 bulan berhasil dengan reward untuk diri sendiri ini.

13

Tadaaaaaaaa my new collection of COACH handbag Coach Legacy Leather Duffle. OMG OMG OMG! I love her so muccccchhh muccchhh la. Berbaloi sungguh aku menabung. Tak sia2 sang suami bebel kat aku. Katanya kalau nak beli handbag ribu2, sila menabung! So start Januari, aku pun mula la menabung dan impian aku by April aku akan dapatkan si idaman kalbu ni. Tak sabar nak pakai ni!

Alhamdulillah target dah tercapai. So pasni aku nak menabung untuk Louis Vuitton BB Alma Vernis. Target aku nak capai dalam bulan December 2013 (hopefully tercapailah). Sekarang ni konsep aku menabung untuk dapatkan sesuatu. Heheheh back to basic! =)

 

pssstttt : Nantikan entry bergambar bersama si jantung hati Carnelian :) Mommyyyyy, tak sabarnya!

 

Monday, April 22, 2013

First try & will be a favourite

Holla Bloggers!

Sihat ke uolls? Alhamdulillah, aku sihat hari ni. terasa makin sihat bila aku amalkan makanan lebihkan sayur dan buah! Sakit2 kepala pun dah takder. Syukur sangat.

Part paling best dalam masa 2 minggu aku dapat kurangkan 2 KG. Bangga kot! Hahahhaha.. Semalam la aku timbang, sebab last timbang selasa minggu lepas masa aku pergi klinik. Syukur sangat sebab amalan pemakanan aku kini makin ok. Aku dah tak pernah skip breakfast sekarang ni, dan aku sangat suka dengan amalan pemakanan sihat ni.

Semalam aku ada la beli 2 biji buah avacado. Teringin sangat bila aku dah baca tentang khasiat buah ni. Nak tau khasiat avacado? Check it out;

  1. ''Avocado bukan sahaja rendah kandungan gula dan tiada garam tetapi kaya dengan vitamin iaitu C, E dan K,'' katanya.
  2. Selain itu ia juga mengandungi antioksida dan potasium untuk mengelak daripada penyakit radang sendi dan kandungan asid foliknya pula dapat mengelak serangan jantung dan kanser.
  3. Hasil kajian oleh Wesley Medical Centre, Brisbane, Australia mendapati jika seseorang itu makan setengah atau sebiji avocado setiap hari selama sebulan akan dapat mengurangkan berat badan dan merendahkan kolesterol.
  4. Buah itu juga kaya dengan vitamin E yang baik untuk memperlahankan proses penuaan dan juga kanser.
  5. Avocado juga mengandungi sumber lutein yang tinggi untuk mengawal katarak sebagai langkah awal daripada menjadi buta
  6. Buah itu juga sesuai sebagai makanan bayi kerana dengan kandungan lemak tidak tepu akan membantu proses perkembangannya

    Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0422&pub=Utusan_Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_06.htm#ixzz2R7843dnQ
    © Utusan Melayu (M) Bhd

Ya Allah, sungguh sedap buah ni. Ini lah pertama kali aku makan. Rasanya lemak sangat. Tak manis tak masam dan tak masin. Sampai aku boleh habiskan 2 biji sekali la dalam satu pagi. Aku beli semalam, dan sangat tak sabar nak makan pagi tadi. Aku makan bersama roti wholegrain dan peanut butter (cholesterol free). Memang layan habis!

20130421_101912 Avocado bersama Wholegrain bread and peanut butter

Sampai sekarang aku masih terbayang2 kesedapan buah avacado dan hati ini tak sabar nak beli lagi. Memandangkan itu adalah buah import maka kene terima hakikat sebiji RM5.00. heheheh. Tapi memang berbaloi la dengan kesedapan dan khasiat yang dimilikinya. Bak kata sang suami duit bole cari, kesihatan yang baik sukar dicari!

So u guys boleh try and 100% recommended tuk amalkan buah ni. =) Buah ni juga boleh makan begitu sahaja dan boleh dimakan bersama roti dan boleh dipelbagaikan.

http://ricekernel.files.wordpress.com/2011/05/savory-french-toast.jpg

Pictures from google. So yummeh and healthy!

 

Tuesday, April 16, 2013

Marin Bikes California

Krrriiiiinnnggg kringgg! Ingat tak bunyi loceng basikal dedulu?

Aku ingat lagi basikal pertama aku dulu! Sangat nostalgia. Rindu sangat nak patah balik zaman kanak2. Aku adalah kanak2 yang paling happy time tu bila teringat masa abah aku bawa balik basikal untuk aku. Walaupun basikal yang abah beli untuk aku hanya la basikal second hand, tapi time tu aku tak pandang punya second hand ke, 1st hand ke, yang penting aku ada basikal sendiri. Masa tu umur aku baru 7 tahun.

Dari dalam rumah aku dengar bunyi loceng krrriiiing krrrriiiiinnnngggg…aku sangkakan orang jual aiskrem, tapi bila aku keluar, kelihatan abah dan basikal. yeayyyyyyyy! memang malam tu tersenyum lebar dan aku memang tak sabar nak tunggu esok untuk tunggang basikal. Kisah aku dengan basikal hanyalah tinggal kenangan.

Kini aku tak pernah terfikir untuk memiliki sebuah basikal diusia ini. Tapi baru2 ni sang suami belikan sepasang basikal untuk aku dan dirinya! Wahhhhhh so sweeet. Katanya mengisi masa lapang bersama isteri. Daripada asyik shopping di hari minggu, baik kita cycling katanya! Huh….

Alhamdulillah aku memiliki sebuah basikal lagi. Kali ni bukan basikal second hand tau tapi yang baru dan masih dalam kotak! dan aku sangat suka basikal yang dibeli oleh sang suami. Memula aku agak terperanjat dengan harga basikal ni. Ye la kan, kalau dulu basikal ni harganya beberapa ratus jer. Takder la sampai riban2. Tapi kini dengar harga basikal pun kalah harga kereta.

Masa sang suami beli ni kat LERUN Warehouse Sale. So dapat la murah. Murah pun takder la murah sangat. Marin Bike California ni untuk perempuan 15’ dan untuk lelaki 17’ dengan harga RM1700. Mahal kan! bagi aku memang mahal. But sang suami cakap nak bagi motivasi kat isterinya untuk kurus dan buat exercise, maka dibelinya juga.

Katanya duit boleh dicari, tapi kesihatan yang baik susah nak jumpa kalau kita tak kekalkan apa yang kita ada.So sejuk hati si isteri yang asyik fikirkan baik beli handbagnya! hahahahhahah. Sayang sang suami banyak2. Terima kasih wahai monster ku!

20130407_092515 

First time on the road

20130413_214319 20130413_214859we were cycling at Putrajaya last weekend!

 

Sakit itu ujian!

Salam Semua…

Uhuk uhuk…haaaaaaacccccccuuuuuiiiimmmmmm! Banyak sangat habuk kat blog ni! Almaklumlah dah lama tak update! Heheheheh

Ok sekarang baru ader rasa nak update blog. Bukan malas tapi sangat takder masa nak update. Sangat banyak kerja nak kene settle kan sampai SAKIT aku dibuatnya! (tapi tak juga kurus).

Seminggu dah aku rasa weng2. Ntah! memang tak tahu punca. Kepala asyik pusing jer! maybe sebab stress kot. Jumpa doktor and apa doktor cakap?

Doktor; Puan, blood pressure puan rendah ni!

Aku : Oh yer ker?

Doktor : Sebab tu selalu pening, lagi satu puan kene banyak makan makanan yang berkhasiat seperti sayur dan buah buahan, Puan kene kurangkan berat badan juga untuk stabilkan hormon puan. Sekurang-kurangnya 30 minit exercises 2 kali seminggu.

Aku : Ergghhhh? Blurrrr

Doktor : Puan dah berapa lama kahwin?

Aku : 4 tahun.

Doktor : Cuba puan kurangkan berat badan dan stabilkan hormon supaya puan dapat mengandung! Saya minta puan cuba kurangkan berat badan dalam masa 6 bulan ni. Buat lah puan semasa di usia muda. Puan masih ada harapan untuk dapatkan cahaya mata. Tak salah kalau kurangkan berat badan dan amalkan pemakanan yang sihat.

Aku : (terkedu….)… baiklah doktor. Saya akan kurangkan berat badan dah amalkan pemakanan yang sihat.

Doktor : Puan, harini (selasa 9 April) saya beri puan MC. Puan kene ingat, kurangkan makanan berlemak, santan, dan berminyak. Banyakkan makan sayur sayuran dan buah. JGN minum manis yer puan. Elakkan ambil minuman MANIS (ditekankan perkataan dengan nada yg sangat mendalam) yer puan.

Aku : Baik doktor. terima kasih banyak2 doktor. Saya akan ikut cakap doktor dan akan kuruskan badan saya doktor.

Doktor : Ingat puan, kurang MANIS, SANTAN, MINYAK, LEMAK dan GARAM! Lebihkan sayur, buah dan puan jgn lupa buat exercise k.!

Aku : Ok doktor. Terima kasih banyak2.

Ini lah doktor yang sangat perihatin dengan pesakitnya. Jarang sebenarnya aku jumpa doktor yang banyak bebel kat aku. Seingat aku conversation kat atas ini hanya 1/3 sahaja daripada conversation aku ngan doktor tu. Sebenarnya banyak giler doktor ni bebel kat aku sampai aku memang timbul kesedaran la nak kuruskan berat badan secara sihat.

Start from that day, aku memang dah tak ambil minuman manis. Kalau makan kat luar pun, akan minta mineral water atau minta jus buah takde gula. Dan aku rasa sangat sihat dengan diri aku kini. Alhamdulillah, pening2 pun dah makin kurang.

Hari ini genap 7 hari tak amik minuman manis. dan menu favourite aku sekarang ni ialah fruits and vege smoothie. Malas nak kunyah, maka aku blend semua and telan jer. Maka bermula la episode makan makanan yang sihat. Tapi tak tahu la berapa lama aku boleh bertahan. Harap kali ni usaha mengurangkan berat badan berhasil la.

20130413_195335IMG_20130414_113555   Fruits and Vegetables Smoothie

Blend mangga, plum, saderi, pisang, apple dan bayam. Nak sedap masukkan sesudu madu and ais batu. Memang sedap dan berkhasiat

20130415_092117 20130415_093119  Ini Berry Oatmeal Smoothie

Blend Oat, Strawberry, Raspberry, Susu, Yogurt, and Sesudu madu. Tambah beberap ketul ais batu, memang layan habis.

IMG_20130412_083220 Memula aku makan and kunyah biasa. Tapi bila malas menguasai diri, maka aku blend jer jadi smoothie. Heheheheh.

Those yang nak try smoothie ni boleh la buat untuk breakfast or dinner! Memang sedap dan berkhasiat.

 

Thursday, April 4, 2013

Progress

Ermmm… paling malas nak packing barang untuk pindah rumah. April come with exhausted! Dan dah tak sabar aku nak buka booth depan rumah nak buat carboot sale! hehehehehe

20130331_133333