.

.

Monday, July 22, 2013

Indahnya Iftar

Salam guys, 

Hari ini dah hari ke 14 kita berpuasa, Alhamdulillah... 

Kelmarin (ahad), dalam sejarah aku masak seorang diri untuk tujuh hidangan masakan dalam 4 jam! Terasa hebat sangat, hehehhe.

Kelmarin, adalah hari dimana aku menjemput adik lelaki aku dan sepupu sepapat aku yg tinggal kat KL ni berbuka puasa kat rumah baru aku. Sepanjang perpindahan kami, ini lah pertama kali aku menjemput orang datang rumah. Sebelum ni ada juga jemputan, tapi takder la masak bagai! 

So last sunday, aku pun masak. Antara menu yang dimasak 

1. Rendang Daging
2. Lala masak cili
3. Udang masak lemak cili api dengan nenas
4. Siakap 3 rasa
5. Ayam goreng
6. Buah melaka @ onde-onde
7. Tiramisu cake
8. Nasi putih

Semua ni aku masak dari pukul 3 ptg sampai lah 7 malam. Aku sendiri pun tak menyangka yang aku boleh masak sebanyak ni. waaahhh! Dan paling tak sangka semua masakan aku mendapat sambutan dari guest. Sedap dan licin. Itu yang paling buat aku gembira dan hilang rasa penat masak.

Alhamdulillah majlis iftar kat rumah aku berjalan dengan lancar dan bertambah meriah lagi apabila sang suami menjemput seorang kawannya. Sangat seronok bila iftar bersama adik beradik dan sedara mara. Lepas ni sudah pasti ahli keluarga mertua aku pulak yg akan datang untuk memeriahkan rumah aku. Seronoknya.

Gambar yang sempat snap :)




Use ZALORA voucher ZBAP089 get 15% off

Holla blogger,

I have a good news for those who always shopping at Zalora. We (Zalora Shopaholics) can get 10% discount if we always purchase and now I wanna share with u guys that we can get more discount if we use this code ZBAP089

This voucher code ZBAP089 will reduce the price til 15%. So dont wait and please use this code while it still valid. I just purchased at Zalora and using this code and yessssss i got 15% discount.

Guys, dont be late! Cepat2 beli baju raya kat Zalora brand HATTA, JOVIAN MANDAGIE, RIZALMAN and many more dengan menggunakan voucher ni. 


Regards
Zalora Shopaholics 





Thursday, July 11, 2013

Busy on Offday

20130707_103432

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi atas kesempatan untuk menyambut bulan yang baik ini Bulan Ramadhan.

Kesempatan ini, aku mohon ampun dan maaf atas segala kesilapan dan kesalahan yang dilakukan oleh penulis blog ni secara sengaja atau tanpa sedar. Sekiranya penulisan di blog ini berbaur kemarahan, sakit hati, keangkuhan dan takbur pada pandangan pembacaku, ku mohon ampun dan maaf sebab tak pernah terniat untuk membuat pembaca blog ku ini terasa begitu. Ia hanya sebuah diary dari hati.

Bersempana bulan yang mulia ni, aku nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat di seluruh dunia. Moga bulan ini memberi kita penuh keberkatan. Insha Allah.

Ok entry 2nd ramadhan ni aku nak cerita pasal hari sukan sekolah pada minggu lepas. Ya ampun busy sungguh bila hari sukan, macam biasa akulah cikgu yang sama macam tahun lepas in charge perbarisan rumah. Tapi tahun ni ada cikgu lain yang khusus untuk perbarisan rumah sukan. Walaupun aku hanya membantu, tapi ia juga masih dibawah tanggungjawab aku juga. Maklumlah penolong ketua rumah sukan kan!

So hari sabtu lepas aktiviti penuh kat sekolah jer lah, then balik rumah dah letih sangat dah! Ok let have some pict of my sport day. 

20130706_080243

cikgu rumah kuning dan merah!

20130706_07411220130706_091833 Ini lah perbarisan rumah sukan aku. Rumah Merah. Kalau tahun lepas rumah merah dapat tempat kedua perbarisan, tahun ni…errrmmm dapat tempat terakhir iaitu 4. Aku pun tak tau mana silapnya!

……………………………………………………………………………………………………….

Permulaan Ahad, dengan bangun solat Subuh kemudian terus kemas rumah and sediakan breakfast. Sang suami cakap kalau nak shopping hari ini kene keluar rumah seawal pagi. Adoiii, penat semalam tak habis lagi tapi ku gagahi juga sebab nak shopping baju raya kan.

20130707_105622

Setelah selesai semua kerja rumah, dalam pukul 10pg aku dah siap lengkap dan bersedia untuk keluar. Wah awal juga la tu aku rasa. Destinasi pertama kami ialah Sheraton Imperial Hotel, Kuala Lumpur. Wah shopping kat hotel nok?

Kami ke sana sebab Hatta Dolmat launch baju raya kat sana. So nak tengok and beli baju raya yang awesome tu kat sana la. Sampai jer sana jalan ke Jalan TAR masih clear. Sampai jer Sheraton, aku jadi macam rambang mata kot…Bukan aku jer, laki aku pun sama. Katanya semua cantik jer design nyer.

So pilih punya pilih maka decided amik sepasang jer! ahahahhahaha. Amik ko! takper, bukan baju Hatta jer nak pakai kan…opsss yang dah tempah pun belum collect lagi..ngeee

20130707_12111520130707_164644

Sepasang dah cukup buat masa ni coz masih memikirkan baju yang ditempah. Tapi baju sang suami belum tempah lagi. =) Heheheh..baju suami takper later pun boleh! Tak pun pakai jer baju tahun2 lepas. Hahahahahah

Ok lepas keluar Sheraton nak menuju ke Jalan Tunku Abdul Rahman pulak coz nak jejalan sambil cari baju raya kat sana. Malangnya jammed yang amat teruk nak ke sana, sampaikan nak parking pun susah! maka kami teruskan perjalanan ke Mid Valley.

Pada asalnya destinasi ketiga adalah Mid Valley, memandangkan destinasi kedua cancel makan teruskan dengan destinasi ketiga. Kami ke Mid Valley sebenarnya nak redeem points credit card aku ni.

Tahun ni banyak juga la point yang aku dapat, maklumlah dah 2 tahun kumpul point and now time to redeem. Sampai jer kat Maybank Treats Fair, aku dah macam blur and tak tau nak redeem apa. Ikutkan hati nak redeem jer semua. Hamboi bajet points yang aku ada ni berjuta. Hehehehe

Last2 dapat pulak jumpa Faizal Tahir dan Dayang Nurfaizah kat sana. Dorang buat show time aku ngah fikir nak redeem apa tu. 

20130707_14560120130707_145556

1st time jumpa Faizal Tahir in real. Not bad and ok2 la…Suara dia memang power habis!

………………………………………………………………………………………………………………

Lepas jer selesai kat Mid Valley, ikutkan perancangan akan ke Tesco pulak coz nak beli groceries untuk keperluan puasa ni. Tapi plan ke sana terpaksa batal coz kene balik rumah. Sebabnya ada orang dan datang hantar Kufi yang di tempah.

Last 2 week aku ada menempah kufi Ayatul Qursi, so last sunday dah siap and dorang buat penghantaran lagi. Alhamdulillah, aku sangat suka dengan kufi ni. Kalau korang berkenan bole ke sini Kufi On Canvas . Sangat cantik dan sangat puas hati.

Apa lagi aku dan sang suami bersusah payah pasangkan kat dinding petang tu juga. Tak sabar punya pasal. =)

20130707_18394120130707_190959

Tadaaaaa…cantik kan kufi ni? Me loike it!

Sesudah Maghrib, aku dan sang suami meneruskan perjalan ke Tesco untuk beli barang dapur. Balik rumah masing2 dah penat and kebabom.

………………………………………………………………………………………………………………

20130708_141840

Yeahaaa, senin aku cuti peristiwa sempena hari sukan. So Senin aktiviti teman sahabat a.k.a BFF shopping pulak. Ke mana destinasi kami? Kami ke Jalan Tunku Abdul Rahman.

Memandangkan senin kan hari bekerja, maka jumlah manusia kat sana tidak la begitu ramai dan parking pun sonang. Kat sana we all jejalan sambil kuarkan duit dari wallet memasing. Hahhaha.

Yang paling best we all jumpa Butik Yatt Hamzah! Suci by Yatt Hamzah ni terletak di Tingkat 4, MARAkesh Busana Mara. Erm masa we all datang ni Yatt baru habis shooting ngan utusan Malaysia.

MasyaAllah sungguh cantik Yatt Hamzah in the real life. Apatah lagi bertudung manissss sungguh. Dah la cantik peramah pulak tu! Baik sangat layanan dia dengan kami, Siap dia buatkan tutorial tudung lagi. Best sangat dapat beramah mesra dengan selebriti yang ramah mesra macam ni.

20130708_142159

Ini lah tudung yang dipakai oleh Yatt kepada kami… hehehehe Muslimah sejati tak aku? heheheheh. Cantikkan Yatt Hamzah?

Ok la sampai sini untuk kali ini. Nanti next entry plak k pasal Ramadhan Challenge.

Friday, July 5, 2013

Orked yang indah!

Oh la la….Semekom Jumaat!

Hari ini aktiviti aku penuh dari pagi sampai petang. Sebelum ke sekolah aku kene pg shopping dulu (as always my fav things). oppss bukan shopping barang aku tapi barang anak-anakku sebab esok ada hari sukan. So si ibu la yang gementar and sibuk dengan persiapan untuk acara perbarisan. Seperti tahun lepas, juga masih handle perbarisan utk tahun ni bersama guru lain.

Ok sebelum aku nak pergi shopping ni, aku nak cerita skit pasal aku shopping kat Tesco. uoll semua mesti tau kan pasal Jovian Mandagie? Mestila kan coz uolls semuakan fashionista and setakat fashion designer Malaysia celah gigi jer kan.. hehehe

Last month JM ada kuarkan rekaannya yang akan dijual di Tesco. Rekaan yang dijual di Tesco ni namanya ORKED by JM. Orked ini pulak harganya murah dari rekaan JM yang lain. Wahhh tengok jer iklan tu, aku ni meronta2 la nak beli… Apa lagi buat pre order terus kat Tesco Website. Bila dah buat preorder so aku rasa memang secure la kan and aku akan dapat.

Sepatutnya sesiapa yang buat pre order boleh collect kat Tesco pada 22 Jun 2013, tetapi ditanggunhkan sebanyak 2 kali sehingga lah ke satu tarikh iaitu 1st July 2013. Penangguhan utk collect ni aku tak berapa nak kisah sangat coz aku tak perlukan baju tu dengan kadar segera. So 1st July tu penuh semangat nak collect and sebelum ke sekolah terus ke Tesco Puchong (aku select tempat ini untuk collect)

Sesampai jer kat sana, bayang2 baju pun tak nampak! yang aku nampak hanya signboard Orked by JM jer. Aku pun tanya la org Tesco and dorang suruh aku tunggu. After 15 minit baru la Tesco staff tu datang tanya aku macam2 pasal item yg aku nak collect and aku tunjukkan preorder form yg aku buat online tu. Afterthat they asked me to wait.

Selepas sejam aku tunggu, tetiba datang bagitau aku kene tunggu Manager dia masuk dulu baru boleh release barang….Allo! aku ni habiskan masa kat sana without nothing and ko suruh aku tunggu Manager ko plak. Manager dia masuk petang! Hangin la aku seketika masa tu..

Ermm,pastu aku dah malas and terus ke sekolah. Aku dapat update tentang store kat Puchong pun dari IG. So hari selasa malam, ajak sang suami teman utk pg amik la baju ni. Akhirnya dah boleh collect dan masa aku nak collect tue aku nak juga try kot2 tak muat ke kan size yang aku pilih. Umangai ramai pulak beratur nak fitting baju Jovian ni. Masing 2-3 pasang baju. Sure lama menunggu. Aku pun dengan sabar menunggu.

Akhirnya aku dapat juga Orked by JM ni.Hanya 2 pasang jer suit dengan aku. Pastu yang paling best dapat shawls free dari Jovian dengan pembelian Orked ni. =) Thanks JM for the complimentary shawl. Apapun aku suka dengan Orked ni.

20130702_233238

over kan!

20130703_000313

20130702_234320 OreenaPinkCover   

Tadaaaaa…Ini lah baju yang aku sambar dari koleksi kali ni. So next nantikan Fabeena from Falling Feather Collection by Jovian Mandagie =)

Ok bye! Menyampah tengok lelama coz baju ni nampak cantik sangat dengan model ni tapi bila aku pakai tak secantik dalam gambar!

Thursday, July 4, 2013

Legacy Crazy

Assalamualaikum diary ku...

Erm bila tengok calender dah 4 July 2013. Cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru jer cuti bulan March now dah nak masuk bulan Ramadhan.

Alhamdulillah masih ada kesempatan nak menulis di sini. Entry kali ni kisah nafsu yang tak pernah puas. Last Mei aku dapat Carnellian and last June aku terjerumus dengan hasutan syaitan untuk beli Candace.

Ya Allah, rapuhnya nafsuku ini. Senangnya syaitan memperdayakan aku....

Tapi apa pun aku sangat suka dengan Candace ni. Mulanya nak warna Lemon tapi bila difikirkan balik aku ambil color Brown sebab terpengaruh dengan pict ni.

Sebenarnya aku dapat rezeki lebih bulan June so dapat lah beli Coach Legacy Candace Carryall ni. Mungkin berkat aku hadiahkan mak aku handbag Coach yang lepas, and Allah murahkan rezeki aku untuk dapatkan candace.

Alhamdulillah.... Aku sangat suka dengan candace ni. Sangat berbaloi walaupun terpaksa invest more.

Bagnya yg besar and sesuai la nak bawak botol susu anak plus lampin pampers and all those thing about my kids... Hahahah verangan hokey masa beli handbag ni.

In sha Allah next wishlist Michael Kors pulak. 'giler punya pompuan'... Yes i am legacy crazy.

Sebenarnya setiap tahun sang suami mesti akan cakap 'sayang, dah stop beli handbag utk tahun ni!' Tahun ni 2013 masih belum dengar la....Wahhhh still got chance for MK...