.

.

Friday, September 27, 2013

My Housewarming Party

Assalamulaikum Jumaat,

Cepatnya minggu berlalu, tapi aku esok masih kerja!=( Serious tak best sebab mind aku dah set cutiiiii. Takper lah, aku yang mengikut arahan kan! 

Bila mood rajin ni datang aku nak update cerita-cerita lama yang boleh ku semadikan di Blog ini. Last 16th Sept, aku ada buat sedikit kenduri sempena masuk rumah baru. Ala buat majlis kecil-kecilan jer. Jemputan pun tak ramai yang dijemput. Lagipun, aku and husband masak sendiri jer tuk majlis ni.

Alhamdulillah, majlis kecil-kecilan kami berjalan dengan lancar. Majlis bermula jam 5 petang dan berakhir jam 12 malam. Tetamu pertama yang datang iailah kawan aku Baah yang tinggal satu kawasan dengan rumah kami. Seawal 4.30pm dia dah sampai. Nasib baik masa tu makanan almost siap.

Untuk majlis ni, aku buat desert and Laksa. Desert yang aku buat 

1. Chocolate Cake
2. Red Velvet Cake
3. Pavlova

Manakala main course, sang suami yang masak;

1. Nasi minyak
2. Ayam masak merah
3. Daging masak hitam
4. Ayam goreng
5. Acar antah
6. Laksa (aku yang masak)

Makanan yang ditempah

1. Satay 
2. Karipap
3. Kuih cara manis

Aku and sang suami bangun seawal jam 6 pagi pada 16th Sept tu pg pasar borong Seri Kembangan. Kat sana we all shopping barang2 basah like daging, ayam, sayur dan ikan. Balik rumah trus we all start operasi memasak. Sang suami di luar rumah dan si isteri masak dalam rumah.Nasib baik la ada sedara mara datang membantu. 

Paling tak sangka, guest aku datang tak putus2 sejak pukul 4.30pm sampai pukul 12am. Guest penuh jer lagi walaupun jam dah menunjukkan pukul 11.45pm. Thanks uoll. 1st time aku dan sang suami buat kenduri ni. Sebelum ni makan2 biasa jer jemput rakan dan saudara terdekat.

Apapun, happy sangat bila guest datang happy dengan food and dapat jumpa kengkawan lama. Apapun terima kasih sangat korang semua dan aku minta maaf yer kalau ada kekurangan.

Insha Allah kalau ada rezeki nanti kami bercadang nak buat lagi. Lepas ni kenduri besar skit pulak. =)

Desert Station kat dalam rumah

Satay Corner
Main Course Station 
Tetamu terawal




Para jemputan yang terawal

Tepat jam 5 petang dorang dah sampai

My dear friends 

My Boss...heheheheh kawan cikgu sekolah

My X-boss, ICU JPM

Gorgeous Babe 

Ibuk Adis

Kids

Aunty and Mom in law



Kawan2 lama husband

My lovely babe

My forever BFF

With Dato Zairi and Datin Siti

Husband's Friend

Rakan seperjuagan =)

Love Love Gal

Forever BFF ...love u oll so much

Jiran cantik

Rakan seperjuagan mendidik anak bangsa

forever Love....sayang korang

Crazy Cousins 
Waktu ni pukul 11.25 malam =)



Thursday, September 26, 2013

Pizza & Services

Hi there,

Mood rajin sangat nak update blog since aku depan Lappy memanjang ni! Ngeeee

Ok sekadar berkongsi cerita kan! Semalam 25th Sept, timing kene sangat aku nak belanja anak-anak makan besar! Huh? Makan besar mana agaknya. Tapi kalau 60 org anak tu makan besar pun sekadar kacang tanah sorang 2 biji jer la kot aku mampu. Heheheh

Since aku sayang dorang and pernah berjanji nak blanja dorg makan, maka aku tunaikan pada 25th Sept 2013. Aku tak nak dikata mungkir janji! Sebab bebudak ni kalau berjanji dorang ingat sampai mati. So nak tak nak kalau dah berjanji baik tunai kan!

Seawal pagi bangun semalam trus order Pizza dari Domino's. nasib baik la dorang terima order seawal jam 10 pg. Good services! So by 11am dorg dah bleh anta ke rumah aku. Happy sebab aku malas nak pergi outlet and order.

Jam ditangan menunjukkan jam 11.15am, tetiba bell rumah aku ringging. So jangkaan aku memang benar belaka (mcm tajuk lagu tak?), delivery boy da terpacak depan gate!

'kak, banyak beli pizza?'.... 'akak nak buat kenduri dik oi!'

So aku bayar 10 regular pizza + set chicken dengan harga RM230. So after that boy gerak jer dari rumah aku, aku pun check 1 by 1 all the pizza. Unfortunately, 8 dari 10 pizza tu semua dah tunggang terbalik. OMG aku sangat sedih. takkan nak bagi anak2 aku makan pizza yang macam TETTTTTTT ni...aku sendiri tgk pun tak lalu. Inikan pula nak bagi org makan, rasa macam tak ikhlas pulak kan!

Aku mula rasa nak nangis masa tu, terasa sangat sedih dan terkilan. Aku trus kuar kereta dari porch nak ke sekolah dengan perasaan sedih sangat! Masa nak kuar simpang rumah, aku terfikir nak complain and trus call Domino's.

Aku dengan rasa sedih and habis polite la complain. Alhamdulillah complain accepted. Domino's was giving me the best service when they sent the new pizza to my sekolah. Wahhhhhh! Masa tu aku rasa happy sangat. Aku rasa service dorang memang tip top la. Erm....aku fikir kalau kita complain dengan cara baik, maka layanan yang diberikan juga akan baik kan! Cuba complain siap dengan maki hamun skali, sure dorang pun malas nak layan kan! So apa pun terjadi, cuba fikirkan positif dulu and jangan cepat melatah atau marah. Ceeeewaaaahhhh. Good Job Domino's Pizza. I love u la and i will support u! heheheheheh

Paling buat aku happy, bila anak2 aku happy dapat makan pizza free semalam kat sekolah. Walaupun sorang dapat sekeping jer, tapi perasaan makan bersama cikgu and kengkawan yg buatkan mereka happy, i guess.

Nak tengok tak rupa pizza yang memula aku dapat?

Dah tak nampak rupa pizza kan...




Tapi aku pulangkan 8 pack regular pizza ni dan digantikan dengan yang baru. Bak kata delivery boy yang hantar ke sekolah tu, maybe laju sangat kot delivery boy yang 1st tu bawa motor. Takper la. aku tak salahkan sesapa pun, asalkan aku dapat pizza yang baru. =)

Yeay...makan pizza. See tangan my son yang tak menyempat nak makan!

Mommy love u....muka happy dapat makan!



Konsert Akademi Fantasia 2013

Tak pernah terfikir dan terlintas lansung nak pergi konsert Akademi Fantasia ni. Minat nak tengok kat TV pun payah, ini kan pula nak layan live! hahhahahaha

Tapi memandangkan jiran sebelah kanan aku ni orang kuat FAIZUL AF2013, maka aku dan sang suami turut support dorang menyokong Faizul ni since dorang ajak and ada tiket lebih.

My 1st experience was so amazing when i can get closer to my Jiran and knowing each other. Wah memang happening la. Apa yg aku dapat kat concert tu ialah 'relationship' between us and bukannya nak tgk sangat concert tu pun. Then selain tu, rasa release juga kepala otak ni bila boleh bergelak ketawa bersama kan...Dan yang paling best ialah semuanya Happy!

Pasal Faizul tu macam sekadar sampingan jer. Dorang komen dia bagus ke, poyo ker, gelabah ker, or apa2 jer la, aku tak amik kisah sangat sebab bagi aku, dtg sana nak fun and support jiran =) Thanks jiran, Nana and AG

Psssttt nampak tak gambar aku kat dalam TV? hahhahahahha

Orang Kuat Fan Club Faizul AF2013

We all penyokong FAIZUL AF2013

Jiran 
Terjebak....memang tak ku sangka. Laki aku pun bleh layan!

FAIZUL AF2013 Supporter 


AF 2013 Minggu Ke 2 Stage

Lagu Wajib...cuba teka!
My 1st Experience tgk concert AF live! 






Wednesday, September 25, 2013

Merdeka & Malaysia

Happy Malaysia Day

Walaupun dah lama berlalu 16 Sept, but i still wanna wish Happy Malaysia Day. When we talk about history, Malaysia, Merdeka and patriotic, the most people who will take part is a Cikgu Sejarah! Being a Sejarah teacher, I have to plan and manage some activity in Bulan Kemerdekaan. So our school was planned a few program for Bulan Kemerdekaan. 

Choir lagu patriotik adalah salah satu program yang aku kene handle! Bukan tugas mengajar dalam kelas jer aku ni, tapi tugas aku kene ajar menyanyi dan menari juga. Fuhhhh! but aku ambil langkah positif dengan anggap apa yang aku buat ni sebagai teknik release kan stress! Hahhahah

So setiap kali kelas sejarah, aku akan mengajar dorang teknik menyanyi dan menari dengan baik! Wahhhh tak nak kalah cikgu ni! Murid yg nak competition cikgu yg gelabah lebih =). Lagu patriotik yang aku pilih Padamu Malaysia...

Hahhaha...1st Impression lagu ni pada murid2 ku slow n mengantuk. But aku ni kan positive orgnya (cewaaaah), jadi aku cuba tukar mind dorg supaya bebudak ni boleh bawa lagu ni dengan penuh semangat! berkobar2 jiwa cikgu neh...Hahahha. Alhamdulillah, we all dapat tempat kedua dari 10 kelas yg bertanding. yeayyyyyyyy!

Saya sayang anak-anak saya =)

Anak2 Saya

Practice make perfect

Sebelum Competition
Bersama Guru Sejarah


Next program yang aku anjurkan (yg lepas aku kene handle utk competition), ialah Donut 1 Malaysia. Sebelum ni asyik guna cupcake jer kan untuk hias, kali ni kita guna Donut pulak. So pertandingan sangat dapat sambutan, maybe its different like b4 kot!

Terlalu ramai student nak masuk. Alhamdulillah program aku mendapat sambuatan! Owh nak cerita skit pasal program ni sebenarnya. Aku ni bukan mengajar Sejarah jer, tapi subjek Option aku adalah KHB ERT, so aku banyak ajar subjek ERT ni tuk form 1 & 2. Maka program Donut 1 Malaysia ni aku lah kene anjurkan.

My student so excited dengan activity ni. Dorang ni sebenarnya sangat kreatif sampai judge pening nak pilih pemenang. Apa-apa pun program yang aku buat memang best! Wah, masuk bakul angkat la sendiri yer....

Cikgu ni bukan mengajar half day and banyak cuti yang semua org nampak, sebaliknya kerja cikgu lagi banyak dari org keje start kul 8am balik kul 5pm. Tapi how to manage, depend on individual. So work smart and be positive.

1st batch 

Let's Deco

Their work!

I LOVE MALAYSIA

Hebat tak?

Last Batch 

Choose your fav?

Merdeka