.

.

Tuesday, December 16, 2014

Nasi Lemak Panas, Jalan 223 Petaling Jaya.

Nasik lemak, kopi O always be my favorite.

Kali ni nak share Nasi lemak best kat Petaling Jaya. Banyak Nasi lemak best kat PJ ni, tapi ini salah satu juga Nasi lemak fav Cik Masz iaitu Nasi lemak panas kat Jalan 223.

Kalau korang Google jer nasi lemak panas jalan 223, panti dapat tgk view n map skali. Becoz tehnology is there, so tak perlu la Cik Masz nak bg direction lagi kan.

Utk teringin nak pg, try la makan kat sana. Tempatnya bukan restaurant besar mewah bagai tau, hanya medan selera jer. Tapi best tuk lepak juga. Ada dua tauke Nasi lemak kat sana. 1 nasi lemak merah (cop merah) 1 lagi Nasi lemak biru (cop biru). Bagi cik Masz n sang suami suka Nasi lemak merah. Tapi dua dua pun sedap tau. Slalunya kalau pg sana, memang makan dua dua la.

Sedapnya
Nasi lemak panas 
Nasi lemak biru
Nasik lemak merah...yummeh

Monday, December 15, 2014

Paintball at Tanamera Park, Sungai Buloh

Monday all...

Di minggu baru, rasa kejap jer dah pertengahan December. Ala, tinggal beberapa hari jer lagi cuti sekolah. 

Kerja sekolah masih ada yg belum siap ni. Hrmmm. Takper Cik Masz ni slalu berpegang kepada work smart. So tak perlu risau, buat bila dah sedia jer. Hehehehe

Entry kali ni nak share tempat riadah tuk bff kat luar sana yg boring lepak kedai mamak, bosan ke shopping complex. Nak cerita pasal aktiviti beriadah yg best iaitu Paintball.

Korang pernah main paintball tak? Cik Masz pernah juga main paintball ni. Baru2 ni Cik Masz temankan sang suami main paintball kat Tanamera, Sungai Buloh, Selangor.

Lokasinya 8 km dari The Store Sungai Buloh. Kalau uolls dari Bandar Sri Damansara nak ke sungai Buloh, uolls akan jumpa the store kat tengah2 antara nak ke Tasik Biru (ke kiri/ naik flyover) nak ke Paya Jaras (ke kanan). Nak ke Tanamera uolls mesti ke kanan iaitu ke arah Paya Jaras. Kemudian terus jer. Nak lebih senang uolls bole waze jer. 

Sampai kat sana Cik Masz la org yg paling teruja. Rupanya kat Tanamera ni mcm2 ada. Bole horses riding, bole main paintball n banyak lagi la. Yg Cik Masz tau bole horse riding and paintball. Cantik and tenang jer tempatnya sebab hutan menghijau kan.

Paintball park pun banyak. Masuk hutan la, kelapa sawit la, n kalau tak salah ada beberapa park juga la tuk paintball ni. Seronok. Paling seronok package paintball hanya RM100 per person, dpt equipment, bullet (1pack) makan & minum. Tempatnya juga ada tempat mandi n bersihkan diri. Senang la kalau nak tukar baju or mandi after bergelumang dalam hutan Dan badan penuh color (kene bullet). Best la bagi Cik Masz.

Those yg cari tempat best nak main paintball, bole try Google Tanamera paintball ni and buat reservation. Pasti best!








Cik Masz pun nak selfie. Kat blakang ni adalah kandang kuda.

Friday, December 12, 2014

12 Dec 2014

Jumaat yg barakah.

Alhamdulillah...

Hari ni pula hari lahir suami Cik Masz pula. Dekatkan tarikh lahir weolls.

Surprise apa Cik Masz buat kat dia? Oh kalau tahun lepas Cik Masz berpakat ngan jiran tetangga buat kezutan, tahun ni Cik Masz buat kezutan sorang2 jer. Hahahaha.

Malam tadi 11.12.14, tgh dia leka nengok tv kat hall cik mas ke dapur, then tampal wording HAPPY BIRTHDAY kat frigde. Sebelum tu siang semalam Cik Masz berhempas pulas buatkan Banana Caremel cake with meringue buttercream. Fuhhh

Tepat Jam 12 malam Cik Masz pun wish n peluk cium semua pastu Cik Masz ikat Mata dia. Hahahaha. Pastu bawa dia ke dapur depan fridge. Sebelum dia buka Mata Cik Masz dah pegang cake seberat 1.5Kg kat tangan. Bila disuruh buka Mata trus dia terkejut! 'bila syg buat semua ni?'

Hahahahhaha...see menjadi juga kezutan Cik Masz.

Happy Birthday abang. Semoga panjang umur abang tuk jaga sayang, diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan di beri kebahagaian hidup bersama hingga ke syurga. Aminnnn

Semalam punya surprised...huhuhu






Kalau berkenan cake ni and nak tempah bole la whatsapp 0129162098

Wording Happy Birthday tu Cik Masz beli kat Daiso jer.








Thursday, December 11, 2014

Masak senang, makan sedap - Salmon Grill

Selamat bercuti tuk rakyat Selangor.

Duli Yg Maha Mulia,
Selamat di atas Takhta
Allah lanjutkan usia tuanku

Selamat Hari Keputeraan Sultan Selangor.

Ok uolss cecuti ni nak masak apa tuk lunch? Ke nak makan luar? Cik Masz ngan sang suami, kalau cuti n takder program memg layan TV kat rumah jer. Pastu gyming.

So makan pun kekadang malas nak masak beriya sangat kecuali mood rajin melampau. Hehehehehe. So nak senang harus masak benda yg simple la.

Cik Masz slalu akan masak campak2 jer dalam periuk ajaib pastu masak. Hahahha senang kan.

Menu nak share hari ni, Salmon Grill (periuk ajaib)

Resepi Salmon Grill
2 keping salmon (utk laki bini)
vegetables (Cik Masz guna baby carrot, brocolli, baby tomato...sebab ni jer ada dlm fridge)
Black peper
salt
mixed herb

Memula cuci salmon and vegetables. Pastu lumurkan salmon dgn garam, black peper, mixed herb. Then letakkan salmon dlm periuk ajaib tu skali dgn vegetables. Tutup periuk tersebut lebih kurang 10 minit n api yg kecil atas dapur. Kemudian boleh serve tuk makan. Kalau rasa nak kenyang over bole tambah Nasi skit.

Selamat mencuba :)


Before masak.

Ready to eat



Muzium Tentera, Port Dickson

Pepagi macam ni breakfast nasi lemak n coffee memang best kan!

Morning all.

Entry kali ni nak share destinasi nak dating or bawa anak2 jalan or nak outing ngan kengkawan. Tempat ni tak perlu nak kuarkan duit sangat la kecuali cost ke sana jer. Buat mereka yang tinggal kat KL, N9, Melaka boleh jer pg balik hari.

Destinasinya ialah Muzium Tentera, Port Dickson. Those yg ada anak2 n fikir mana nak pg tu Cik Masz cadangkan datang la ke sini. Walaupun nama macam boring jer kan nak kunjungi tapi kalau dah datang pasti macam2 pengetahuan kita dapat. Cik Masz memg suka melawat muzium ni sebab kat muzium kita bole kenal orang lama/ org sebelum zaman kita.

Sejarah kehidupan kita, asal usul kita semua kita bole kenal di Muzium. So bole juga kita muhasabah diri tuk sedarkan diri kita dari mana kita datang.

Wah bebel panjang cikgu sejarah ni! Hehehhe. Ok masuk muzium Tentera ni takder bayaran. So uolls masuk jer melawat. Kat sana ada banyak section juga la. Outdoor n indoor. Bole juga kenal jenis2 senapang, pistol n senjata yg tentera guna utk berperang melindungi nagara kita. Uolls juga bole tgk kenderaan tentera yg gah dan besar gabak.

Bukan tu jer, uolls bole feel like tentera yg sedang berperang Dan bersembunyi bila melalui terowong bawah tanah. Memang best. Bole juga lihat bagaimana perkhemahan tentera. Dari situ kita tau macamana tentera kita makan, minum, tido dalam hutan. Best kan!

Cik Masz banyak bergambar kat sana. Sebab suka sangat. Hehehe. Ini sebahagian Pict yg boleh cik Masz share la.











Ini keadaan dalam terowong bawah tanah tu





Sebelum balik Cik Masz jejalan kat tepi pantai Port Dickson


Wednesday, December 10, 2014

Seronoknya Abu Dhabi

Morning kesayangan,

Dah lama tak bercerita mengenai cita2 & impian kan, kan! Hmmmm. Bukan takder impian dan harapan tapi masa nak bercerita takder.

Kali ni Cik Mas nak cerita impian yg tak menjadi ni. Dulu tahun 2011 memg harapan menggunung nak kunjungi tanah Arab iaitu Dubai & Abu Dhabi, tetapi duit simpanan n tabungan ke sana telah digunakan tuk beli aset.

Bajet aset terpaksa ditambah ekoran harga makin melambung. Bila dah beli, haruslah duit banyak lagi nak guna tuk aset tersebut sebab mesti mcm2 nak buat kan! So segala tabungan melancong n bercuti semua dicurahkan ke aset.

Takper, Cik Masz tak kecewa pun sebenarnya walaupun kami laki bini tetpaksa lupakan honeymoon mewah itu. Bak kata laki cik Masz, aset lagi mewah dr bercuti. Hahahhahah

Last August kawan baik cik Masz terbang ke sana ikut lakinya yg kene transfer keje ke sana. Riang gembira rasa hati sebab nanti bole melawatnya kat sana kan. Wahhhh tak sabarnya hati bila dipelawa oleh kawan cik Masz ni. Bff plak Tu, lagi senang deal.

Maka, cik Masz n sang suami kene menabung n berjimat cermat tuk ke sana coz tabungan dulu dah kosong. Hahahaha.

Ini ada la gambar bff cik Masz share view kat sana. Seronoknya sesekali dok tempat orangkan. Kalau la cik Masz bole minta transfer ke sana, pasti nak juga. Heheheh




View belakang rumah katanya
View kat balkony atas. Wahh teruja Cik Masz tau.

Ini kawan Cik Masz. Laki bini kawan den. Kat sini tak berkesempatan nak gambor ngan Tun Mahathir, Kat sana rezeki dorang dapat bergambar.

Tuesday, December 9, 2014

7 Dec 2014

Alhamdulillah,

7 Dec 2014 genaplah usia Cik Masz mencecah 23 tahun (diterbalikkan). Ahaaaa nampak tak dah 30an disitu. Bersyukur sangat dengan limpah nikmatNYA, masih bernyawa dan hidup dalam keadaan yang baik.

Walaupun usia saban tahun berganjak angkanya, tapi jiwa Cik Masz tetap rasa muda remaja. Rasa diri ni macam zaman universiti lagi. Hahahhaha. Serious Cik Masz rasa macam zaman anak dara lagi tapi cuma dah bersuami jer. Mungkin sebab belum ada anak kot kan!

Terima kasih jugalah pada monster Cik Masz (hubby ku), family members and kengkawan yang ingat birthday Cik Masz dengan ucapan yang sweet manis gitewww. Segala ucapan dan doa hanya ucapan terima kasih jer Cik Masz bole balas dan Cik Masz juga doakan agar kita semua sentiasa dipanjangkan umur, diberikan kesihatan yang baik, dan dilimpahan rezeki yang melimpah ruah.

Kek? Haaaa... sekadar cupcakes jer Cik Masz baked tuk diri sendiri. Kalau tahun lepas lunch kat Atmosphere Restaurant tapi tahun ni aku sendiri pun tak tau kat mana sang suami nak bawa. Tapi aku rasa macam celebrate sekali ngan anniversary aku jer on 19th Dec ni. Hrmmmmm....

Banana Caremel Cupcake without cream 




Saturday, November 15, 2014

Jemputla ke rumah.

Huarghhhh...

Sabtu nan indah ni, konsep bangun lambat dah macam rutin la kan. Alhamdulillah, masih bernyawa.

Sepatutnya hari ini Cik Masz ada mesyuarat PIBG hari ini (paling tak suka sebenarnya nak dtg sekolah hari sabtu, tugas punya pasal kene juga la kan, sebab takmo makan gaji buta). Tapi last minit cancel. Wahhhh melompat riang la Cik Masz. Heheheheh sampai tido pun senyum malam tadi.

Entry kali ni, Cik Masz nak jemput la semua rakan taulan yang kenal Cik Masz samada secara maya atau fizikal ke rumah Mak Cik Masz. Eh... bukan mak Cik Masz buat open house, tapi buat kenduri perkahwinan adik kesayangan Cik Masz. Haaaaa....nak datang ker? Details as below k

Perkahwinan Fizi & Linda
Date : 22th November 2014
Venue : Alor Star, Kedah
Contact Person : Cik Masz 0129162098 (whatsapp only)

Sesapa yang nak ke Kedah tu, agak2 nak makan free or nak jumpa Cik Masz mai la rumah yer. Kecil tapak tangan, bendang berelung-relung belakang rumah Cik Masz tadahkan. Hehehhehe

OH lupa pulak nak cerita. Adik Cik Masz ni lelaki. So ni belah pengantin lelaki la. Belah perempuan dah selamat dah bulan August lepas. So Cik Masz letak la 2 3 keping pict belah perempuannya yang bertemakan Purple color.

Uolls, jemput datang yer. Whatsapp jer Cik Masz kalau nak tau direction. I will guide u, promise!



Ini gambar Cik Masz, adik and sepupu sepapat.
Sebelum majlis akad nikah katanya bergambar dulu kat masjid.
Fewwww

Bersama Mak Bonda dan Mak Mommy...Ahaaaa



Ini antara rombongan pengantin lelaki yang sampai awal. Kita posing dulu deh...

Ok yang tertanya2 mana gambor pengantin tu, nanti Cik Masz upload dalam entry pengantin k. Ok bai.