.

.

Thursday, April 23, 2015

The Kabin, Pantai Remis

Assalamualaikum & Morning

Ni sambung cerita pasal Aroma Ikan Bakar, Jeram tu. After balik makan kitorang pun jejalan area situ and cari The Kabin, pantai Remis. Dekat jer dari Aroma Ikan Bakar tu. Lebih kurang 5 minit jer drive.

The Kabin ni like motel 0r hotel tapi conceptnya dia gunakan cabin sebagai room. Sepanjang pemantauan Cik Masz di sana, (cheeewaaahhhh mcm YB) concept nya unik dan menarik sekali. Decoration nya sangat menggamit hati utk bermalam di sana. Tetapi malangnya date yang kitorang nak tu dah penuh. Kebanyakkan weekend memang penuh jer. Memang laris ni!

Kat dalam bilik pun cantik concept nya. Kami di bawa melawat ke dalam bilik The Cabin ni. Cantik and satu cabin tu ada yang bole muat sampai 4 orang, 1 double deck and 1 Quen size bed. So muat la kan satu family. Menarik kan!

Sesapa yang rasa nak try makan kat Aroma Ikan Bakar pastu nak bermalam kat sana boleh try check in kat The Cabin ni. selain tu boleh juga tgk sunset or sunrise kat Pantai Remis belakang The Cabin. Tak lupa juga aktiviti mandi laut kat sana. Best.......... Cik Masz skrg ni ngah cari date yang sesuai nak booking kat sana.

No contact The Kabin  +60185932014 (front desk). Call dulu tanya availability of room.



Ini kat entrance The Kabin


Ini we all lepak kat Cafe dia sambil makan sekrim.. :)

 
Swimming Pool

Ini ada 2 storey. Satu bilik bawah and satu bilik atas. Pilih la mana yg anda suka.

Pasangan masih berhoneymoon walaupun dah kawen 7yrs.


View the rooms





Try and have fun guys! 







Monday, April 20, 2015

JJCM Reflisia - Aroma Ikan Bakar, Jeram, Selangor


Assalamualaikum,

Huarghhhhh...lama sungguh la tinggai blog ni. Ok hari ini terasa nak kembali aktif.

Alhamdulillah Cik Masz sihat, cuma ada beberapa perkara berkenaan kesihatan Cik Masz yang belum dikenal pasti akibatnya. Harap2 tiada yang serius dan kritikal. InshaAllah semuanya baik. 'Sentiasa bersangka baik'

Tengok tajuk macam best kan. Kali ni Cik Masz nak share pasal jejalan cari makan Cik Masz n sang suami. Kami kan suka makan. Mesti nak try kalau ada kedai best. Kali ni kami try kat Aroma Ikan Bakar, Jeram Selangor. Jeram ni dekat ngan Pantai Remis. Kalau nak WAZE tempat ni, taip jer Aroma Ikan Bakar, Jeram confirm jumpa.

Sepetang kat sana, makan sambil menikmati keindahan kawasan Jeram ni, memang best. Bila yang join kitorang makan kat sana adalah orang2 yang best lagi la bertambah best. Kami pergi berlima bersama ex-jiran kami dulu. Sebelum ni dorang la jiran kami, tapi end of last year dorang pindah ke Meru. Bila ukhwah itu kuat, maka ke mana saja dorg pindah, kami tetap rapat like sibling.

Kat sana, kita bole pilih seat. Nak duduk kat mana. Kalau kat pondok bamboo kene charge RM20. Tapi kitorang pilih seat berdekatan dengan pondok bamboo sebab ada mak buyong tak boleh nak makan bersila. Hehehehehhe.

Bab menu, aku memang serahkan pada husband and jiran aku jer. Concept makan jer aku pada hari tu. Menu kami pada haritu ialah Ikan Jenahak Bakar, Ikan Siakap Steam Limau, Pepahat Masak Cili dan Ketam Masak Cili serta Kailan Goreng Biasa, tambah 5 pinggan nasi putih dan air buah 4 gelas dan 1 air limau suam dan 2 gelas ais kosong. Semua harganya dalam RM215.00. Aku ada amik pict resit, tapi mana ntah hilang nya! Hahahhaha...

Depend pada korang la rasa mahal ke tidak. Aku tak tau nak komen sangat sebab biasanya kami makan berdua pun dah cecah RM100 ++ so kalau berlima kira ok kot. Harap pasni jumpa la kedai yang lebih murah dan lebih sedap.

Boleh la nak jamu mata pict aku amik scene kat sana.


View dari seat kami

Pondok Bamboo extra charge RM20
  
Lepak kat luar before food sampai  



posing romatic is a must!

Dah bersalin pun mak buyong ni


Kami pilih seat di sini
Steam Ikan Siakap

Pepahat masak cili

Ketam masak cili


Wajib ada - Kailan goreng biasa

Jenahak Bakar



Food Kami



Haaaaaa.....Kenyang ok!

Muka pun dah rupa apa dah sebab kenyang sangat!






Monday, February 2, 2015

Rezeki tak diduga!

Selamat Hari Wilayah 01 Feb 2015

Memandangkan semalam Hari Wilayah, maka harini cik Masz cuti Dan esok pun cuti juga sebab Hari Thaipusam. Weeeeee

Tapi aktiviti Cik Masz selesa lepak kat rumah, sambil tgk tv & kemas rumah. Husband cik Masz pulak keje, maka no vacation la. Hahahahha

Ok, back to the track. Rezeki tak sangka sangat. Last Friday 30th January2015, dpt private insta messege menang jadi VIP guest Hi Tea dengan Elfira Loy. OMG...sumpah aku masuk contest Tu hanya suka2 & tak pernah lansung berharap nak menang.



Tapi after dpt sms & whatsapp dr organizer event ni aku check schedule, rupanya cik Masz tak available nak attend due Cik Masz ada party lain iaitu Birthday Party neices Sofea & Arisa pd masa Yg sama.

Walaupun party ni tak se glemer nak jumpa Elfira Loy, tapi family come 1st kan. Nak nak plak cik Masz sponsor kek plak tu, harus la maksunya ada. Takper la bukan rezeki nak jumpa Elfira secara dekat.

Pagi ni, bangun pagi check fon, ada messege dari jiran lama bgtau yg dia menang tag and win. Yang paling best dia tag nama insta Cik Masz @cincinmasmerah. Ya Allah, Alhamdulillah rezeki Allah nak bagi.





Tak dapat jumpa Elfira tapi dapat jubah dari @bellaammara & shawl Madison Yg tgh meletop dr @sugarscarf. Bestnyaaaaa. Alhamdulillah.

Terima kasih kak Yati coz sudi tag jiran lama mu ini. Mwahhhh.

Terima kasih Allah.



Monday, January 12, 2015

Hadiah Anniversary

Holla,

Monday All.

6th Anniversary bulan lepas 19th Dec 2014. Sekejap je kan dah 6 tahun hidup berumah tangga.

Kisah anniversary ni, Cik Masz nak share kes hadiah tertunggak. Hahahha, bukan bil jer tertunggak, tapi hadiah pun ader. Ahaaa.

Sang suami pernah tanya, "anniversary tahun ni nak apa? Jangan minta handbag lagi!" Amboi....siap bgtau awal2 lagi takbleh minta handbag. Hahahha. Nampak sangat slalu minTa handbag kan?

Fikir punya fikir, terfikir sesuatu. Nak mixer Kitchenaid. Sang suami sonyap jer dgr permintaan Si isteri. Hahahaha.

Tetiba last 6hb Jan 2015, dia bawa balik mixer. Amik ko! Uwaaaaa menjerittt terharu Cik Masz. Tak sangka!

Tapi bukan Kitchenaid seperti yg diminta. Aku pun tak tau apa brand. Sumpah aku tak kisah la janji mixer. Alhamdulillah dalam mixer yg diidamkan walaupun bukan brand yg diminpikan. Syukur Dan terharu. Bukan per, sang suami ni bukan jenis yg pandai beli barang tuk isteri. Slalunya dia akan bg duit jer n Cik Masz beli la apa yg diingini. Dia takut katanya kalau dia beli tak memenuhi citarasa Si isteri yg cerewet ni. Hehehehe

Thanks abang, syg appreciate sangat. I love u so much la. Terima kasih Allah.

Ini hasil dari hadiah anniversary
Apam Susu

Hasil mixer - buat apam susu.
Nampak tak tompok atas apam tu, itu sebab kene air dari tudung pengukus ni. Tak ikut petua orang tua2 yg suruh tutup tudung periuk dengan kain ;)

Hasil Pertama - Roti Sarang Lebah
1st time buat ni, Alhamdulillah menjadi.
Butterscotch filling tak letak lagi time ni sebab nak rasa yg tanpa kaya

Tadaaaaaa....inilah Mixer baru saya

Siap ada cover lagi tu...
So kalau berputar, memang tak mercik (loghat kedah). means tak bersepah la adunan tu





Wednesday, January 7, 2015

Homecook Loh Mai Kai

Assalamualaikum.

Salam Rabu.

Dah breakfast ke uolls? Cik Masz dah selamat makan nasi + ayam masak merah. Hahhahaha. Pepagi buta makan macam lunch kan! Ini lauk semalam sebenarnya. Semalam Cik Masz masak tuk dinner ngan sang suami, tapi weolls tak jadi makan yg Cik Masz masak sebab sang suami beli food lain. So macam biasa, simpan apa yang dimasak dan makan tuk breakfast. Maka breakfast laki bini pagi ni ialah nasi + ayam masak merah.

Cerita mengenai makan, Cik Masz nak share satu food yang baru dicuba dan menjadi kegemaran Cik Masz dan sang suami. Namanya Loh Mai Kai. Ia sejenis makanan masyarakat cina. Pendek kata Chinnes Food la.

Macamana rasa Loh Mai Kai ni? Haaaa... Nak cerita. Cik Masz memg tak pernah makan. Tapi sang suami ni pernah makan satu ketika dulu masa weolls makan steamboat kat The Curve. Katanya sedap. Ermmm tak terasa lansung nak try. Pastu sang suami suarakan nak buat Loh Mai Kai. Tertanya dalam hati, senang ker?

Sang suami ni, kalau dia makan, dia akan kenal apa ingredient dalam makanan tu. Dia bole kenal ada bunga cengkih la, ada kicap pekat la, ada herbs la. Dasyat tak? Hahahhaha. Cik Masz yang guru KHB ERT ni pun tak sehebat dia. So, bila sang suami dah makan ang katanya sedap dan senang jer nak buat, maka dia akan masak kat rumah. Cik Masz layan jer la, sapa lagi nak layan kan?

So last week dia pun masak Loh Mai Kai buat pertama kali. Wah teruja ok nak rasa. berkentung kentang sang suami kat dapur siapkan Loh Mai Kai for dinner, Cik Masz plak dengan selesanya tgk drama Akasia kat TV3. Ahhaaaa. Bila di jenguk kat dapur, nampak la dia potong ayam, mushroom, siap keluarkan pengukus lagi.

'Sayang, dah siap?' Bila ayat ni keluar dari mulut sang suami, 1st thing 1st Cik Masz capai phone dulu sebelum ke dapur. Hahahhaha. Gambar tu penting. Sebabnya nak abadikan dalam blog dan instagram kan.

1st time homecook Loh Mai Kai by Sang Suami

we shared for dinner
Sampai jer dapur, bau dia sangat best. Bau harum pulut + ayam masak kicap cendawan. Lepas selesai photoshoot loh mai kai ni, kami laki bini serius tak sabar nak try. Omg sangat sedap! (masuk lift tekan and naik sendiri) puji laki sendiri kan. Tapi serius sedap. Cik Masz ni memang suka sang suami masak. Rasanya macam makan pulut dan ayam masak kicap sizzling tu sebab ada mushroom. Jadi, dinner dengan heavy dish iaitu pulut. Tak rasa bersalah ker? Hahahahha...

Lepas tu, aku ni gatal lagi minta masak loh mai kai lagi. Sebab tak puas makan 1st time. So sang suami buat lagi. Kali ni dia buat lebih kecil. Katanya takut aku berangin satu badan. Cik Masz ni tak bleh makan pulut banyak sangat sebab angin. Kang tak bleh tido plak kalau angin satu badan.

2nd time homecook Loh Mai Kai by Sang suami

Sedapnya

Tak cukup lagi makan 2nd time, last weekend weolls had lunch kat Paparich IOI City Mall, Cik Masz order loh mai kai lagi. Tapi tak bleh tanding dengan air tangan sang suami la.. Hehehehe.

Ini Loh Mai Kai Paparich

Ok resepi Loh Mai Kai ( Sumber dari MyResepi)...nanti bila free Cik Masz try minta resepi Sang Suami.

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 3 cawan beras pulut
  • 300gm Ayam tanpa tulang (dihiris nipis)
  • 1 gengam tangan udang kering (dicuci)
  • 4-5 cendawan shiitake kering(direndam dan dihiris nipis2)

  • Bahan-bahan A
  • *2cm halia (*dikisar)
  • *1 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil gula halus
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • ½ sudu besar sos tiram
  • ½ sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil tepung jagung (yg berwarna putih)

  • Bahan-bahan B
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 biji bawang merah kecil (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • *1 sudu besar kicap hitam
  • *1 sudu besar sos tiram
  • *½ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
  • *½ sudu besar minyak bijan
  • *Serbuk lada putih secukupnya

Cara-cara

  1. Persediaan Awal:Pulut direndam dalam air selama 3-4 jam. Ayam dihiris dan diperap degan bahan-bahan A sekurang-kurangnya ½ jam (simpan dalam peti sejuk).
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang, masukkan udang kering dan cendawan. Goreng sampai nampak kering.
  3. Masukkan pulut (tanpa air) dan goreng utk 1-2 minit. Masukkan semua bahan-bahan B* dan kacau sehingga rata. Matikan api.
  4. Lapis 6 mangkuk kecil dengan 4-5 hirisan ayam yg diperap, isikan nasi pulut tadi 3/4 penuh. Kalau nak kukus dalam 1 loyang besar pun boleh tapi masa kukus lama sikit.
  5. Kukus selama 30 minit atau sampai masak. Padamkan api dan biar nasi dalam kuali ke steamer utk 5-10 minit. Kalau terus keluarkan lepas kukus, permukaannya akan jadi kering.
  6. Terbalikan nasi pulut ke atas pinggan dan hiaskan degan hirisan chili jika suka. Sedap juga dimakan dgn chili sos yg pedas.





Friday, January 2, 2015

cara senang & cantik pakai shawl

Assalamualaikum.

Sekejap jer kan dah 02 January 2015

Entry hari ini nak kongsi cara senang pakai shawl. Bukan sahaja senang n mudah tapi cantik dan mengikut syariah islam (labuh nenutup Dada).

Yang tak pernah pakai shawl and nak try pakai bole pakai dengan ikut tutorial ni. Selamat mencuba ladies.

Cik Masz jumpa video ni kat Facebook and nak share juga kat sini.

video




Thursday, January 1, 2015

it's call SYURGA

Selamat Tahun Baru 2015
Hoping for more blessed and joyful

Permulaan tahun baru aku lebih suka duduk rumah, lepak, masak, makan and movie kat rumah.

Sebenarnya sejak aku berpindah kat rumah sendiri ni aku lebih suka dan selesa berada dirumah. Kekadang aku memg tak sabar nak cuti sekolah sebab nak berperam kat rumah.

Sepanjang cuti sekolah hujung tahun 2014, aku banyak berhibenet kat rumah. Holiday kali ni aku balik kampung jer kejap, pastu selebihnya lepak kat rumah jer.

Aku rasa best, selesa and senang bila lepak kat rumah. Makan kat luar pun dah jarang skrg, sebab aku lebih suka berpeluh kat dapur aku sendiri dari berpeluh berjalan dalam shopping complex cari restaurant. Aku banyak berhabis masa bersama oven aku dengan mencuba variety of recipe. Buku2 recipes yg lama aku beli, mula dibelek sehelai demi sehelai.

Walaupun aku ni seorang yg pemalas nak guna vacum kat rumah (kerja vacum setiap minggu ni kerja sang suami), tapi bila dah terperap kat rumah, aku dah jatuh cinta ngan vacum. Hahahhaa...

Inilah yg dikatakan rumahku syurgaku. Pergilah mana pun, pasti aku rasa paling best tido kat rumah, dalam bilik aku yg penuh cermin, yg sejuk giler (sebab aircond...hahaha), yg cosy lampunya, katil yg besar n boleh golek2 like a baby, berbau wangi lavender and paling best ada teman tido bersama. Seriously aku amat selesa lepak kat rumah skrg ni.

Inilah dikatakan syurga dunia. Bagi aku rumah merupakan permulaan mood and mode. Kalau dari rumah kita happy, InshaAllah kita keluar rumah pergi kerja, atau ke mana sahaja kita akan rasa happy.

Ya Allah berilah aku kebahagian hidup di dunia dan akhirat. Aminnn

View di pagi 01.01.2015


Wednesday, December 31, 2014

Fashion Cik Masz 2014

Hari ini 31 Disember 2014. 

Ya Allah, kalau tahun2 lepas aku rasa macam sekejap jer masa berlalu, untuk 2014 pun aku terasa benda yang sama. 

Tapi tahun ini 2014 penuh dengan penceritaan yang sangat mencabar sehingga menduga kita sebagai manusia biasa. Ya Allah. Berat aku rasa melalui liku2 2014. 

Ujian yg datang ada hikmahnya, kerAna kita masih dalam perhatianNYA. Moga tahun mendatang memberi lebih banyak kebaikkan utk kita di dunia ini dan kebajikan utk hari akhirat nanti. Amin.

Kesempatan ni Cik Masz nak mohon maaf andai sepanjang tahun ini ada salah Dan silap tanpa disedari. Selamat tinggal 2014, selamat datang 2015. 

Cik Masz juga nak review balik fashion Cik Masz sepanjang 2014. Ngeeeee. 

Disember 2014

August 2014

August 2014

May 2014

June 2014

Mac 2014

Mac 2014
August 2014
November 2014

Oktober 2014

Disember 2014

July 2014

September 2014

July 2014

September 2014

November 2014