.

.

Monday, January 12, 2015

Hadiah Anniversary

Holla,

Monday All.

6th Anniversary bulan lepas 19th Dec 2014. Sekejap je kan dah 6 tahun hidup berumah tangga.

Kisah anniversary ni, Cik Masz nak share kes hadiah tertunggak. Hahahha, bukan bil jer tertunggak, tapi hadiah pun ader. Ahaaa.

Sang suami pernah tanya, "anniversary tahun ni nak apa? Jangan minta handbag lagi!" Amboi....siap bgtau awal2 lagi takbleh minta handbag. Hahahha. Nampak sangat slalu minTa handbag kan?

Fikir punya fikir, terfikir sesuatu. Nak mixer Kitchenaid. Sang suami sonyap jer dgr permintaan Si isteri. Hahahaha.

Tetiba last 6hb Jan 2015, dia bawa balik mixer. Amik ko! Uwaaaaa menjerittt terharu Cik Masz. Tak sangka!

Tapi bukan Kitchenaid seperti yg diminta. Aku pun tak tau apa brand. Sumpah aku tak kisah la janji mixer. Alhamdulillah dalam mixer yg diidamkan walaupun bukan brand yg diminpikan. Syukur Dan terharu. Bukan per, sang suami ni bukan jenis yg pandai beli barang tuk isteri. Slalunya dia akan bg duit jer n Cik Masz beli la apa yg diingini. Dia takut katanya kalau dia beli tak memenuhi citarasa Si isteri yg cerewet ni. Hehehehe

Thanks abang, syg appreciate sangat. I love u so much la. Terima kasih Allah.

Ini hasil dari hadiah anniversary
Apam Susu

Hasil mixer - buat apam susu.
Nampak tak tompok atas apam tu, itu sebab kene air dari tudung pengukus ni. Tak ikut petua orang tua2 yg suruh tutup tudung periuk dengan kain ;)

Hasil Pertama - Roti Sarang Lebah
1st time buat ni, Alhamdulillah menjadi.
Butterscotch filling tak letak lagi time ni sebab nak rasa yg tanpa kaya

Tadaaaaaa....inilah Mixer baru saya

Siap ada cover lagi tu...
So kalau berputar, memang tak mercik (loghat kedah). means tak bersepah la adunan tu





Wednesday, January 7, 2015

Homecook Loh Mai Kai

Assalamualaikum.

Salam Rabu.

Dah breakfast ke uolls? Cik Masz dah selamat makan nasi + ayam masak merah. Hahhahaha. Pepagi buta makan macam lunch kan! Ini lauk semalam sebenarnya. Semalam Cik Masz masak tuk dinner ngan sang suami, tapi weolls tak jadi makan yg Cik Masz masak sebab sang suami beli food lain. So macam biasa, simpan apa yang dimasak dan makan tuk breakfast. Maka breakfast laki bini pagi ni ialah nasi + ayam masak merah.

Cerita mengenai makan, Cik Masz nak share satu food yang baru dicuba dan menjadi kegemaran Cik Masz dan sang suami. Namanya Loh Mai Kai. Ia sejenis makanan masyarakat cina. Pendek kata Chinnes Food la.

Macamana rasa Loh Mai Kai ni? Haaaa... Nak cerita. Cik Masz memg tak pernah makan. Tapi sang suami ni pernah makan satu ketika dulu masa weolls makan steamboat kat The Curve. Katanya sedap. Ermmm tak terasa lansung nak try. Pastu sang suami suarakan nak buat Loh Mai Kai. Tertanya dalam hati, senang ker?

Sang suami ni, kalau dia makan, dia akan kenal apa ingredient dalam makanan tu. Dia bole kenal ada bunga cengkih la, ada kicap pekat la, ada herbs la. Dasyat tak? Hahahhaha. Cik Masz yang guru KHB ERT ni pun tak sehebat dia. So, bila sang suami dah makan ang katanya sedap dan senang jer nak buat, maka dia akan masak kat rumah. Cik Masz layan jer la, sapa lagi nak layan kan?

So last week dia pun masak Loh Mai Kai buat pertama kali. Wah teruja ok nak rasa. berkentung kentang sang suami kat dapur siapkan Loh Mai Kai for dinner, Cik Masz plak dengan selesanya tgk drama Akasia kat TV3. Ahhaaaa. Bila di jenguk kat dapur, nampak la dia potong ayam, mushroom, siap keluarkan pengukus lagi.

'Sayang, dah siap?' Bila ayat ni keluar dari mulut sang suami, 1st thing 1st Cik Masz capai phone dulu sebelum ke dapur. Hahahhaha. Gambar tu penting. Sebabnya nak abadikan dalam blog dan instagram kan.

1st time homecook Loh Mai Kai by Sang Suami

we shared for dinner
Sampai jer dapur, bau dia sangat best. Bau harum pulut + ayam masak kicap cendawan. Lepas selesai photoshoot loh mai kai ni, kami laki bini serius tak sabar nak try. Omg sangat sedap! (masuk lift tekan and naik sendiri) puji laki sendiri kan. Tapi serius sedap. Cik Masz ni memang suka sang suami masak. Rasanya macam makan pulut dan ayam masak kicap sizzling tu sebab ada mushroom. Jadi, dinner dengan heavy dish iaitu pulut. Tak rasa bersalah ker? Hahahahha...

Lepas tu, aku ni gatal lagi minta masak loh mai kai lagi. Sebab tak puas makan 1st time. So sang suami buat lagi. Kali ni dia buat lebih kecil. Katanya takut aku berangin satu badan. Cik Masz ni tak bleh makan pulut banyak sangat sebab angin. Kang tak bleh tido plak kalau angin satu badan.

2nd time homecook Loh Mai Kai by Sang suami

Sedapnya

Tak cukup lagi makan 2nd time, last weekend weolls had lunch kat Paparich IOI City Mall, Cik Masz order loh mai kai lagi. Tapi tak bleh tanding dengan air tangan sang suami la.. Hehehehe.

Ini Loh Mai Kai Paparich

Ok resepi Loh Mai Kai ( Sumber dari MyResepi)...nanti bila free Cik Masz try minta resepi Sang Suami.

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 3 cawan beras pulut
  • 300gm Ayam tanpa tulang (dihiris nipis)
  • 1 gengam tangan udang kering (dicuci)
  • 4-5 cendawan shiitake kering(direndam dan dihiris nipis2)

  • Bahan-bahan A
  • *2cm halia (*dikisar)
  • *1 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil gula halus
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • ½ sudu besar sos tiram
  • ½ sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil tepung jagung (yg berwarna putih)

  • Bahan-bahan B
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 biji bawang merah kecil (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • *1 sudu besar kicap hitam
  • *1 sudu besar sos tiram
  • *½ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
  • *½ sudu besar minyak bijan
  • *Serbuk lada putih secukupnya

Cara-cara

  1. Persediaan Awal:Pulut direndam dalam air selama 3-4 jam. Ayam dihiris dan diperap degan bahan-bahan A sekurang-kurangnya ½ jam (simpan dalam peti sejuk).
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang, masukkan udang kering dan cendawan. Goreng sampai nampak kering.
  3. Masukkan pulut (tanpa air) dan goreng utk 1-2 minit. Masukkan semua bahan-bahan B* dan kacau sehingga rata. Matikan api.
  4. Lapis 6 mangkuk kecil dengan 4-5 hirisan ayam yg diperap, isikan nasi pulut tadi 3/4 penuh. Kalau nak kukus dalam 1 loyang besar pun boleh tapi masa kukus lama sikit.
  5. Kukus selama 30 minit atau sampai masak. Padamkan api dan biar nasi dalam kuali ke steamer utk 5-10 minit. Kalau terus keluarkan lepas kukus, permukaannya akan jadi kering.
  6. Terbalikan nasi pulut ke atas pinggan dan hiaskan degan hirisan chili jika suka. Sedap juga dimakan dgn chili sos yg pedas.





Friday, January 2, 2015

cara senang & cantik pakai shawl

Assalamualaikum.

Sekejap jer kan dah 02 January 2015

Entry hari ini nak kongsi cara senang pakai shawl. Bukan sahaja senang n mudah tapi cantik dan mengikut syariah islam (labuh nenutup Dada).

Yang tak pernah pakai shawl and nak try pakai bole pakai dengan ikut tutorial ni. Selamat mencuba ladies.

Cik Masz jumpa video ni kat Facebook and nak share juga kat sini.

video




Thursday, January 1, 2015

it's call SYURGA

Selamat Tahun Baru 2015
Hoping for more blessed and joyful

Permulaan tahun baru aku lebih suka duduk rumah, lepak, masak, makan and movie kat rumah.

Sebenarnya sejak aku berpindah kat rumah sendiri ni aku lebih suka dan selesa berada dirumah. Kekadang aku memg tak sabar nak cuti sekolah sebab nak berperam kat rumah.

Sepanjang cuti sekolah hujung tahun 2014, aku banyak berhibenet kat rumah. Holiday kali ni aku balik kampung jer kejap, pastu selebihnya lepak kat rumah jer.

Aku rasa best, selesa and senang bila lepak kat rumah. Makan kat luar pun dah jarang skrg, sebab aku lebih suka berpeluh kat dapur aku sendiri dari berpeluh berjalan dalam shopping complex cari restaurant. Aku banyak berhabis masa bersama oven aku dengan mencuba variety of recipe. Buku2 recipes yg lama aku beli, mula dibelek sehelai demi sehelai.

Walaupun aku ni seorang yg pemalas nak guna vacum kat rumah (kerja vacum setiap minggu ni kerja sang suami), tapi bila dah terperap kat rumah, aku dah jatuh cinta ngan vacum. Hahahhaa...

Inilah yg dikatakan rumahku syurgaku. Pergilah mana pun, pasti aku rasa paling best tido kat rumah, dalam bilik aku yg penuh cermin, yg sejuk giler (sebab aircond...hahaha), yg cosy lampunya, katil yg besar n boleh golek2 like a baby, berbau wangi lavender and paling best ada teman tido bersama. Seriously aku amat selesa lepak kat rumah skrg ni.

Inilah dikatakan syurga dunia. Bagi aku rumah merupakan permulaan mood and mode. Kalau dari rumah kita happy, InshaAllah kita keluar rumah pergi kerja, atau ke mana sahaja kita akan rasa happy.

Ya Allah berilah aku kebahagian hidup di dunia dan akhirat. Aminnn

View di pagi 01.01.2015


Wednesday, December 31, 2014

Fashion Cik Masz 2014

Hari ini 31 Disember 2014. 

Ya Allah, kalau tahun2 lepas aku rasa macam sekejap jer masa berlalu, untuk 2014 pun aku terasa benda yang sama. 

Tapi tahun ini 2014 penuh dengan penceritaan yang sangat mencabar sehingga menduga kita sebagai manusia biasa. Ya Allah. Berat aku rasa melalui liku2 2014. 

Ujian yg datang ada hikmahnya, kerAna kita masih dalam perhatianNYA. Moga tahun mendatang memberi lebih banyak kebaikkan utk kita di dunia ini dan kebajikan utk hari akhirat nanti. Amin.

Kesempatan ni Cik Masz nak mohon maaf andai sepanjang tahun ini ada salah Dan silap tanpa disedari. Selamat tinggal 2014, selamat datang 2015. 

Cik Masz juga nak review balik fashion Cik Masz sepanjang 2014. Ngeeeee. 

Disember 2014

August 2014

August 2014

May 2014

June 2014

Mac 2014

Mac 2014
August 2014
November 2014

Oktober 2014

Disember 2014

July 2014

September 2014

July 2014

September 2014

November 2014


Monday, December 29, 2014

Sesi persekolahan bermula 11 & 12 Januari 2015

Assalamualaikum,

Hari ni Cik Masz dah start ke sekolah. Sekolah dah mula buat mesyuarat pertama dan time ni la nak tau apa tugas Cik Masz utk sesi persekolahan.

Kalau nak senaraikan memang banyak. Latest task yg kene buat on this Wednesday. Cik Masz kene jadi emcee tuk Majlis Orientasi Tingkatan 1. Huwaaaa seumur hidup tak perbah jadi emcee majlis besar. Pestime ni. Moga semuanya berjalan lancar, InshaAllah.

Masa leka dlm meeting tetiba terdengar what'sapp masuk bertalu2. Bila pandang cikgu2 lain pun sibuk tgj phone. Rupanya berita sekolah dilanjutkan cuti sampai 12 Jan 2015. Masa mesyuarat tadi puan pengetua tak nak bagi confirmation lagi sebab katanya tak dapat hitam putih.

Now, puan pengetua & penolong kanan petang dah telegram kat semua cikgu Sek Cik Masz bgtau sesi persekolahan 2015 akan bermula 12 Jan 2015 tuk negeri Selangor, Kuala Lumpur, Pahang, Perak, Perlis, Melaka & n9. Negeri lain start 11 Jan 2015. Memg confirm cuti dilanjutkan seminggu ekoran banjir yang melanda Negara.

Parent yang nak lebih detail n pastikan ia betul bole call sekolah atau check web Kementerian Pelajaran Malaysia.



Sekrang ni, hanya terfikir mcmana la mangsa banjir ni nak ke sekolah. Baju, bag, kasut, buku dan keperluan ke sekolah dorg masih ada ker? Masih elok ker? Sekolah Yg tenggelam Tu, bersediakah mereka nak buka tuk sesi persekolahan nanti. Ya Allah.

Tak dapat dibayangkan.

Hanya mampu berdoa agar bumi kita dipulihkan segera dan musibah yg berlaku ni mengajar kita sesuatu. Redha Dan sabarlah wahai kawan, InshaAllah pasti hikmahnya besar. Bersangka baik dengan Allah, InshaAllah ganjarannya besar. Cik Masz hanya mampu berdoa dan hulurkan bantuan yg semampunya.

Ya Allah, berilah kami kebaikkan di dunia dan kebajikan di akhirat. Peliharalah Kami dari api neraka. Aminnnn




Thursday, December 25, 2014

Selamat Hari Natal

Semua mesti cuti kan hari ini. Cik Masz memg dah cuti. Ngeeee.

Sepatutnya hari ini weolls (cik masz n husband) pergi bercuti, tapi dibatalkan sebab hujan n cuaca tak menentu. Jadi cancel n duduk jer rumah dgn muka mencuka sebab kene duduk rumah.

Kesempatan ni nak wish merry Christmas and happy holiday.


Sendiri bikin. Kreatif tak Cik Masz? Heehehhe.
snow by fondant, patung lebih dr frozen cartoon.

Sunday, December 21, 2014

Orange Butter Cake

Bila cuti ni, takder menda kan nak buat! Selain makan tido and tengok TV, maka Cik Masz pun slalu la baking.

Kali ni Cik Masz buat orange butter cake. Sedap kalau makan di waktu petang sambil tengok anak2 main buaian di halaman rumah. Wahhhh gitewwww!

Resepinya Cik Masz tgk google and buatlah sedikit penambah tolak jadi resepi Cik Masz. Hehehehhehe.

Ok ini resepi Cik Masz


Orange Butter Cake

Bahan-bahan:
1 biji buah limau - limau sunquick yang tiada biji
1 cawan butter - cairkan 
2 cawan gula halus (Cik Masz guna 1 cawan jer)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum *
1 sb baking powder * (* ayak bersama)
Beberapa titis pewarna/perisa oren ( Cik Masz letak orange sanquick jer 1 sudu makan )

Cara-cara:


Buah limau dicuci dulu pastu potong dan buang biji serta urat putih di tengah-tengahnya dan potong kecil

Masukkan buah limau ini ke dalam pengisar bersama butter yang dicairkan, dan gula. Kisar hingga halus.

Tuang bahan  yang dikisar ke dalam mangkuk dan masukkan telur kemudian mixer kan bahan tersebut selama seminit. Kemudian masukkan bahan diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau sampai sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang ikut kesukaan dan masukkan ke dalam oven pada suhu 170C selama 40 minit - 1 jam atau sehingga masak. 



Setelah dipotong..
Baru keluar oven. Cik Masz guna loyang timah ni sebab senang nak hantar ke rumah inlaw skit.







Saturday, December 20, 2014

Lost 2kg in 1 week

Perghhhh entry memang tak bleh blah kan! Macam entry iklan product kuruskan badan.

Cik Masz sebenarnya baru realize diri Cik Masz ni senang naik berat badan dan senang juga turun berat badan ni.

Last a few month Cik Masz kene demam virus apa ntah (almost demam denggi tapi bukan demam denggi) , terus berat badan turun mendadak 3kg dalam masa 4 hari. Best kan result dia? Tapi akibatnya Cik masz terlepek jer atas katil dan sofa kat rumah selama 4 hari tu. Makan? memang out of selera la. Bagi la lobster sekor pun, pandang pun idak. Masa tu paling boleh telan pun air manis2 buah jer (itu pun paksa diri sebab kene makan ubat), yang lain memang tak pandang lansung. Nasi? Sebulan selepas kejadian baru berselera nak makan. Lepas baik dari demam tu best la semua dok puji kurus. Tapi dorang tak tahu yg badan merana sakit.

Sekarang keadaan berulang kembali, Cik Masz kene pulak infection kat tekak ni. Adoiiii lagi la tak lalu nak makan sebab sakit sangat nak telan. Solid food, hot food perlu dielakkan buat sementara waktu. Memang tak makan la jawabnya. Now dah 2 kg turun dalam masa 5 hari. Selera makan memang hilang. Apa yg Cik masz makan tuk survive iailah air manis + sejuk jer skrg.

Ya Allah, berilah aku kekuatan untuk hadapi ujianMU. Setiap yang berlaku ada hikmahnya!






Friday, December 19, 2014

Ulangtahun Perkahwinan yg ke 6.

Jumaat yang barakah ni, ramai yang pilih untuk melansungkan pernikahan kan.

Teringat lagi kenangan 6 tahun lepas. 19 Disember 2008, time2 cenggini, mak cik Masz dah bising dah, mana la mak andam ni, camner baju nikah ni,ermm... semua la dibebel oleh mak cik Masz ni. Maklumlah pes time anak nak kawen, maka kelam kelibut la skit kan. Hahahaha..

Hari ini genaplah 6 tahun Cik Masz & Sang suami hidup bersama sebagai suami isteri. 6 tahun tu tak tau nak ckp lama ke kejap sebab sepanjang perkahwinan ni, kami hidup dlm tawa dan tangis bersama. Susah senang hanya kami jer yg tau.

Alhamdulillah, masih hidup bersama dan bahgia walaupun kami tak kaya raya. Cik Masz happy dengan marriage life Cik Masz sekarang. SYUKUR sangat sebenarnya, walaupun masih belum dikurniakan zuriat. Cik Masz yakin semua tu rezeki Allah.

Cik Masz hanya inginkan kehidupan yg bahagia, hubungan baik dengan pasangan & keluarga, dan sentiasa bersyukur atas nikmatnya.

Alhamdulillah...









Tuesday, December 16, 2014

Nasi Lemak Panas, Jalan 223 Petaling Jaya.

Nasik lemak, kopi O always be my favorite.

Kali ni nak share Nasi lemak best kat Petaling Jaya. Banyak Nasi lemak best kat PJ ni, tapi ini salah satu juga Nasi lemak fav Cik Masz iaitu Nasi lemak panas kat Jalan 223.

Kalau korang Google jer nasi lemak panas jalan 223, panti dapat tgk view n map skali. Becoz tehnology is there, so tak perlu la Cik Masz nak bg direction lagi kan.

Utk teringin nak pg, try la makan kat sana. Tempatnya bukan restaurant besar mewah bagai tau, hanya medan selera jer. Tapi best tuk lepak juga. Ada dua tauke Nasi lemak kat sana. 1 nasi lemak merah (cop merah) 1 lagi Nasi lemak biru (cop biru). Bagi cik Masz n sang suami suka Nasi lemak merah. Tapi dua dua pun sedap tau. Slalunya kalau pg sana, memang makan dua dua la.

Sedapnya
Nasi lemak panas 
Nasi lemak biru
Nasik lemak merah...yummeh