Tuesday, April 15, 2014

Rooftop Party

Selasa dah?

Uiii cepatnya masa berlalu.. banyak lagi kerja sekolah Cik Masz tak siap ni. Kelas tambahan ngan anak2 pun tak sempat nak running. Sian dorang dapat mommy bz ni. 

Takper anak2, mommy will try my best for u k. Dont worry! Dalam sibuk2 dok buat kerja sekolah, kerja rumah, Cik Masz masih luangkan masa untuk release skit stress dengan berblog ni. 

Cik Masz kan suka bercerita, so cara begini dapat ringan skit apa yang ada dalam fikiran ni. Tenang sekejap. Haaaaa, entry kali ni kisah rooftop birthday party!

Wah, bunyinya macam kat kelas jer kan! harus lah walaupun rooftop rumah sendiri. Hahhahah sebenarnya we all celebrates birthday jiran Cik Masz kat balkoni rumah kitorang.

Ingat tak, Cik Masz pernah berkompromi dengan jiran cantik Cik Masz nak buat surprise party kat suami Cik Masz dulu? Haaaa kali ni giliran CIk Masz balas budi pulak. 

Planning nak buat birthday party kat balkoni, konsepnya. Hehehhehe. Si birthday boy tu kebetulan kerja pulak pada hari lahirnya 24 Mac lepas. Maklumlah keje flight attendance so mana bleh sesuka hati cuti kan. So senang bangat sama si isterinya dan konco2 yang lain nak buat surprise party.

Hubby Cik Masz offered diri nak buat burger bakar memandangkan si birthday boy memang kepingin nak makan burger bakar. Maka Chef Bugs memulakan operasi membuat burger bakar bila dia balik kerja. Kebetulan masa tu aku cuti sekolah, maka akulah helper yang setia disisi Chef Bugs.

Si isteri dan konco2 yang lain busy bee dengan set up tempat kat rooftop. Ahaks...meriah sangat rasa. So agak meriah la rootop we all malam tu.

Tepat jam 11 malam birthday boy sampai rumah setelah dijemput oleh si isterinya kat KLIA. So we all jerit dari atas and dia betul2 surprised. Yeay....planning we all menjadi! Hahahhahahahha dia terperanjat gitewww.

Ok lepas tu, upacara blow the candles and makan burger. Paling best dapat lepak and celebrated bersama. Wonderfull person at wonderfull night. Hope ukhwah ini akan kekal hingga ke Syurga. Aminnnn.

Jom la we all tgk gambar yang aku snap tuk party ni. Layanzzzz pict preparation for the party and party life.


Bakar daging dalam periuk magic jer... hehehehhe

Ini memang kerja aku la, memotong roti dan sapukan butter

Kemudian daging dimasukkan dalam oven untuk proses pembakaran.
Sebelum masuk oven, letak cheese kat atas daging macam gambar dibawah.

Letak cheese dan pastikan cheese almost cair, then keluarkan dari oven.

Get ready the bread with sos and salad

Tadaaaaaaa.... daging disalut dengan homemade black paper sauce  

Terliur tak?

Sumpah aku mengidam ni...nak makan burger bakar by Chef Bugs

Birthday Boy baru sampai rumah and we olls dah jerit dari atas...
Hahhahahhahah, terkejut dia!

OK...kek tuk AG. Baru 25 tahun kot...Adik2 ni..

While waiting for NGAP the burger. Burger bakar by him Chef Bugs

Table setting by Ayu & Nana

Happy Birthday AG. 

My Kesayangan. Hope we will together forever. Love uolls!
Cik Masz, Ayu, Nana, Ag, Faizul & Chef Bugs




Monday, April 14, 2014

March for Engagement Day

Assalamualaikum,

Wah kejap jer kan dah masuk minggu ketiga April. Cepatnya masa berlalu. Tapi Cik Masz baru nak bercerita kisah Mac. Heheheh

Tak sangka ramai pulak sepupu Cik Masz yang bertunang bulan Mac lepas. Apa pun tahniah. Haaa dah boleh kumpul duit nak kawen dah wahai sepupu sekalian.

Sepupu yang pertama bertunang, sepupu sebelah hubby Cik Masz. Yang memula ni perempuan yang bertunang so majlisnya berlansung kat rumah nenda weolls.

Alhamdulillah selesai majlis pertunangan pertama dengan lancar dan baik walaupun ramai sepupu sepapat yang lain tak dapat balik and datang.


OOTD katanya
Masa ni hubby Cik Masz tegur pakai baju org mengandung

Tahniah
Nampak macam Mom to be tak? Time ni ngah bahagia rasa Cik Masz ni preggy...
hahahhahahhah

Keluarga kecil. Ramai yang takder ni.

End of March, Cik Masz pulak ikut rombongan meminang sepupu Cik Masz kat Kepong. Memandangkan mak abah CIk Masz tak dapat datang, so wakilkan Cik Masz & Suami utk ke rombongan meminang ni.

Rasa macam orang2 tua plak. Ahaks.. hehehehe. Tapi Cik Masz suka jer. Nak jumpa future cousin ni kan...Sepupu Cik Masz ni orang Johor, bertunang dengan orang Kepong. So semua sedara mara turun KL la. Meriah ok bila dapat berkumpul sedara mara ni.

Ini memang sepupu belah Cik Masz. So memang seronok la bila mak2 sedara dan sepupu sepapat yang lain datang KL. Havoc baq hang. Heheheheh. Apapun majlis berlansung dengan lancar dan aman. Kata sepakat dicapai and majlis akan dilansungkan pada 24 August 2014.

Semoga semuanya berjalan seperti yang dirancang. InshaAllah. Tahniah sayang-sayangku.


Debar bakal pengantin nak disarungkan Cincin...hehehehe

Hantaran from both

My aunt...Love u mak andak

Bersama future cousin =)

Haruslah Cik Masz selfie dulu sebelum kuar rumah. Ahaks...




Sunday, April 13, 2014

Forever Love



Jangan nak meroyan sangat Maksusu...hehehhehe

Ini anak buah, nyawa Cik Masz and si tecik tu yang latest. So takder la mengidam sangat nak bau baby kan! Yang ni pun dah macam anak Cik Masz. Cucuk pertama pun Cik Masz yg bawa pi klinik. Hehhehehe

Love u sweetheart!


Monday, April 7, 2014

Fefeeling Mom to be

Assalamualaikum,

Alhamdulillah Cik Masz rasa makin ok sekarang. Dengar macam tak ok jer kan CIk Masz ni? YESSS I was totally down before.

Last weekend Cik Masz dapat ujian Allah. Cik Masz manusia yang tak akan lari dengan ujianNYA. Ujian susah ke senang ker, Dia maha mengetahui hambanya. Cik Masz redha. Alhamdulillah sekarang dah makin baik dan boleh berblog ni.

Ok, sapa2 yang dah kahwen tak mo anak? Sila angkat tangan tinggi2 k. Hahahha sapa yang tak nak anak kan! Bila tgk baby comel2 ya Allah, meronta nak tengok zuriat and baka sendiri. Relax Cik Masz. Hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakal.

Ikutkan kalenda bendera merah Cik Masz sudah hampir 2 bulan tak naik ni. Wahhhhh hati mula berputik riang gembira. Ntah kenapa mulut asyik nak cari benda masam. Psiko!. Hahhahah. Fikirkan mula nak pergi cari pregnancy test ni. Sabar dulu. Baik pergi check ngan doctor jer terus.

Tetiba emosi tak stabil, hati berkata orang preggy memang macam ni kot. Rasa nak marah, menangis dan nak makan memanjang. Yang paling best mengidam ya amat nak makan burger. Kalau bole setiap hari nak makan burger. Dah hilang akal ke nak makan burger setiap hari. Yessss i feel i am mom to be! Bahagia. Kekadang bangun pagi pengang perut and talk to my belly. Psiko tahap kedua.

Bila sang suami takder dekat ngan CIk Masz jer rasa rindu teramat. Ntah pergi kerja pun rindu. Macam tak jumpa setahun. tapi ntah perasaan tu mana datang ntah! pastu kekadang sebelum tido buat sang suami macam my baby boo. Sampai sang suami cakap naper buat dia macam kucing? Hahahhahahah...kucing baq hang! I really love the moment and hope i will get the feeling again.

Sabtu malam, after met up my old friends kat Shah Alam, my hubby sent me home. He got lepak session with his besties. Me? at home layan TV alone. Before slept, i got the bathroom and macam biasa berus gigi, buang apa yang patut and cuci apa yang patut. And i saw something!

I am bleeding? In my mind. It's just a small blood which is all mom to be have to be face. Ahaks andaian tak masuk akal lansung. Ok. So i've tried my best to be positive. When i woke up on Sunday, nahaiiiii amik ko! ini bukan small blood but bendera Merah datang. Ya Allah, hanya tuhan jer tahu perasaan waktu itu. Semua harapan musnah dan aku meraung tak ingat dunia. Ya Allah tidak redha kan aku dengan ketentuanMU?

Aku cuba positif. Cuba kuat. Cuba untuk tidak fikirkan. Tapi semuanya mengalir bersama air mata yang keluar tanpa aku sedari. Aku masak sambil menagis. Aku laundry sambil menangis. Aku menyapu sambil menangis. Sunday was my rainy day! Masa tu aku rasa sangat sugul dan kemurungan melampau. Sampai the whole day tak makan! Ya Allah, aku pasrah dan redha atas ketentuanMu.

Bersyukur bila ada peneman jiwa. Sang suami cuba bagi kata2 semangat. Dia mula rancang sesuatu utk hiburkan aku. Alhamdulillah dia memahami Cik Masz, walaupun kekadang aku rasa dia tak penah nak faham aku. Sorry! hahahhaha

Dear Orked or Ahmad, mommy masih menunggu kamu. Nanti kita jumpa k. InshaAllah :)




Saturday, March 22, 2014

Syurga Dunia

Yeahhaaaa...dah start cuti sekolah!

Cik Masz antara orang yang paling happy bila cuti sekolah bermula. Seronok rasa nak lepak rumah dikala orang lain bekerja. Nikmat tu, hanya Allah jer tau betapa bestnya syurga duniaku.

My fav place for cooking 

Lepak session
Paling nikmat tuk bangun lambat

Cuti sekolah ni Cik Masz takder plan bercuti ke mana2 pun, cuma nak balik kampung melawat mak, abah, adik, tok dan saudara mara kat kampung. Ya Allah rindunya Cik Masz kat dorang. Dorang juga syurga bagi Cik Masz tau.

Buat anak2 Cik Masz, harap dorang buat homework and behave masa kat cuti sekolah ni. Hope dorang jangan over sangat seronok sebab benda yang over ni kekadang end up dengan benda2 yg tak elok... Hishh minta di jauhkan.


Monday, March 17, 2014

Semua dok tanya!

Ramai yang what'sapp and tanya mana Cik Masz tempah baju ni?

Baju ni Cik Masz tahun lepas lagi. Cik Masz beli kat Butik Minaz. Kat mana butik Minaz tu? 
Butik Minaz ni terletak di Bangi or uolls kalau nak tau pi terus ke Website Minaz atau clik kat sini

Baju2 from Minaz Butik ni memang awesome. Cantik sangat and harga pun takder la mahal sangat and affordable dengan design baju yang awesome ni. 

Cepat2 ke Butik Minaz or tgk website dia. Memang cantik and rambang mata uolls. Cik Masz memang rambang mata kat sini and kalau bole nak beli semua design kurungnya!

http://www.minaz.com.my 






Sunday, March 16, 2014

She's Princess

Assalamualaikum,

Dunia sekarang, penuh pancaroba! Setelah kita dikejutkan dengan kehilangan MH370, negara kita dilanda pula dengan cuaca yang panas dan berjerebu. Belum habis lagi keadaan ini ditangani, kini timbul pula kes overdose dadah oleh ramaja kini. Ya Allah, dugaan dan ujian untuk kita rakyat Malaysia.

Bila difikirkan semula Cik Masz rasa, tiba masanya kita bersatu, berusaha, berdoa dan bertawakal kepada NYA yang Maha Besar, lagi Maha Mengetahui. Ingatlah apa yang terjadi memang telah ditentukan, tapi kita kene muhasabah diri dengan apa yang kita telah lakukan.

Moga keadaan yang tidak diingini ini dapat kita tangani dengan baik. InshaAllah dengan izinNya.

Ok, sekarang Cik Masz nak cerita pasal wedding yang Cik Masz attended last saturday nite. Majlis Resepsi Tengku Mardhiah Fatin (kawan Cik Masz) dan Mohd Hazmil berlansung di Dewan Shah Alam 2, Shah Alam Convention Centre, Shah Alam, Selangor pada 15 Mac 2014.

Cik Masz sampai lebih kurang 7.50pm dan terus ke kaunter pendaftaran. Then Cik Masz dan suami dapat table 55. Table we all kat tengah2 la mcm tu. So tak belakang sangat and tak depan sangat (Depan tuk VVIP kot..heheheh). Our table location just nice nak tgk perarakkan pengantin and pelamin dihadapan. Thanks pengantin bagi table best.

Decoration hall, memang awesome. Bertemakan Inggeris Lace, homagadddd, cantik sangat deceration pelamin and hall. Sangat kene pada tema. Then table pun sweet sangat dengan doorgift yang perfect. Oh Cik Masz suka sangat.

Lebih kurang 8.40pm pengantin pun berarak masuk ke dewan. Ini lagi la awesome sebab pengantin sangat la cantik. Serius cantik sangat kawan CIk Masz ni. Rasa macam artis kawen gituewwww! Ahaks. She's like babydoll kot. Tapi hakikatnya dia memang cantik pun. Kemudian, upacara diteruskan dengan sesi merestui pengantin oleh ibubapa pengantin. Makan beradap merupakan acara yang Cik Masz paling tak sabar nak tunggu sebab bila mula makan beradap, maka tetamu juga akan mula menjamu selera. Wahhhhh, Cik Masz ni kalau makan memang no. 1. Haahahahha

Ok, menu yang sangat best dan menambah selera CIk Masz yang tengan on on diet la konon. Bila masa CIk Masz tak diet tapi cuma tak kurus jer lagi. Hahhahahah. After makan, sesi potong kek. Ini paling sweet bila atas stage penuh dengan comelness kids menari2. OMG sweettttttt and pengantin potong kek dengan penuh romantik. Masa tu Cik Masz rasa nak buat majlis resepsi lagiiiiiii! Haaaa ambik ko. Desert yang di served tuk guest pun sedap iaitu tapai aiskrim. Penah makan ke uolls? Haaa sampai licin Cik Masz makan.

Cik Masz ucapkan Selamat Pengantin Baru dan tahniah Dhea sayang. After a long time tak jumpa finally we met at your wedding. Seriously u r really beautiful on ur day. Kat majlis ni juga Cik Masz jumpa Ani, Dhea bff yang pernah dikenalkan pada Cik Masz dulu. Cik Masz juga jumpa Zaireen atau Makeupbyerinlala kat sana coz they are Dhea's BFF. Moh kita layan gambar2 sekitar majlis.


We choose Purple Blue 

Tahniah
The doorgift

Suka check benda ni =)

Table Set up

Perarakan Masuk Pengantin


Di Pelaminan
Makanan Beradap

Bersama Pengantin
Tahniah Dhea, u sangat cantik!

Bersama Dhea Bff Zairen a.k.a Makeupbyerinlala
Dia la yang make up my Dhea

With Ani, congrats mom to be!

Semoga Dhea and Hazmil kekal bahagia hingga ke syurga. Amin.


Monday, March 10, 2014

Membelah Awan

Assalamualaikum,

Entry kali ini, Cik Masz nak buat sajak tentang perasaan dan apa yang Cik Masz rasa pasal MH370. Cik Masz sangat sedih dengan berita ini dan Cik Masz hanya mampu berdoa agar MH370 pulang dengan selamat.



Pulanglah Sayang


Hati riang gembira ingin terbang tinggi,
Ingin sekali mencari udara baru,
Kelaurga, sanak saudara dan rakan taulan menjadi pengiring
Untuk tiba di pintu pengimbas,

Lambaian syahdu diberikan,
Dengan harapan akan bawa pulang cenderahati nanti,
Hati tidak keruan dan terharu,
Kepingin jejak negeri orang,

Cantiknya perempuan berbaju kebaya,
Tampan sungguh lelaki bersut kelabu,
Merekah dibibir senyuman sambutan,
Masuk ke perut besi gagah perkasa,

Empuknya kerusi menggamit lena,
Harum nasi goreng dan satay mula menusuk hidung,
Pembuka selera di tengah malam,
Perut berbunyi terasa tak sabar,

Kenyang perut suka hati,
Tiba masanya untuk beradu,
Mengharap bila saat mata dibuka,
Sudah selamat tiba di destinasi,

Satu dunia terasa tergempar,
Besi yang besar dan penuh muatan,
Hilang tanpa dikesan,
Dimanakah dikau,

Bumi Tuhan itu luas,
Tidak terjangkau oleh manusia
Segala jentera dan tentera telah dikerah
Mencari jejak dan nyawa,

Yang mampu hanya berdoa,
Solat hajat dan doa mohon dimakbulkan
Kembalikan MH370 dengan selamat,

Air mata tak terkira butirnya,
Harapan masih menggunung tinggi,
Kepercayaan tidak berbelah bahagi,
MH370 masih selamat,

Pulanglah wahai sayangku,
Ibu, ayah, kakak, adik sangat rindukan mu,
Sanak saudara, rakan taulan tak putus berdoa,
Ingin bertemu dan bersua muka,

Mampu ku panjatkan doa,
Berserah kepada yang Esa,
Dia Maha Mengetahui,
Apa yang kita tidak ketahui,

Kami nanti, kami tunggu,
Engkau balik dengan selamat,
Keranamu, kami bersatu,
Berusaha, berdoa dan bertawakal.

Nukilan hati Cik Masz 
Pray for MH370


Thursday, February 27, 2014

Baking Rindu Dendam

Salam Khamis.

Baru update blog last monday, hari ini dah hari khamis. Cepatkan masa berlalu. Dah nak masuk pengakhiran minggu.

Semalam Cik Masz balik dari sekolah lambat coz on duty kene jaga bebudak Asrama prep. Dah macam warden kan Cik Masz. Cik Masz ni menurut perintah jer. Maka ku turutkan jua apa yang diarahkan.

Back to the entry tittle. Bunyi macam Cik Masz nak baking cake balik jer kan! Haaaaa ini baked rindu dendam namanya. Terliur tengok cake dari bakers cantik2. Maka Cik Masz pun baked Choc Cake tuk Birthday anak buah Cik Masz. Rupanya skill masih tajam, masih mendapat pujian sedap. Alhamdulillah.

Sebenarnya Cik Masz memang rindu nak baking macam dulu, tapi kerja hakiki Cik Masz sekarang ni adalah pendidik. Cik Masz tak nak abaikan tanggungjawab sebagai pendidik demi mencari duit lebih. Biarlah Cik Masz bersyukur dengan gaji yang dapat asalkan berkat mendidik dan laksanakan tanggungjawab terhadap anak bangsa.

Sekarang ni, Cik Masz akan baking kalau ada masa terluang la. So perhatianku hanya kerja hakiki. If korang mengidam dan teringin sangat nak try cake Cik Masz, bole PM la or wassap k. Jom la menjamu mata cake CIk Masz buat tuk anak buah =)


Choc Moist Cake with Ganache



Sempat juga masak 2 kampit meehun goreng

Ini anak buah terbaru Cik Masz

geramnya kat Arrisa ni

Anak2 buah

Happy Birthday Ana