.

.

Friday, May 1, 2015

Tempat Percutian : Pantai Pengkalan Balak, Melaka

Salam Jumaat

Selamat Hari Buruh. Cuti panjang kan minggu ni. Sampai isnin bercuti, selasa baru start kerja. Uolls ada ke mana-mana ker cuti ni? Cik Masz hanya berehat dirumah. Nak balik kampung pun, mak Cik Masz baru jer balik dr rumah Cik Masz ni.

Memandangkan weekend ni 3 May 2015, sepupu cik Masz belah suami kawen, maka kami bercuti dirumah sendiri la.

Entry kali ni nak cerita pasal satu tempat Percutian yg tak berapa nak glamer tapi best. Cik Masz baru2 ni melawat adik kat Matrikulasi Melaka, Londang, Masjid Tanah. Lepas melawat tu trus la jejalan area sana. Sampai la ke Pantai Pengkalan Balak yg terletak tak jauh dari Matrikulasi Melaka.

Tempatnya cantik, agak bersih and paling best air biru hijau ok! Serius bukan air tea ais. Sangat cantik kawasannya and tak ramai sangat orang kat situ. Maybe masa cik Masz dtg tu hari ahad and bukan cuti sekolah. Tapi kat sana sangat banyak chalet. So mesti tempat ni ramai kunjungan kan. Chalet nya semua mengadap pantai.

Kat sana banyak juga gerai tepi pantai. Bole makan sambil melihat sunset gitewww. Relax n tak serabut sangat la kat sana. Cik Masz suka tempat2 tak serabut ni.

Kalau korang rasa nak try bercuti kat sana, Google dulu chalet Yg ada kat sana, pastu waze jer tempatnya, pasti senang. Kalau dr KL dlm 1Jam 30 minit jer drive, ikut kelajuan masing2 la.

Jom tgk scene kat sana yg sempat di snap.

Add caption


Depan Chalet Deruan Ombak. Kitorang berhenti lepak kat sini sebab tak ramai orang.




Ini lah Chalet Deruan Ombak



Best kan berpicnic kat sini...




Thursday, April 23, 2015

The Kabin, Pantai Remis

Assalamualaikum & Morning

Ni sambung cerita pasal Aroma Ikan Bakar, Jeram tu. After balik makan kitorang pun jejalan area situ and cari The Kabin, pantai Remis. Dekat jer dari Aroma Ikan Bakar tu. Lebih kurang 5 minit jer drive.

The Kabin ni like motel 0r hotel tapi conceptnya dia gunakan cabin sebagai room. Sepanjang pemantauan Cik Masz di sana, (cheeewaaahhhh mcm YB) concept nya unik dan menarik sekali. Decoration nya sangat menggamit hati utk bermalam di sana. Tetapi malangnya date yang kitorang nak tu dah penuh. Kebanyakkan weekend memang penuh jer. Memang laris ni!

Kat dalam bilik pun cantik concept nya. Kami di bawa melawat ke dalam bilik The Cabin ni. Cantik and satu cabin tu ada yang bole muat sampai 4 orang, 1 double deck and 1 Quen size bed. So muat la kan satu family. Menarik kan!

Sesapa yang rasa nak try makan kat Aroma Ikan Bakar pastu nak bermalam kat sana boleh try check in kat The Cabin ni. selain tu boleh juga tgk sunset or sunrise kat Pantai Remis belakang The Cabin. Tak lupa juga aktiviti mandi laut kat sana. Best.......... Cik Masz skrg ni ngah cari date yang sesuai nak booking kat sana.

No contact The Kabin  +60185932014 (front desk). Call dulu tanya availability of room.



Ini kat entrance The Kabin


Ini we all lepak kat Cafe dia sambil makan sekrim.. :)

 
Swimming Pool

Ini ada 2 storey. Satu bilik bawah and satu bilik atas. Pilih la mana yg anda suka.

Pasangan masih berhoneymoon walaupun dah kawen 7yrs.


View the rooms





Try and have fun guys! 







Monday, April 20, 2015

JJCM Reflisia - Aroma Ikan Bakar, Jeram, Selangor


Assalamualaikum,

Huarghhhhh...lama sungguh la tinggai blog ni. Ok hari ini terasa nak kembali aktif.

Alhamdulillah Cik Masz sihat, cuma ada beberapa perkara berkenaan kesihatan Cik Masz yang belum dikenal pasti akibatnya. Harap2 tiada yang serius dan kritikal. InshaAllah semuanya baik. 'Sentiasa bersangka baik'

Tengok tajuk macam best kan. Kali ni Cik Masz nak share pasal jejalan cari makan Cik Masz n sang suami. Kami kan suka makan. Mesti nak try kalau ada kedai best. Kali ni kami try kat Aroma Ikan Bakar, Jeram Selangor. Jeram ni dekat ngan Pantai Remis. Kalau nak WAZE tempat ni, taip jer Aroma Ikan Bakar, Jeram confirm jumpa.

Sepetang kat sana, makan sambil menikmati keindahan kawasan Jeram ni, memang best. Bila yang join kitorang makan kat sana adalah orang2 yang best lagi la bertambah best. Kami pergi berlima bersama ex-jiran kami dulu. Sebelum ni dorang la jiran kami, tapi end of last year dorang pindah ke Meru. Bila ukhwah itu kuat, maka ke mana saja dorg pindah, kami tetap rapat like sibling.

Kat sana, kita bole pilih seat. Nak duduk kat mana. Kalau kat pondok bamboo kene charge RM20. Tapi kitorang pilih seat berdekatan dengan pondok bamboo sebab ada mak buyong tak boleh nak makan bersila. Hehehehehhe.

Bab menu, aku memang serahkan pada husband and jiran aku jer. Concept makan jer aku pada hari tu. Menu kami pada haritu ialah Ikan Jenahak Bakar, Ikan Siakap Steam Limau, Pepahat Masak Cili dan Ketam Masak Cili serta Kailan Goreng Biasa, tambah 5 pinggan nasi putih dan air buah 4 gelas dan 1 air limau suam dan 2 gelas ais kosong. Semua harganya dalam RM215.00. Aku ada amik pict resit, tapi mana ntah hilang nya! Hahahhaha...

Depend pada korang la rasa mahal ke tidak. Aku tak tau nak komen sangat sebab biasanya kami makan berdua pun dah cecah RM100 ++ so kalau berlima kira ok kot. Harap pasni jumpa la kedai yang lebih murah dan lebih sedap.

Boleh la nak jamu mata pict aku amik scene kat sana.


View dari seat kami

Pondok Bamboo extra charge RM20
  
Lepak kat luar before food sampai  



posing romatic is a must!

Dah bersalin pun mak buyong ni


Kami pilih seat di sini
Steam Ikan Siakap

Pepahat masak cili

Ketam masak cili


Wajib ada - Kailan goreng biasa

Jenahak Bakar



Food Kami



Haaaaaa.....Kenyang ok!

Muka pun dah rupa apa dah sebab kenyang sangat!






Monday, February 2, 2015

Rezeki tak diduga!

Selamat Hari Wilayah 01 Feb 2015

Memandangkan semalam Hari Wilayah, maka harini cik Masz cuti Dan esok pun cuti juga sebab Hari Thaipusam. Weeeeee

Tapi aktiviti Cik Masz selesa lepak kat rumah, sambil tgk tv & kemas rumah. Husband cik Masz pulak keje, maka no vacation la. Hahahahha

Ok, back to the track. Rezeki tak sangka sangat. Last Friday 30th January2015, dpt private insta messege menang jadi VIP guest Hi Tea dengan Elfira Loy. OMG...sumpah aku masuk contest Tu hanya suka2 & tak pernah lansung berharap nak menang.



Tapi after dpt sms & whatsapp dr organizer event ni aku check schedule, rupanya cik Masz tak available nak attend due Cik Masz ada party lain iaitu Birthday Party neices Sofea & Arisa pd masa Yg sama.

Walaupun party ni tak se glemer nak jumpa Elfira Loy, tapi family come 1st kan. Nak nak plak cik Masz sponsor kek plak tu, harus la maksunya ada. Takper la bukan rezeki nak jumpa Elfira secara dekat.

Pagi ni, bangun pagi check fon, ada messege dari jiran lama bgtau yg dia menang tag and win. Yang paling best dia tag nama insta Cik Masz @cincinmasmerah. Ya Allah, Alhamdulillah rezeki Allah nak bagi.





Tak dapat jumpa Elfira tapi dapat jubah dari @bellaammara & shawl Madison Yg tgh meletop dr @sugarscarf. Bestnyaaaaa. Alhamdulillah.

Terima kasih kak Yati coz sudi tag jiran lama mu ini. Mwahhhh.

Terima kasih Allah.



Monday, January 12, 2015

Hadiah Anniversary

Holla,

Monday All.

6th Anniversary bulan lepas 19th Dec 2014. Sekejap je kan dah 6 tahun hidup berumah tangga.

Kisah anniversary ni, Cik Masz nak share kes hadiah tertunggak. Hahahha, bukan bil jer tertunggak, tapi hadiah pun ader. Ahaaa.

Sang suami pernah tanya, "anniversary tahun ni nak apa? Jangan minta handbag lagi!" Amboi....siap bgtau awal2 lagi takbleh minta handbag. Hahahha. Nampak sangat slalu minTa handbag kan?

Fikir punya fikir, terfikir sesuatu. Nak mixer Kitchenaid. Sang suami sonyap jer dgr permintaan Si isteri. Hahahaha.

Tetiba last 6hb Jan 2015, dia bawa balik mixer. Amik ko! Uwaaaaa menjerittt terharu Cik Masz. Tak sangka!

Tapi bukan Kitchenaid seperti yg diminta. Aku pun tak tau apa brand. Sumpah aku tak kisah la janji mixer. Alhamdulillah dalam mixer yg diidamkan walaupun bukan brand yg diminpikan. Syukur Dan terharu. Bukan per, sang suami ni bukan jenis yg pandai beli barang tuk isteri. Slalunya dia akan bg duit jer n Cik Masz beli la apa yg diingini. Dia takut katanya kalau dia beli tak memenuhi citarasa Si isteri yg cerewet ni. Hehehehe

Thanks abang, syg appreciate sangat. I love u so much la. Terima kasih Allah.

Ini hasil dari hadiah anniversary
Apam Susu

Hasil mixer - buat apam susu.
Nampak tak tompok atas apam tu, itu sebab kene air dari tudung pengukus ni. Tak ikut petua orang tua2 yg suruh tutup tudung periuk dengan kain ;)

Hasil Pertama - Roti Sarang Lebah
1st time buat ni, Alhamdulillah menjadi.
Butterscotch filling tak letak lagi time ni sebab nak rasa yg tanpa kaya

Tadaaaaaa....inilah Mixer baru saya

Siap ada cover lagi tu...
So kalau berputar, memang tak mercik (loghat kedah). means tak bersepah la adunan tu