Saturday, November 15, 2014

Jemputla ke rumah.

Huarghhhh...

Sabtu nan indah ni, konsep bangun lambat dah macam rutin la kan. Alhamdulillah, masih bernyawa.

Sepatutnya hari ini Cik Masz ada mesyuarat PIBG hari ini (paling tak suka sebenarnya nak dtg sekolah hari sabtu, tugas punya pasal kene juga la kan, sebab takmo makan gaji buta). Tapi last minit cancel. Wahhhh melompat riang la Cik Masz. Heheheheh sampai tido pun senyum malam tadi.

Entry kali ni, Cik Masz nak jemput la semua rakan taulan yang kenal Cik Masz samada secara maya atau fizikal ke rumah Mak Cik Masz. Eh... bukan mak Cik Masz buat open house, tapi buat kenduri perkahwinan adik kesayangan Cik Masz. Haaaaa....nak datang ker? Details as below k

Perkahwinan Fizi & Linda
Date : 22th November 2014
Venue : Alor Star, Kedah
Contact Person : Cik Masz 0129162098 (whatsapp only)

Sesapa yang nak ke Kedah tu, agak2 nak makan free or nak jumpa Cik Masz mai la rumah yer. Kecil tapak tangan, bendang berelung-relung belakang rumah Cik Masz tadahkan. Hehehhehe

OH lupa pulak nak cerita. Adik Cik Masz ni lelaki. So ni belah pengantin lelaki la. Belah perempuan dah selamat dah bulan August lepas. So Cik Masz letak la 2 3 keping pict belah perempuannya yang bertemakan Purple color.

Uolls, jemput datang yer. Whatsapp jer Cik Masz kalau nak tau direction. I will guide u, promise!



Ini gambar Cik Masz, adik and sepupu sepapat.
Sebelum majlis akad nikah katanya bergambar dulu kat masjid.
Fewwww

Bersama Mak Bonda dan Mak Mommy...Ahaaaa



Ini antara rombongan pengantin lelaki yang sampai awal. Kita posing dulu deh...

Ok yang tertanya2 mana gambor pengantin tu, nanti Cik Masz upload dalam entry pengantin k. Ok bai.



Wednesday, November 12, 2014

Surprise tak jadi!

Morning lovelies

Dah breakfast ker pagi Rabu ni? 

Cik Masz harini bangun pagi and sediakan breakfast tuk sang suami pastu makan skali la. Apa menu breakfast Cik Masz hari ni? Haruslah oat + ESP Soy (1 scoop) and susu. Wahhhhh healthy tak? Ahaaaa. Ini lah breakfast laki bini setiap pagi. Tapi Cik Masz kekadang skip juga breakfast ni sebab makanan yang sedap tak selalunya sedap. Hahahahhaha. Cik Masz salute la husband Cik Masz ni dia memang amalkan betul setiap pagi telan oat ko! Haaaaa mampu?

Ok lah berbalik kepada entry semenggah kat atas, Cik Masz nak habaq mai skit cerita last October. Ada la birthday seseorang iaitu jiran Cik Masz. Dulu weolls buat surprise tuk hubby dia, la ni Cik Masz plak nak buat surprise tuk wife dia. Namanya Nana a.k.a best buddy juga la ngan CIk Masz ni. Orangnya simple, cantik and paling penting tak berkira dalam berkawan ni. 

Birthday dia 17th Oct. So Cik Masz ni plan baeeeekkkk punya dengan husband Cik Masz. Siap husband Cik Masz ni bagi idea itu ini nak buat dengan balloon semua. Wahhh teruja. A week before the date, weolls dah pi beli balloon, beli barang nak buat cake fave dia Lemon Cheese Cake. 

Sampai la on 16th (if not mistaken)  weolls dapat tau dia balik KK umah inlaw dia sebab ada hal. Sah!

Memang sah surprise tak menjadi. Hahahhahaha....tapi Cik Masz tak kisah sebab kita hanya merancang, dan Tuhan yang menentukannya. Redha dengan ketentuan. Sentiasa bersangka baik dengan Allah. 

So apa lagi, cake tu Cik Masz oter skit buat topping chocolate. Haaaa, pastu bawa ke sekolah tuk jamuan potlucks. Ada hikmahnya kan. Hehehehehe =). Balloon yang ditiup dibiarkan beterbangan dalam rumah. Hahahhahahah...Apa pun happy birthday my dear Nana. May Allah bless u and ur family and ur coming baby. Love.



Ini cake yang Cik Masz baked tuk dia. Walaupun dia tak dapat makan, tgk pun jadilah kan.
Ini bukan gambar google k. Puas la kejar balloon n stay kan dia sebelah cake ni sebab nak tunjuk effort kami nak buat surprise. hahahhhahahah

Monday, November 10, 2014

Tak tau tittle apa!

Penat, tapi seronok!

Assalamualaikum.

Ada lagi ker pembaca blog Cik Masz?

Haaaaaaa, now Cik Masz buat entry malam ni. Buka blog yang berhabuk ni. (macam masuk store yang sedekad tak masuk. Berhabuk + bersarang labah + dah hampir reput isinya)

Tetiba memalam ni, buka blog pastu ada satu comment yang dia suka baca blog Cik Masz. Wahhhhhh masih ada peminat kan Cik Masz ni. Takper. Cik Masz nak kene korek all the pict for next entry. Apapun buat masa ni CIk Masz bz Ya Rabbi.

Hujung tahun, kerja sekolah, mak bapak banyak nak kene settle. Pastu Cik Masz skrg ni gegatal tangan terima tempahan kek pulak. Lagilah bertambah bz kan. Kene plak hujung tahun, banyak jer nak sambut birthday, nak sambut anniversary, nak kahwen....Ya Rabbi schedule full!

Nah, satu pict kek Mickey Mouse dari Cik Masz
Nak order whatsapp/sms 0129162098

Cerita terbaru Cik Masz, i've lost 5kg. Now I am try harder to get my ideal weight. 5 kg to go.....OMG its hard, hard and hard to loose 5kg. Setiap hari berazam nak kurang makan n nak gym-ing. Ahhaaaa but my hubby yang kurus dulu sebab dia rajin ke gym compare to me. Hahahahah...kekadang ni aku hanya 'hangat2 tahi ayam jer'.

Kalau rajin, Cik Masz memang akan kuat semangat pg gym, buat simple exercise kat rumah and control makan. But bila Nasi Arab depan mata, Pavlova ke, Nasi Beriani ke depan hidung, Ya Allah, lupa segala azam nak kuruskan badan. Ya Tuhan, lagi 5 kg jer aku nak turunkan. Baru2 ni kene demam denggi katanya (tapi bukan demam denggi pun, just simptom like demam denggi), turun 2 kg only in 5 days. Mana tak turun, makan tak lalu lansung. Baring jer keje. Takkan nak sakit kot kan baru nak turun berat badan.

Pening dok fikir nak kuruskan badan. Paling tak bleh blah bila sang suami tegur, muka tembam sangat la. Nak nangisssssssss! Tapi nak tak nak, kene hadapi and try harder tuk kuruskan badan n muka tembam ni.

Apapun Cik Masz masih bersyukur atas nikmatnya. Kalau kurus tapi dah takder nikmat makan, nak enjoy foods and nak makan sepuasnya pun tak guna juga kan. Nikmati nikmat yang ada. Alhamdulillah.

Ok lah Cik Masz dah update skit pasal Cik Masz kan. So next time Cik Masz akan update lagi k, n cerita skit2 kisah lalu yang tak sempat nak cerita.

Gambar last August






Wednesday, August 27, 2014

Lama kan!

Assalamualaikum,

Setiap hari niat dihati ingin buka laptop dan update blog. Tapi hanya dengan niat dan tanpa usaha memang blog takkan update.

Hari ini dengan semangat pepagi buta, aku buka laptop dan ingin update blog. Alhamdulillah tercapai.

Lama kan tak letak pict kat sini, tak kongsi tips kat sini dan tak bercerita tentang kehidupan dan luahan rasa di sini.

InsyaAllah lepas ni, aku akan cuba untuk update setiap hari kerana banyak sangat nak update ni.

Buat pembaca setia blog Cik Masz, terima kasih atas sokongan anda dan teruskan menyokong Cik Masz. Psssttt Cupie Cupie Cake dah active semula atas permintaan ramai. Now Cik Masz busy la skit ngan baking n teaching =)

Haaaa sesapa yang ada instagram tu boleh follow Cik Masz kat @cincinmasmerah atau cupiecupiecake @thecakelace




Love


Tuesday, April 15, 2014

Rooftop Party

Selasa dah?

Uiii cepatnya masa berlalu.. banyak lagi kerja sekolah Cik Masz tak siap ni. Kelas tambahan ngan anak2 pun tak sempat nak running. Sian dorang dapat mommy bz ni. 

Takper anak2, mommy will try my best for u k. Dont worry! Dalam sibuk2 dok buat kerja sekolah, kerja rumah, Cik Masz masih luangkan masa untuk release skit stress dengan berblog ni. 

Cik Masz kan suka bercerita, so cara begini dapat ringan skit apa yang ada dalam fikiran ni. Tenang sekejap. Haaaaa, entry kali ni kisah rooftop birthday party!

Wah, bunyinya macam kat kelas jer kan! harus lah walaupun rooftop rumah sendiri. Hahhahah sebenarnya we all celebrates birthday jiran Cik Masz kat balkoni rumah kitorang.

Ingat tak, Cik Masz pernah berkompromi dengan jiran cantik Cik Masz nak buat surprise party kat suami Cik Masz dulu? Haaaa kali ni giliran CIk Masz balas budi pulak. 

Planning nak buat birthday party kat balkoni, konsepnya. Hehehhehe. Si birthday boy tu kebetulan kerja pulak pada hari lahirnya 24 Mac lepas. Maklumlah keje flight attendance so mana bleh sesuka hati cuti kan. So senang bangat sama si isterinya dan konco2 yang lain nak buat surprise party.

Hubby Cik Masz offered diri nak buat burger bakar memandangkan si birthday boy memang kepingin nak makan burger bakar. Maka Chef Bugs memulakan operasi membuat burger bakar bila dia balik kerja. Kebetulan masa tu aku cuti sekolah, maka akulah helper yang setia disisi Chef Bugs.

Si isteri dan konco2 yang lain busy bee dengan set up tempat kat rooftop. Ahaks...meriah sangat rasa. So agak meriah la rootop we all malam tu.

Tepat jam 11 malam birthday boy sampai rumah setelah dijemput oleh si isterinya kat KLIA. So we all jerit dari atas and dia betul2 surprised. Yeay....planning we all menjadi! Hahahhahahahha dia terperanjat gitewww.

Ok lepas tu, upacara blow the candles and makan burger. Paling best dapat lepak and celebrated bersama. Wonderfull person at wonderfull night. Hope ukhwah ini akan kekal hingga ke Syurga. Aminnnn.

Jom la we all tgk gambar yang aku snap tuk party ni. Layanzzzz pict preparation for the party and party life.


Bakar daging dalam periuk magic jer... hehehehhe

Ini memang kerja aku la, memotong roti dan sapukan butter

Kemudian daging dimasukkan dalam oven untuk proses pembakaran.
Sebelum masuk oven, letak cheese kat atas daging macam gambar dibawah.

Letak cheese dan pastikan cheese almost cair, then keluarkan dari oven.

Get ready the bread with sos and salad

Tadaaaaaaa.... daging disalut dengan homemade black paper sauce  

Terliur tak?

Sumpah aku mengidam ni...nak makan burger bakar by Chef Bugs

Birthday Boy baru sampai rumah and we olls dah jerit dari atas...
Hahhahahhahah, terkejut dia!

OK...kek tuk AG. Baru 25 tahun kot...Adik2 ni..

While waiting for NGAP the burger. Burger bakar by him Chef Bugs

Table setting by Ayu & Nana

Happy Birthday AG. 

My Kesayangan. Hope we will together forever. Love uolls!
Cik Masz, Ayu, Nana, Ag, Faizul & Chef Bugs




Monday, April 14, 2014

March for Engagement Day

Assalamualaikum,

Wah kejap jer kan dah masuk minggu ketiga April. Cepatnya masa berlalu. Tapi Cik Masz baru nak bercerita kisah Mac. Heheheh

Tak sangka ramai pulak sepupu Cik Masz yang bertunang bulan Mac lepas. Apa pun tahniah. Haaa dah boleh kumpul duit nak kawen dah wahai sepupu sekalian.

Sepupu yang pertama bertunang, sepupu sebelah hubby Cik Masz. Yang memula ni perempuan yang bertunang so majlisnya berlansung kat rumah nenda weolls.

Alhamdulillah selesai majlis pertunangan pertama dengan lancar dan baik walaupun ramai sepupu sepapat yang lain tak dapat balik and datang.


OOTD katanya
Masa ni hubby Cik Masz tegur pakai baju org mengandung

Tahniah
Nampak macam Mom to be tak? Time ni ngah bahagia rasa Cik Masz ni preggy...
hahahhahahhah

Keluarga kecil. Ramai yang takder ni.

End of March, Cik Masz pulak ikut rombongan meminang sepupu Cik Masz kat Kepong. Memandangkan mak abah CIk Masz tak dapat datang, so wakilkan Cik Masz & Suami utk ke rombongan meminang ni.

Rasa macam orang2 tua plak. Ahaks.. hehehehe. Tapi Cik Masz suka jer. Nak jumpa future cousin ni kan...Sepupu Cik Masz ni orang Johor, bertunang dengan orang Kepong. So semua sedara mara turun KL la. Meriah ok bila dapat berkumpul sedara mara ni.

Ini memang sepupu belah Cik Masz. So memang seronok la bila mak2 sedara dan sepupu sepapat yang lain datang KL. Havoc baq hang. Heheheheh. Apapun majlis berlansung dengan lancar dan aman. Kata sepakat dicapai and majlis akan dilansungkan pada 24 August 2014.

Semoga semuanya berjalan seperti yang dirancang. InshaAllah. Tahniah sayang-sayangku.


Debar bakal pengantin nak disarungkan Cincin...hehehehe

Hantaran from both

My aunt...Love u mak andak

Bersama future cousin =)

Haruslah Cik Masz selfie dulu sebelum kuar rumah. Ahaks...




Sunday, April 13, 2014

Forever Love



Jangan nak meroyan sangat Maksusu...hehehhehe

Ini anak buah, nyawa Cik Masz and si tecik tu yang latest. So takder la mengidam sangat nak bau baby kan! Yang ni pun dah macam anak Cik Masz. Cucuk pertama pun Cik Masz yg bawa pi klinik. Hehhehehe

Love u sweetheart!


Monday, April 7, 2014

Fefeeling Mom to be

Assalamualaikum,

Alhamdulillah Cik Masz rasa makin ok sekarang. Dengar macam tak ok jer kan CIk Masz ni? YESSS I was totally down before.

Last weekend Cik Masz dapat ujian Allah. Cik Masz manusia yang tak akan lari dengan ujianNYA. Ujian susah ke senang ker, Dia maha mengetahui hambanya. Cik Masz redha. Alhamdulillah sekarang dah makin baik dan boleh berblog ni.

Ok, sapa2 yang dah kahwen tak mo anak? Sila angkat tangan tinggi2 k. Hahahha sapa yang tak nak anak kan! Bila tgk baby comel2 ya Allah, meronta nak tengok zuriat and baka sendiri. Relax Cik Masz. Hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakal.

Ikutkan kalenda bendera merah Cik Masz sudah hampir 2 bulan tak naik ni. Wahhhhh hati mula berputik riang gembira. Ntah kenapa mulut asyik nak cari benda masam. Psiko!. Hahhahah. Fikirkan mula nak pergi cari pregnancy test ni. Sabar dulu. Baik pergi check ngan doctor jer terus.

Tetiba emosi tak stabil, hati berkata orang preggy memang macam ni kot. Rasa nak marah, menangis dan nak makan memanjang. Yang paling best mengidam ya amat nak makan burger. Kalau bole setiap hari nak makan burger. Dah hilang akal ke nak makan burger setiap hari. Yessss i feel i am mom to be! Bahagia. Kekadang bangun pagi pengang perut and talk to my belly. Psiko tahap kedua.

Bila sang suami takder dekat ngan CIk Masz jer rasa rindu teramat. Ntah pergi kerja pun rindu. Macam tak jumpa setahun. tapi ntah perasaan tu mana datang ntah! pastu kekadang sebelum tido buat sang suami macam my baby boo. Sampai sang suami cakap naper buat dia macam kucing? Hahahhahahah...kucing baq hang! I really love the moment and hope i will get the feeling again.

Sabtu malam, after met up my old friends kat Shah Alam, my hubby sent me home. He got lepak session with his besties. Me? at home layan TV alone. Before slept, i got the bathroom and macam biasa berus gigi, buang apa yang patut and cuci apa yang patut. And i saw something!

I am bleeding? In my mind. It's just a small blood which is all mom to be have to be face. Ahaks andaian tak masuk akal lansung. Ok. So i've tried my best to be positive. When i woke up on Sunday, nahaiiiii amik ko! ini bukan small blood but bendera Merah datang. Ya Allah, hanya tuhan jer tahu perasaan waktu itu. Semua harapan musnah dan aku meraung tak ingat dunia. Ya Allah tidak redha kan aku dengan ketentuanMU?

Aku cuba positif. Cuba kuat. Cuba untuk tidak fikirkan. Tapi semuanya mengalir bersama air mata yang keluar tanpa aku sedari. Aku masak sambil menagis. Aku laundry sambil menangis. Aku menyapu sambil menangis. Sunday was my rainy day! Masa tu aku rasa sangat sugul dan kemurungan melampau. Sampai the whole day tak makan! Ya Allah, aku pasrah dan redha atas ketentuanMu.

Bersyukur bila ada peneman jiwa. Sang suami cuba bagi kata2 semangat. Dia mula rancang sesuatu utk hiburkan aku. Alhamdulillah dia memahami Cik Masz, walaupun kekadang aku rasa dia tak penah nak faham aku. Sorry! hahahhaha

Dear Orked or Ahmad, mommy masih menunggu kamu. Nanti kita jumpa k. InshaAllah :)




Saturday, March 22, 2014

Syurga Dunia

Yeahhaaaa...dah start cuti sekolah!

Cik Masz antara orang yang paling happy bila cuti sekolah bermula. Seronok rasa nak lepak rumah dikala orang lain bekerja. Nikmat tu, hanya Allah jer tau betapa bestnya syurga duniaku.

My fav place for cooking 

Lepak session
Paling nikmat tuk bangun lambat

Cuti sekolah ni Cik Masz takder plan bercuti ke mana2 pun, cuma nak balik kampung melawat mak, abah, adik, tok dan saudara mara kat kampung. Ya Allah rindunya Cik Masz kat dorang. Dorang juga syurga bagi Cik Masz tau.

Buat anak2 Cik Masz, harap dorang buat homework and behave masa kat cuti sekolah ni. Hope dorang jangan over sangat seronok sebab benda yang over ni kekadang end up dengan benda2 yg tak elok... Hishh minta di jauhkan.


Monday, March 17, 2014

Semua dok tanya!

Ramai yang what'sapp and tanya mana Cik Masz tempah baju ni?

Baju ni Cik Masz tahun lepas lagi. Cik Masz beli kat Butik Minaz. Kat mana butik Minaz tu? 
Butik Minaz ni terletak di Bangi or uolls kalau nak tau pi terus ke Website Minaz atau clik kat sini

Baju2 from Minaz Butik ni memang awesome. Cantik sangat and harga pun takder la mahal sangat and affordable dengan design baju yang awesome ni. 

Cepat2 ke Butik Minaz or tgk website dia. Memang cantik and rambang mata uolls. Cik Masz memang rambang mata kat sini and kalau bole nak beli semua design kurungnya!

http://www.minaz.com.my 






Sunday, March 16, 2014

She's Princess

Assalamualaikum,

Dunia sekarang, penuh pancaroba! Setelah kita dikejutkan dengan kehilangan MH370, negara kita dilanda pula dengan cuaca yang panas dan berjerebu. Belum habis lagi keadaan ini ditangani, kini timbul pula kes overdose dadah oleh ramaja kini. Ya Allah, dugaan dan ujian untuk kita rakyat Malaysia.

Bila difikirkan semula Cik Masz rasa, tiba masanya kita bersatu, berusaha, berdoa dan bertawakal kepada NYA yang Maha Besar, lagi Maha Mengetahui. Ingatlah apa yang terjadi memang telah ditentukan, tapi kita kene muhasabah diri dengan apa yang kita telah lakukan.

Moga keadaan yang tidak diingini ini dapat kita tangani dengan baik. InshaAllah dengan izinNya.

Ok, sekarang Cik Masz nak cerita pasal wedding yang Cik Masz attended last saturday nite. Majlis Resepsi Tengku Mardhiah Fatin (kawan Cik Masz) dan Mohd Hazmil berlansung di Dewan Shah Alam 2, Shah Alam Convention Centre, Shah Alam, Selangor pada 15 Mac 2014.

Cik Masz sampai lebih kurang 7.50pm dan terus ke kaunter pendaftaran. Then Cik Masz dan suami dapat table 55. Table we all kat tengah2 la mcm tu. So tak belakang sangat and tak depan sangat (Depan tuk VVIP kot..heheheh). Our table location just nice nak tgk perarakkan pengantin and pelamin dihadapan. Thanks pengantin bagi table best.

Decoration hall, memang awesome. Bertemakan Inggeris Lace, homagadddd, cantik sangat deceration pelamin and hall. Sangat kene pada tema. Then table pun sweet sangat dengan doorgift yang perfect. Oh Cik Masz suka sangat.

Lebih kurang 8.40pm pengantin pun berarak masuk ke dewan. Ini lagi la awesome sebab pengantin sangat la cantik. Serius cantik sangat kawan CIk Masz ni. Rasa macam artis kawen gituewwww! Ahaks. She's like babydoll kot. Tapi hakikatnya dia memang cantik pun. Kemudian, upacara diteruskan dengan sesi merestui pengantin oleh ibubapa pengantin. Makan beradap merupakan acara yang Cik Masz paling tak sabar nak tunggu sebab bila mula makan beradap, maka tetamu juga akan mula menjamu selera. Wahhhhh, Cik Masz ni kalau makan memang no. 1. Haahahahha

Ok, menu yang sangat best dan menambah selera CIk Masz yang tengan on on diet la konon. Bila masa CIk Masz tak diet tapi cuma tak kurus jer lagi. Hahhahahah. After makan, sesi potong kek. Ini paling sweet bila atas stage penuh dengan comelness kids menari2. OMG sweettttttt and pengantin potong kek dengan penuh romantik. Masa tu Cik Masz rasa nak buat majlis resepsi lagiiiiiii! Haaaa ambik ko. Desert yang di served tuk guest pun sedap iaitu tapai aiskrim. Penah makan ke uolls? Haaa sampai licin Cik Masz makan.

Cik Masz ucapkan Selamat Pengantin Baru dan tahniah Dhea sayang. After a long time tak jumpa finally we met at your wedding. Seriously u r really beautiful on ur day. Kat majlis ni juga Cik Masz jumpa Ani, Dhea bff yang pernah dikenalkan pada Cik Masz dulu. Cik Masz juga jumpa Zaireen atau Makeupbyerinlala kat sana coz they are Dhea's BFF. Moh kita layan gambar2 sekitar majlis.


We choose Purple Blue 

Tahniah
The doorgift

Suka check benda ni =)

Table Set up

Perarakan Masuk Pengantin


Di Pelaminan
Makanan Beradap

Bersama Pengantin
Tahniah Dhea, u sangat cantik!

Bersama Dhea Bff Zairen a.k.a Makeupbyerinlala
Dia la yang make up my Dhea

With Ani, congrats mom to be!

Semoga Dhea and Hazmil kekal bahagia hingga ke syurga. Amin.