.

.

Tuesday, April 28, 2009

Over the weekend - Paintball


1st timer or begginer player..itulah bleh aku ungkapkan tuk aku, my hubby & my lil bro. kami bertiga join paintball game anjuran opis aku last weekend. yang pastinyer sangat enjoyed and fun giler. mengah, semput, sakit, n seronok semua ader. macam counter strike pun ader rasanyer. aku plak kene pellet bound kat kepala..aduhhh sampai arini tak hilang sakitnyer.tapi alhamdulillah takder paper n takder la yang berdarah cam org lain. Si Adie, kapten aku siap berdarah badan lagi. tapi game yang menyeronokkan itu buat group aku menang and hubby nyer group dapat 2nd place. herewith attach the picha...ooopss ma picha takder plak kat camera ni but korang leh view ma hubby picha dulu..ma picha kat camera dak opis (kak Odd).

New Hair

Lepas jer balik dari clinic si bobi ni papa n mama bobi pun shopping kat carrefour a.k.a care for you...heehheh pastu plak si mama bobi ni nak sangat potong rambut yang dah panjang n berserabut jer rasa. fikir punya fikir dapat ini lah hasil rambut baru mama bobi.

wif new hairstyle

Bobi & Doktor

papa n mama BOBI

Semalam selepas bertempur di medan peperangan paintball, arini antar bobi pg klinik.sian bobi dah lama tak jumpa dr. asyik mama jer jumpa dr kan. erm lama jugak lah si bobi ni ngan dr dier. but mama happy bobi takder sakit paper n sihat jer...LOVE BOBI soo much.
Bobi's clinic

Bobi bersama dr. nyer

papa yang sabar menunggu

Monday, April 20, 2009

Badminton

Last week on 12th April 2009 company aku ader buat Badminton match.Erm aku plak ikut skali join. Digandingkan ngan senior manager ku Puan Odd dalam Beregu Wanita Group B. Menetang group chattters. Debar2 jugak lah memula datang tue tgk semua macam pro player. at last match team aku menang...aduhhh salah sangka aku.. beregu wanita aku n Pn Odd memula set pertama kalah teruk gak la 6-21, sampai set kedua kitaorg bangkit 21-12, then set penentu kita menang 23-21. yeayyyy!!!! ke final. Finalnyer next couple of week from today.aku mesti menang. hadiah tempat pertama wang tunai n medal tau..Penat juga sebenarnya sampai berat aku turun 1/2kg la..pastu naik balik pas makan nasi beriani...hahahhahahhaha. Gambar aksi bermain later aku upload k.dalam camera lagi satu.=)

Beriani Gam Batu Pahat


Puas mencari beriani gam sedap finally my family in law n me makan kat lebuh silikon kat uniten. WELCOME TO BERIANI GAM JOHOR....Aduhhhh manis bangat segala lauknyer. Lauk kambing yang ku pilih manis sekali...kalu aku org kelantan aku bleh terima ini pure kedah weh...aku rasa org Johor pun pangkah manis2 ni...tapi ntah ramai gak kat kedai nasi beriani ni..seluruh ahli keluarga ku memang semua keep komplen start jer rasa sampai abis makan la..Korang kalu rasa nak makan nasi beriani avoid la pg makan kat situ..kedai dier akan nampak kalu otw to putrajaya kalu from bangi tue..

Wednesday, April 8, 2009

I have been Tagged

Aduh nasib baik tagging ni tak sehebat Ammy Lo. aku ni pemalas nak main game ni. Memandangkan game ni letak pict jer so taklah susah sangat. Here my pict at 6, from 6th folder of my picha file.

This picha taken by Mr. Matsaiko on my wedding reception at Petaling Jaya. Im so damn happy at this moment when I become Mrs Bakri. Miss this moment and let that day wif full of memories.

Gastrik oh Gastrik

GASTRIK / ANGIN PERUT

Ulser peptic ditakrif sebagai luka kecil yang terjadi di bahagian usus, selalunya di bahagian duodenum (dipanggil duodenal ulcer) ataupun perut (dipanggil gastric ulcer). Ulser ini selalunya benign (tidak menyebabkan berlakunya kanser). Bagaimanapun peratusan kecil ulser ini boleh menjadi malignant (akhirnya menyebabkan kanser).

Apakah yang menyebabkan terjadinya penyakit ini?

Penyakit ini dipercayai disebabkan oleh ketidakseimbangan kandungan asid dan pepsin di dalam usus. Pengeluaran asid yang berlebihan menyebabkan terjadinya ulser.
Bagaimanapun, pada tahun 1982, dua orang saintis Warren dan Marshall telah mengaitkan bakteria Helicobacter pylori (lebih biasa dikenali sebagai H. pylori) dengan ulser. Didapati sehingga 80% ulser gastrik disebabkan oleh bakteria ini. Bakteria ini boleh hidup dalam keadaan yang berasid tinggi kerana ia boleh mengeluarkan sejenis enzim yang meneutralkan asid tersebut.

Apakah faktor yang mempengaruhi penyakit ini?

Antara faktor-faktor yang perlu diperhatikan ialah:
pengambil ubat-ubat tahan sakit seperti aspirin, brufen dsb. Kumpulan ubat dari jenis NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs) ini boleh menyebabkan atau memburukkan lagi ulser yang dihidapi.
orang yang lebih tua, berusia 50 tahun ke atas. Ini mungkin kerana mereka lebih kerap mengambil ubat tahan sakit untuk penyakit arthritis (sakit sendi), atau sebab-sebab lain.
penyakit tertentu seperti Crohn's disease dan Zollinger-Ellison syndrome
hal-hal yang berkaitan dengan reflux. Kecederaan pada proses ini boleh menyebabkan asid bile masuk ke dalam perut dan menipiskan lapisannya. Pada orang tua pula, pylorus boleh merenggang, menyebabkan kejadian yang sama berlaku.
orang yang berdarah jenis A.
pengambilan kafein dan alkohol berlebihan.
perokok.
pemakanan yang tidak terurus.
stress (tekanan) secara tidak langsung boleh mempengaruhi penyakit ini.

Tanda-tanda

Pesakit akan mengalami satu atau lebih tanda-tanda di bawah ini:

sakit perut dan rasa tidak hadam makan.
Sakit perut selalunya dirasai di bahagian atas perut
rasa pening kepala.
mengalami angin.
Terasa sakit di bahagian ulu hati.
Sendawa dan kentut yang kerap.
muntah.
badan rasa lemah lesu.
berat badan menurun.
najis menjadi hitam atau gelap (kerana ia sebati dengan darah).

Langkah-langkah yang boleh anda lakukan

Langkah-langkah untuk melegakan penyakit ulser perut ini termasuklah:

makan yang kerap. Ambil makanan ringan antara makan utama. Ini untuk mengelakkan perut daripada kosong.
rehat yang lebih.
jauhkan daripada perkara-perkara yang boleh mempengaruhi terjadinya atau memburukkan lagi ulser (sila rujuk di atas).
pengambilan makanan yang mengandungi sulfur seperti bawang putih, kobis, brocolli harus ditambah. Sulfur membentuk glutathione yang melindungi lapisan perut.
ambil vitamin C 100mg untuk mengurangkan kandungan nitrosamines yang boleh menyebabkan kaser perut.
tambahkan zink dalam pemakanan untuk proses penyembuhan.
pengambilan probiotik (bakteria baik) hendaklah diamalkan.

Ubat-ubat yang boleh diambil

Antara ubat yang selalu diberikan untuk melegakan gastrik ialah :

antacids. Ubat-ubat ini melawan asid (anti-asid). Antara jenama terkemuka ialah seperti Actal, Gelusil, Mylanta, dsb. Antacids yang mengandungi aluminium boleh menyebabkan sembelit manakala yang mengandungi magnesium boleh menyebabkan cirit-birit sekiranya diambil berlebihan. Ubat-ubat ini selalunya dalam bentuk cecair atau tablet yang dikunyah. Antacids adalah ubat-ubatan yang selalu diberikan sekiranya anda mengambil ubat-ubat tahan sakit, dan penggunaannya dalam keadaan ini boleh menghalang berlakunya gastrik.
H2receptor antagonists seperti Zantac (Ranitidine), Tagamet (Cimetidine), Axid (Nizatidine) dan Pepcidine (Famotidine) - dalam kurungan adalah bahan aktifnya.
proton pump inhibitors seperti Losec (Omeprazole) dan Lansoprazole.
prostaglandin analogues seperti Cytotec (Misoprostol).
ubat-ubat terbaru untuk merawat ulser ini adalah bertujuan untuk membunuh H. pylori. Pengambilannya hendaklah diteruskan selama satu hingga dua minggu. Antara rawatan yang popular ialah pengambilan Losec (Omeprazole) bersama-sama dengan Clarithromycin dan Metronidazole selama dua minggu. Ketiga-tiga ubat ini diambil sekali.
Ulser didapati sering berulang-ulang terutama sekiranya H.pylori tidak dibunuh. Dalam erti kata lain, pengambilan ubat-ubatan selain daripada yang boleh membunuh bakteria H. pylori adalah sebagai langkah yang berterusan. Pesakit yang mengambil ubat untuk membunuh bakteria H. pylori selalunya (90%) tidak lagi mengalami masalah ulser selepas itu.
Kajian terkini mendapati ada kaitan antara H. pylori dengan kejadian kanser perut. Di Colombia dan China, di mana kehadiran H. pylori dalam usus adalah biasa, peratusan yang menghidapi kanser perut adalah tinggi.
H. pylori boleh berjangkit melalui air minuman dan pemakanan. Ia juga boleh berjangkit melalui air liur (seperti bercumbuan).
Sekiranya ulser tidak dikawal ia boleh menyebabkan masalah yang lebih teruk lagi:
haemorrhage iaitu pendarahan dalaman yang teruk. Akibatnya pesakit akan kehilangan banyak darah. Pesakit juga mungkin muntah darah dan mendapati darah dalam najis mereka.
lubang akan terbentuk di dalam lapisan usus. Ini boleh menyebabkan acute peritonitis dan memerlukan pembedahan segera.
perjalanan makanan dalam usus boleh terhalang bila terdapat parut hasil daripada ulser tersebut. Ini menyebabkan pesakit muntah dan boleh menurunkan berat badan.