.

.

Wednesday, November 30, 2011

Tagging from Her

From who? From blogger hot Missina!

Let click here to find out whether u r in her listing of tagging or not! heheheh..=)

Tagging2 ni mesti ader rules and conditions nya!..Sebenarnya aku bukan tak suka di tag2 ni tapi aku takut terlupa jer nak buat benda ni! heheheh yer la kekadang takder masa nak buat sampai la terlupa. Since dah di tag ni so aku gagahi diri untuk buat juga. (kang tak sosial plak dalam blog kan!) hehehehhe

Rules

  you must post these rules. Each person must post 11 things about themselves in their journal.

  answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.

  you have to choose 11 people to tag and link them on the post.

  go to their page and tell them you have tagged him/her

  no tag back!

  no stuff in the tagging section about " you are tagged if you are reading this" you legitimately (a.k.a really, trust, with all honesty) have tagged 11 people.

**These from her!

11 things about myself

1. I’m still a girl..hahhahha

2. I love red but i like purple too =)

3. I’m not single and available yet!

4. Always thinking about shopping, stylish, and fashion!

5. Never stop to earn money..wanna be a billionaire (hehehhehehe)

6. Less no thinking about foods

7. No one can ask me to stop loving my soul, parent, sibling, bff and who i love!

8. to get bored with something of the same

9. never forget for holiday..I’m family vacation planner

10. I hate traffic jammed and people who drive me shouting out a bad word!

11. Cooking and Baking are my hobby!

12. Oppsss, please stop writing about you “Reflisia”..it’s already eleven …ngeee

 

My answer for Missina question;

  1. nama sebenar korang  ~ Mas
  2. kegemaran korang sepanjang hayat ~ unfortunately Shopping
  3. pekerjaan sekarang @ belajar kos ape ~ jobless (tunggu posting buk)
  4. kenangan paling manis dan dikenang sampai bila-bila ~ saat jari disarungkan sebentuk cincin dari seorang lelaki bergelar suami
  5. perkara paling lucu pernah dihadapi ~ banyak sangat, antaranya when my lil niece call my name in her ‘ghost’ voice
  6. makanan kegemaran korang ~ Ikan patin masak tempoyak (baru2 ni rasa ini jer fav)
  7. apa yang korang paling takut ~ accident
  8. apakah hadiah yang paling special pernah dapat ~ rumah idaman 
  9. kalau marah korang buat apa ~buat muka bengang
  10. apa status korang?kahwin/single/berpunya atau complicated ~ not available..ehhehehe (dah kahwin)
  11. rancangan tv kegemaran ~ football match

 

My question are;

1. Name of your mom call?

2. Your favourite Restaurant?

3. favourite pastry?

4. your dream wedding theme (tak kisahlah dah kawen atau belum)

5. your preference denim brand?

6. country's desire to travel?

7. your fashion icon?

8. your favorite soccer player?

9. Blog that u love to blogwalking?

10. the best place in Malaysia that u think?

11. the most you do not like?

 

Who has been tagged (random)?

1. AmmyLo

2. Nofa

3. Memey

4. Mrs. Aidi

5. Mrs. Hadar

6. Pn. Elyn

7. Pn. Farra

7. Mommy Scha

8. Cik Asam Jeruk

9. Kak Ayu

10. Mama Tisya

11. Kak Hanis Azla

 

*** those yang pernah kene tagging macam ni (oleh org lain) tak perlu la buat untuk kali kedua. =).. Thanks and sorry for those yang tak suka i tag2 ni…

 

Tuesday, November 29, 2011

Temuduga Jawatan Tetap DG41

Fuhh nebes + takut + ingat2 lupa apa yang dihafal….semua ni lengkap la last weekend. aku and a few my coursemate dapat interview pada 23hb November 2011, bertempat di Blok B3, Bilik 1, Tingkat 1, Jabatan Perdana Menteri (JPM) Putrajaya.

Jawatan DG41 ni jawatan untuk guru. So bila dah dapat DG41 mean dah tetap la. Kali ini sistem posting untuk cikgu2 DPLI lain skit coz kitaorg skang ni kene interview tuk tetap dulu baru posting. Previous nye style, cikgu2 DPLI semuanya posting dulu baru la di interview untuk tetap, mean cikgu2 yang posting dulu tue masih bukan berjawatan DG la tapi dorang masih memegang DC41.

Menurut sumber yang dipercayai DC41 adalah jawatan untuk guru yang masih belum ditemuduga tetap dan ader sebahagian elaun yang masih belum diterima dalam gaji mereka. So kalau dah dapat DG ni mean JAWATAN TETAP dan gaji yang diterima adalah penuh mengikut taraf DG41. Ini semua apa yang diberitahu oleh pihak atasan la.

Batch aku plak adalah batch yang dikendalikan dengan sistem baru dimana kami semua (DPLI 2010/2011) di temuduga terlebih dahulu sebelum ditempatkan di sekolah2.

Alhamdulillah interview aku berjalan dengan baik walaupun pada mula mendengar soalan agak terkedu tapi aku dpt menjawab dengan jayanya.

Interviewer kami ialah Puan Margerat (Wanita berbangsa Cina) dan beliau sangat baik dan murah dengan senyuman, aku sangat senang dengannya.

Antara soalan yang dikemukakan ialah

1. Perkenalkan Diri anda

2. Apakah matlamat seorang guru?

3. Apakah cabaran yang anda lalui semasa menjalani latihan praktikum?

4. Apakah itu KBSM?

5. Jalankan secara ringkas Microteaching ?

6. Apakah isu-isu semasa antarabangsa yang kamu tahu?

Soalan nampak simple tapi sebenarnya agak mencabar bagi aku yang sedang berperang dengan gementar dan ketakutan.

Kini, semunya selesai sudah dan yang paling penting aku dapat menjawab soalan yang diajukan. Alhamdulillah.

Sekarang ni masa untuk menilik di manakah sekolah yang bakal kami ditempatkan? Uwaaa lagi gerun aku rasa!

(Sompek lagi mokcik amik gambar mokcik ngan kengkawan mokcik..Uii gemuknya mokcik skang ni)

231120113770231120113771  Before interview session…less ur nervous with snappy ur picture!

 

Friday, November 25, 2011

Freaking Busy

Oh freakin’ bad..when I left my diary almost 2 week!

Since last week, aku sangat bz dengan kerja dan preparation of DG41 Interview. Adoi, macam2 nak kene settle.

Hal kat opis, hal2 untuk attend interview. so many things i have to figure out sampai tak sempat nak jengah blog and tulis sepatah dua ayat kehidupanku.

Office skang ni ngah running satu projek yang memerlukan capability aku, dan aku plak jenis komited kerja so kene buat kerja tanpa berlengah lagi. sebab tue tak sempat nak jengah blog ni. Nasib baik tak bersawang lagi!

Start 2nd November dapat kabar berita yang aku and DPLI Group will have an interview before we get a posting. Whoaa buat aku kecut perut dengan berita tue. Fuhh!

Bila dah check ngan SPP (Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran) appeared nama aku kene interview kat Putrajaya. weee…nasib baik dekat ngan umah den! kalau soh den interview kat KL ker Shah Alam ker, mau kelam kelibut nak kene survey jalan bagai. Interview plak tue pepagi buta.

Kerja + Belajar sesuatu yang amat berat tuk dipikul. Aku memang salute la those yang capai keputusan cemerlang yang belajar sambil kerja ni. Bukan per aku ni nak interview pun seolah-olah aku ni ngah study and nak exam sambil bekerja. Macam2 nak kene kene ingat tuk preparation interview ( plus kerja yang ngah banyak plak tue).

bayangkan aku kene hafal + faham + ingat

1. Semua Teori Pengajaran + Pembelajaran, Teori2 Kecerdasan

2. Falsafah Pendidikan Kebangsaan, Sejarah Pendidikan

3. Wawasan 2020

4. NKRA, PIPP, PIN, SIP & SAPS

5. KBSM, KBSR, KSSR, TPV, MPV

6. MBMMBI, PPSMI

7. Sekolah2 di Malaysia

8. Isu Semasa + etc

Hadoi banyak sungguh benda nak kene bacakan! Tapi inilah CIKGU…perlu menguasai pengetahuan supaya menjadi guru yang betul (mean tahu la serba serbi coz student skang ni lebih hebat dari cikgu pengetahuannya)

disebabkan semua ni aku terpaksa pengtingkan apa yang penting dahulu. semasa kesibukkan aku dengan kerja dan study ni sempat juga aku attend discussion ngan kengkawan seangkatan.

131120113710  131120113709131120113708131120113712131120113714

Sambil study sambil gathering..=)

211120113767  see…hand note! hahahha macam nak amik exam kan!

I will update my interview session next entry keh!

boss dah panggil tue tuk siapkan kerja lagi

 

Tuesday, November 15, 2011

Makan lagi; Puding Buah Berkuah

Kali ni kisah makan lagi..tapi agak mnyayat hati skit! (adoi sedih). Bukan sedih apa pun, tapi hasrat tak sampai bila ingat buat puding buah ni nak bawak ke umah nenda tercinta, tapi sang suami plak demam and tak dapat attend kenduri arwah my late aunty (yang meninggal sebab cancer rahim tue.

Last-last aku n sang suami jer yang bantai makan puding ni. and aku bagi kat jiran sebelah skit rasa and hantar kepada mom in law skit (coz my sil suka giler benda ni). sekurangnya niat nak bersedekah tercapai juga walaupun bukan di rumah nenda.

InsyaAllah next time or next weekend ni rasa nak melawat atuk and nenek kat kg sana, aku akan buat lagi. sikit sama merasa, banyak sama makan..tul tak pepatah ni..hahhahah

121120113705

Ini gambar pudding yang baru kuar frigde

121120113706

Jom sejukkan tekak dengan puding buah berkuah ni..

yummeh!

 

Monday, November 14, 2011

Amekaw; Buat Sendiri, Makan Puas-puas!

Mengidam kerana lapar…so last saturday tak nak lepaskan peluang tuk buat sendiri Puding Roti and Sos Vanilla.

Aku guna resepi yang dapat kat internet and gabung ngan resepi mak aku. Mak bgtau guna roti benggali (roti yang mamak naik motor jual dedulu tue), tapi aku guna roti Gardenia Wholegrain Fibremeal…

Sedap…yummeh! so aku makan ngan sang suami puas2…heheheh takder la craving setiap hari lagi..hehehe

nak tau resepi yang saya guna buat Puding Roti and Sos Vanilla ni? jom tgk!

121120113694

Puding Roti Masmerah

 

Recipe Bread Pudding with Vanilla Sos

Pudding Roti

6 keping roti (aku guna gardenia wholegrain fibremaeal)

400ml susu (boleh guna susu segar atau susu cair)

2 biji telur (aku guna size c jer)

2 camca besar majerin (cairkan ~ masukkan microwave dalam 30 saat jer)

4 camca besar gula castor

1 sudu kecil vanilla essence 

kismis (sukahati berapa banyak nak) 

Sebelum buat apa2 pastikan oven swicth on dulu k (180 darjah celcius). Memula,carikkan roti dalam pan (aku guna silver pan 7 inch), kemudian siram roti yang telah dicarik2 dengan susu cair. Dalam bekas lain gaulkan telur, majerin, gula dan esen vanilla sehingga sebati dan kemudian siram atas roti tersebut.Taburkan kismis di atasnya  Masukkan dalam oven dan bakar lebih kurang 40 minit.

121120113692

Taadaa.. sebelum masuk oven

Vanilla Sos

1 tin susu cair

1 camca besar tepung kastad

2 camca besar gula castor

1 camca teh esen vanilla

Masukkan semua bahan di atas ke dalam peiuk dan panaskan sebentar (sekejap jer tau, kalau lama, nanti dier jadi puding custard plak)  . Kemudian angkat dan sejukkan. Pastu masukkan dalam peti sejuk sebelum makan. Yummeh! mesti hirup sampai habis punya la kuahnya!

Ok setakat ni saya nak kongsi resepi puding roti saya (setelah diubahsuai daripada resepi mak and google)

pssstt; mak, ampun yer masz ubah skit resepi coz resepi mak untuk kuantiti yang banyak.

 

Wednesday, November 9, 2011

Meriahnya Aidiladha di Kuala Lumpur

DSC_0118Salam Aidiladha buat semua..so macamana raya anda? meriah tak?..

Raya Haji tahun 2011 ni, buat pertama kali aku tak balik umah sesapa, but aku beraya kat rumah sendiri ngan sang suami.

Tak sangka sangat meriah, bila mom in law buat keputusan nak bermalam kat umah aku and nak beraya kat umah kami…Wah bestnya..

so a day befroe raya tue, aku and sang suami decided nak masak tuk juadah hari raya. Juadah yang kami bersusah payah masak sampai kul 3 pagi ialah Rendang Daging, Ayam Masak Merah, Nasi Beriani, Ketupat, Acar Timun Nenas and aku buat Kek skit untuk pemanis mulut. Yang paling best main dish cooked by sang suami

Dah alang2 a day before tue we all shopping barang dapur and terbeli tembikai maka hidangkan juga buah tembikai juga! we started prepare the dishes a day before raya around 5 pm…aku ngan sang suami pg pasar cari daging, ayam and bahan nak masak..

rasa best sangat coz nak raya kat rumah sendiri..and kami lupakan rasa penat yang tak terhingga coz kami tahu esok raya and mesti ader orang yang datang beraya umah kami. and paling best sista in law and family pun datang rumah tolong masak apa yang patut..meriah umah aku malam tue dengan riuh rendah anak sedara yang berlari2 dalam rumah..

Keesokkannya, pabila berkumandangnya takbir raya, aku mula rasa sayu teringat mak abah dikampung..sob sob sob..Selepas solat sunat hari raya, jiran la org pertama yang datang beraya ke rumah kami…and tak sangka jiran2 yang tak balik kg datang beraya ke rumah kami..kemudian disusuli adik beradik, sedara mara, dan kengkawan yang mana tak balik kg beraya.

Sangat meriah…tak sangka sampai ke malam tetamu datang beraya..walaupun penat tapi rasa best sangat bila masakan yang dihidangkan, mendapat pujian tanpa henti dari tetamu yang datang, sampai ader yang minta tapau la…heheheh

Selamat Hari Raya Aidiladha uoll…

061120113671 Ketupat

061120113672 Nasi Beriani / Minyak (asalnya nak buat nasi beriani tapi jadi nasi minyak)

dimasak oleh Sang suami

061120113673 Ayam Masak Merah ~ dimasak oleh Sang Suami, decoration by myself

 

061120113674 Rendang Daging ~ juga dimasak oleh Sang Suami, and decoration by myself

 

061120113675 Acar Timun + Nenas ~ ini simple punya salad, aku lah yang buat

 

061120113676 Ini kek yang sempat aku bake…and dalam balang tue Almond Biscotti

061120113678  tuan rumah

Tuan Rumah

DSC_0042

 DSC_0032DSC_0022

Guest

 DSC_0135DSC_0063 DSC_0045

the Kids

DSC_0101  my aunties DSC_0128

My sista in law’s Family

 Re

Thanks darling for coming ~ She’s my BFF

DSC_0083

last but not least ~ Sang suami and the KLX geng

Monday, November 7, 2011

Try and Error ~ Almond Biscotti

Last couple of sunday, so bored, when aku and sang suami decided berehat kat umah jer..

yer la mana tak nya, kemas umah, done by saturday, basuh baju pun saturday, so aku hanya masak tuk lunch jer..Sang suami macam biasa, pas makan tgk TV then tido (nak rehat katanya coz saturday dier pg masuk hutan ngan motocrossnya)

aku plak, bebinau mata dok ngadap Laptop (fb specially). dok browsing around sampai la aku terjumpa satu recipe nie.

Recipe Almond Biscotti…erm nampak simple and menarik. apa lagi try la buat! heheh…301020113633

and the recepi as below;

Almond Biscotti:

1 cup (145 grams) blanched whole almonds

1 teaspoon (5 grams)baking powder

1/8 teaspoon salt

2 cups (260 grams) all-purpose flour

3/4 cup (150 grams) castor sugar

3 large eggs (size B)

1 teaspoon vanilla essence

Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C). Toast almonds for 8-10 minutes or until lightly browned and fragrant. Let cool and then chop coarsely.

Reduce oven temperature to 300 degrees F (150 degrees C) and line a baking sheet with parchment paper.

In a small bowl lightly beat the eggs and extracts together.

In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer) combine the flour, sugar, baking powder and salt. Beat until blended (about 30 seconds).

Gradually add the egg mixture and beat until a dough forms, adding almonds about halfway through. On a lightly floured surface roll dough into a log about 14 inches (35 cm) long and 3 - 4 inches (8 - 10 cm) wide (but I used round cake pan 6 inch).

Transfer log to the prepared baking sheet and bake for 30 - 40 minutes, or until firm to the touch (log will spread during baking).

Remove from oven and let cool on a wire rack for about 10 minutes.

301020113621

Transfer log to a cutting board and, using a serrated knife, cut log into slices 1/2 inch (1.25 cm) thick on the diagonal ( I’ve cut the log ikut suka hati).

301020113623

Arrange evenly on baking sheet. Bake 10 minutes, turn slices over, and bake another 10 minutes or until firm to the touch. 301020113626

301020113629

Remove from oven and let cool.

.301020113633

Store in an airtight container

Simple and easy right! All these picture shown my Almond Biscotti mission was successful =)

Let’s try babeh

Thursday, November 3, 2011

Menu tambat hati suami

Last saturday, aku masak Ikan goreng tiga rasa. Sebenarnya aku suka sangat makan ikan 3 rasa ni. so aku pun dengan mood yang ‘rajin giler’ last saturday masak menu ni tuk sang suami.

Sang suami makan siap bertambah2 la nasi nya…sedap la tue..heheh

Jom tgk masakan saya!

291020113613

Simple jer pun resepinya,

aku guna 2 ekor ikan kembung (goreng dulu)

pastu kuahnya,

1. nenas

2, cili padi,

3. cili mesin (satu sudu kecik jer)

4. Sos cili

5. Garam and gula

6. Bawang besar

7. Bawang putih and bawang merah (kecik), untuk tumis.

caranya, tumis bawang putih and merah dulu, pastu masukkan cili mesin and masak sampai garing, kemudian masukkan sos cili agak2 satu sedu besar. kemudian masukkan garam, gula dan aku tambah kiub ikan bilis skit.

lepas tue tambahkan skit air dan masukkan nenas, cili padi dan bawang. biarkan kuah tue masak dan biar sampai rasanya dah blend dengan semua benda yang dimasukkan tadi kemudian siramkan atas ikan,

Kemudian makan dengan nasi putih panas…Fuhh sedap!