.

.

Thursday, May 31, 2012

Cadbury’s Fiesta

Olla bloggies

Penat + Lenguh kaki..Baru balik dari BTN. Just imagine how BTN work for their participant? So hard to daki bukit bukau nak pegi makan, then daki gunung ganang nak pegi mandi + sesat barat mencari surau untuk sesi solat berjemaah.

Adoi la..tapi sumpah fun giler when dapat stay dalam dorm dengan kengkawan yang sekepala. Walaupun letih tapi mulut sentiasa ketawa dengan cerita-ceriti kengkawan yang funny! Alhamdulillah everything went like as plan..but still got small hiccup. Biasa la kita hanya merancang dan DIA yang tentukan semuanya.

Ok aku nak cerita pasal Cadbury’s Day dulu. Last saturday, aku and sang suami jejalan + shopping kat Sunway Pyramid. and incidentally ada pulak Popular Discount Day (nama yang aku beri sendiri). Almost semua buku dapat discount 25%.Banyak kan! So aku and sang suami pun ader la juga shopping a few buku. 

 260520125329 260520125330

si isteri yang sibuk nak berpossing

260520125328

Sang suami yang khusyuk menelaah

………………………………………………………………………………………………………………

Selepas shopping buku, kami round Sunway Pyramid yang besr tue lagi. Sampai la part yang paling fun skali iaitu kat Cadbury’s Fiesta.

Wow! There have so many game. Sesiapa yang nak join the game mesti membuat pembelian sebanyak RM10 ke atas. Aku antara penggemar Cadbury and memang tak ketinggalan untuk shopping coklat!

260520125331 Chocolates Tree

260520125352

Lion and Cadbury’s Mascot

260520125333260520125335 260520125337  260520125351260520125341 260520125342 

queue for our favourite game

260520125353

last but not least…berpeluang bergambar di sana

………………………………………………………………………………………………………………

Bila tangan penuh dengan baju, kasut, buku dan chocolates, maka perut pun mula terasa lapar dan kaki mula minta untuk berhenti berjalan. So, kami singgah 1901 dulu coz dah lama tak makan and having Chicago Beef and 1 Malaysia Chicken. =)

260520125360260520125359  

Thanks sang suami for this treat =)

 

Monday, May 28, 2012

Sejuta Langkah on Sunday

1

I have walked as far as 6 km yesterday at the SEJUTA BELIA, PUTRAJAYA.

Guess, how many kg I lose?

Will update entry on the Sejuta Belia after I got home from a short course in Malacca (28 – 30 May 2012)

Bye Kuala Lumpur and Hye Malacca..(Malacca lagi..brrrr)

Sunday, May 27, 2012

Teacher’s Day

I had the best experience for the 1st time celebrating teacher’s day as a teacher!  =)

Last friday, sekolah aku mengadakan Majlis Sambutan Hari Guru peringkat sekolah. Sangat meriah and aku tak sangka sambutan yang dibuat begitu meriah dan sangat best!

Let’s get my pictures…gambar aku takder la banyak sangat coz aku camerawomen nya. heheheh

P1020124 Pepagi buta sampai sekola! janggal skit la buat cikgu2 yang mengajar sesi petang ni kan, coz waktu pukul 7.30 tue masih atas katil..tapi last friday kat sekolah dah!

P1020131 barisan guru yang bakal cemerlang =)

P1020147

they are best friend…cikgu yang sangat membantu =)

P1020152

Perarakkan guru-guru masuk ke dewan

P1020153

my lof2 student

P1020150

masa berarak pun sompek bergambar =)

P1020159

cikgu-cikgi yang best

P1020160

P1020192

The students

Teacher's Day

Antara student yang bagi aku hadiah and yang sempat aku captured. Sayangku murid yang tak sempat cikgu nak captured pict uolls jangan marah tau. Terima kasih atas hadiah yang korang semua bagi. cikgu sangat hargai! Cikgu sayang kamu semua =)

P1020171

Student’s Performance for their teacher

P1020224 P1020216P1020236

last but not least..sesi penyerahan tugas sebelum cuti panjang (cikgu ni nak bersalin, maka sayalah yang bakal memikul tugas)

Wednesday, May 23, 2012

My Poppy

Are you poppy enough?

 

Bila dah suka shopping tue, tak kisahlah online ker, kat shopping complex ker atau kat kedai runcit ker..membeli jer kejer! kata-kata sang suami kepada si isteri yang kuat bershopping.

Kah kah kah..sang suami ni kekadang pedas juga tau kata-katanya! sentap mak! Tapi pandai juga memujuk…caranya pancing si isteri pergi shopping la. I love you la Bugs.

Okeh, entry ni bukan pasal kisah suami pujuk isteri, tapi kisah aku dah addicted dengan shopping kat Thepoplook.com pulak. Sangat cool la baju2 nya. Dress pun cantik and sampai buat aku rambang mata.

Fuhh (sambil kesat peluh kat dahi) rambang sangat mata sampaikan tak tau berapa helai nak beli. Mengalahkan shopping kat mall plak kan! kalau u guys especially for gurls yang rasa nak cantik and vogue boleh try shopping kat sini. Trust me, sangat tak kecewa.

Setakat ni dah 3 kali penghantaran barang yang dibeli kat thepoplook.com. I feel ohsem with thepoplook.com dress. =)

270420124876

shipped yang ke-3

Let’s jamu mata at

190520125284

230520125314

My Poppy..

 

 

Saturday, May 19, 2012

Good News Teachers

Wah! Kat mana-mana sudut melepak guru-guru kat sekolah, asyik membincangkan kenaikkan pangkat masing-masing. Alhamdulillah rezeki cikgu kan! Pengorbanan yang telah ditaburkan oleh seorang guru mungkin akan terasa lebih dihargai apabila jasanya dikenang dengan kenaikkan pangkat.

Baru-baru ni sempena Sambutan Hari Guru, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mengumumkan perkara itu berkata, kenaikan pangkat tersebut melibatkan 8,222 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Siswazah dan 15,831 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma.

Guru-guru boleh membuat semakan di laman web Kementerian Pelajaran mulai hari rabu lepas. Klik sini untuk semakan kenaikkan pangkat

Petikan daripada ucapan Tan Sri Muhyiddin Yassin;

22. Selaras dengan usaha kerajaan untuk menambah baik Skim
Perkhidmatan Pendidikan, peruntukan tempoh minimum kenaikan pangkat
secara Time-Based berasaskan kecemerlangan dikekalkan sebagaimana
diumum oleh YAB Perdana Menteri pada 8 Mac yang lalu. Bagi Pegawai
Perkhidmatan Pendidikan Siswazah gred DG41, hanya 8 tahun diperlukan untuk
kenaikan ke gred DG44, 8 tahun untuk gred DG44 ke DG48, 6 tahun untuk gred
DG48 ke DG52, dan hanya 3 tahun untuk DG52 ke DG54. Manakala bagi
Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma gred DGA29, hanya 8
tahun diperlukan untuk naik ke gred DGA32, 8 tahun untuk gred DGA32 ke
DGA34, dan hanya 5 tahun untuk gred DGA34 ke DGA38.


23. Lanjutan pengumuman YAB Perdana Menteri, seramai 390 orang guru
telah dinaikkan ke gred DG54, manakala 676 orang ke gred DG52, 3,938 orang
ke gred DG48 dan 19,805 orang ke gred DG44. Bagi Guru Bukan Siswazah
pula, seramai 399 orang dinaikkan ke gred DGA38, manakala 2,639 orang
dinaikkan ke gred DGA34 dan 9,519 orang ke gred DGA32. Dianggarkan
seramai 8,222 orang Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah dan 15,831
orang Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma akan
dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat apabila memenuhi syarat tempoh
perkhidmatan mulai 1 Jun 2012 sehingga 31 Disember 2012. Guru-guru boleh
membuat semakan di laman web Kementerian Pelajaran mulai hari ini.


24. Selaras dengan komitmen kerajaan untuk meningkatkan kecemerlangan
pendidikan dan memartabatkan profesion keguruan, saya ingin memaklumkan
bahawa proses kenaikan pangkat Pengetua dari gred DG48 ke DG52 dan
Penolong Kanan dari DG44 ke DG48 telah dilaksanakan oleh Kementerian.
Setakat ini seramai 854 orang Pengetua telah dinaikkan pangkat dari DG48 ke
DG52 dan 4,270 orang Penolong Kanan telah dinaikkan pangkat dari DG44 ke
DG48. Kenaikan pangkat ini melibatkan Pengetua dan Penolong Kanan yang
merupakan penyandang sedia ada sebelum atau pada 31 Disember 2011, dan
yang memangku jawatan sebelum atau pada 31 Disember 2010. Tarikh
kuatkuasa kenaikan pangkat ini adalah pada 1 Januari 2012. Baki penyandang
jawatan Pengetua dari gred DG48 ke DG52 seramai 430 orang dan baki
penyandang jawatan Penolong Kanan Gred DG44 ke Gred DG48 seramai 2,655
orang akan diperakukan secara berperingkat mulai Jun 2012 setelah calon-calon
memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.
………………………………………………………………………………………………………………

Best kan! Ini lah namanya rezeki, dah lah dinaikkan gaji kemudiannya dinaikkan pangkat pula. Weee bestnya, tahniah buat semua guru-guru yang layak menerima kenaikkan pangkat ini. Aku hanya mampu melihat dan belajar lebih gigih dari senior2 ini. =)

Sebagai reward diri aku sempatkan diri shopping kasut! hehehheheh…tak dapat naik pangkat (berangan jer la kan!) dapat shopping pun dah terapi stress aku ni.

190520125274  so comfy…. love this

Friday, May 18, 2012

Mabok Burger Bakar =)

130520125204

Wee..kisah burger bakar lagi. Walaupun aku memang tak pernah makan mana-mana burger bakar kat luar sana, tapi aku pasti mesti sedap sampaikan semua orang menceritakan keenakkan burger bakar!

Setakat ini, hanya burger bakar sang suami yang aku nikmati dan menjadi 1 of my favie. Thanks abang =). Last saturday, sang suami punya BFF datang bermalam kat rumah. Hahahhaha macam jauh jer kan datang bermalam, padahal dorang ni orang wangsa maju jek!..hehehe papepun kedatangan mereka sangat dialu-alukan coz rumah kitorang pun bukannya ader orang. Rumah double storey, tapi tinggal 2 orang jer! =)

130520125209Our little guest ~ she’so adorable

So bff’s husband requested nak makan burger and western food for sunday lunch! So apa lagi sang suami suka la nak tunjukkan skill masak and nak kasi kawan dia rasa masakannya =). Aku and bff’s wifey apa lagi goyang kaki sambil tgk TV and gossiping ..hehehhe kelasss kan para isteri tunggu para suami masak!

130520125199

130520125201

 

Lepas semuanya terhidang, kitaorang pun apa lagi, makan time la..Ya ampun sedapnya burger bakar kali ni coz sang suami buat special grill..Yummy + Delicious = Yummilicious kot!

Sampai tak terhabis nak makan burger bakar ni. Daging yang sangat tebal dan penuh dengan secret recipe kata dang suami. hahahhaha secret la sangat! memang buat saper yang makan pastu rasa mabok la coz lots of meat. Those yang tak boleh makan banyak daging la akan pening ni. Aku ok jer…heheheh

Semua guest puji la bugs burger bakar ni…selain grill burger, ader juga spaghetti. Kitaorang pas makan burger, memasing cari bantal coz dah full + mengantuk! Bangun jer dari tido we all makan spaghetti pulak..hehehhe sangat best dapat makan reramai ni. Siap aku bungkuskan bawak balik untuk guest kami ni.

Walaupun terasa penat tapi aku sangat happy and rasa nak dorang datang lagi. Thanks Black and Ifan serta si comel Irdina..datang lagi tau and jangan serik dengan kekruangan kat rumah kami =)

    130520125203  140520125230

The meals…

Wednesday, May 16, 2012

Happy Teacher’s Day

050520125057

Rasa special sangat hari ini sebab Teacher’s Day. Walaupun sekolah masih belum celebrate Teacher’s day hari ini due tengah midterm exam, tapi aku tetap rasa macam happy sangat sebab aku dapat ucapan hari guru from my sayangness student!

Aku faham sangat walaupun dorang semua sibuk study untuk exam, dorang semua tak lupakan guru yang telah bersusah payah untuk bagi dorang ilmu. Sampaikan budak paling suka ponteng kelas (so far kelas aku tak penah ponteng lagi) pun datang kat aku and said ‘ Teacher, I love You’…nak menangis aku dengar.

Ada juga yang datang salam aku. yang paling kelakar bila student cina salam aku and cium tangan =). Sangat terharu okeh! Paperpun pengalaman menjadi seorang guru memang ohsem. Aku sangat berharap, aku lebih kuat dan tabah dalam menghadapi dugaan dan cabaran menjadi seorang guru yang berdedikasi.

Dear my student, i love you so much and i really want you will be a good person in future!

160520125253 Complimentary from INTI College to all teacher in SMKSS

Thanks =)