.

.

Tuesday, July 31, 2012

Marathon shopping

210720125784 

OMG…1st day puasa dah marathon kat Jalan TAR. Dari pagi sampai ke petang la aku and my SIL buat marathon kat sana. Hahahah…dasyat sungguh!

Suasana kat Jalan TAR tue memang meriah la. Macam2 ada. Baju kurung, kaftan, tudung (so many style) dan macam2 la. cuma mak bapak jer takder kat sana. larat tak larat jer nak cari barang kat sana.

Tapi malangnya tak der pun barang yang aku shopping untuk raya cuma a few accessory sahaja yang aku borong. Skang ni tak boleh tgk barang2 comel pasti aku rembat punya la.

1st day puasa tue tak der la ramai sangat orang coz 1st day puasa kan, dan kebetulan masa tue tengah bulan (belum gaji la kan). Agak selesa aku dan SIL aku round the JALAN TAR tue. takder la sesak sangat sampai tak bleh jalan.

Walaupun tak ramai orang, penat yang aku alami memang luar biasa la kan! hanya tuhan sahaja yang tahu. Sampai rumah dari marathon tue around 5.30 pm uolls. adoi! memang tak jenguk dapur la aku. (Nasib baik berbuka puasa rumah mak mertua).So aku jadilah seorang menantu yang malas. Balik dari shopping trus ‘kedebom’ (tido) sampai pukul 7 petang.

Nasib baik sang suami kejutkan aku. Kalau tak sure pasti lajak sampai berbuka puasa la kan! ahahahha. teruk benor perangai menantu sorang ni.

Paperpun ini rekod pertama la bagi aku 1st day puasa dah ader kat sana. =). sekarang aku masih mencari masa yang sesuai untuk shopping raya coz masa yang ada, penuh jer ngan aktiviti iftar bersama family.

Selamat berpuasa dan beribadat semua.

 

Sunday, July 29, 2012

Brooch yang sangat comel =)

Ramai bertanya mana saya beli brooch comel dalam Mix and Match entry tue..

saya beli kat S T Y L I S T A  T A L K..

290720125860 290720125861 290720125863 290720125846 290720125848 290720125850 290720125852 290720125853 290720125854 290720125856 290720125858 290720125859

do visit https://www.facebook.com/StylistaTalk for more colours =)

 

Sangat terduga…

Alhamdulillah seminggu sudah kita berpuasa, rasanya seminggu juga aku tak update blog. Bukan malas, tapi masa yang sesuai untuk mereka ayat dan cerita tak kena. ye la kan..bila bulan puasa ni macam2 perkara perlu dilaksanakan.

Bukan sahaja duniawi malah akhirat juga tak ketinggalan. so yang mana rasa lebih penting baik dahulukan. betul tak? my 1st experience being a teacher di bulan puasa.Ya Allah hanya tuhan sahaja yang tahu. Apatah lagi waktu mengajar di waktu petang. Al maklumlah waktu tengahari sampai ke petang tue dah waktu L E M A U kan..hahahha. So aku rasa sangat terduga. Lagi terduga pabila terpaksa bercakap kuat + nak meninggikan suara menyampai kan ilmu untuk anak-anak aku.

Tidak cukup dengan banyak bercakap tambah pula aku terpaksa naik turun dari bilik guru ke kelas dan kelas ke bilik guru ( bilik guru tingkat 2 dan kelas semua tingklat 4). tercabar tak? OMG hanya tuhan sahaja yang tahu. Cuaca sekarang ini pula sangat menguji aku ( panas dan tak hujan). Sejujurnya aku katakan tekak sangat kering + sangat haus. Tapi itu bukan alasan untuk aku tidak berpuasa..

Karenah anak-anak pula tidak kurang menduga aku. Ada yang nak belanja makan la (saja menduga cikgu), ader pula yang minum chatime depan2 aku la..ader juga tonggak air depan cikgu ni..hahahha maklum la dorang ni kebanyakkan berbangsa cina dan india. So cikgu ni la kene ajar supaya mereka menghormati kaum Melayu yang berpuasa. Alhamdulillah aku berjaya mendidik mereka. Kesannya mereka sudah pandai mencari tempat tersembunyi untuk minum air di dalam kelas seperti memaling ke belakang supaya cikgu muslim tak nampak dorang minum air. ader juga yang duduk bawah meja nak minum air. hehehehe..

Syukur sangat didikan ku berjaya menjadikan anak-anak bermoral. Saya sayang anak-anak saya.

Alhamdulillah kini aku sudah boleh adapt dan kini aku menjadi makin kuat ..bak kata pepatah ‘alah bisa tegal biasa’.

Monday, July 23, 2012

Mix and Match !

020520125001

comel tak?

love this brooch so much

c6-131

150520125241

030520125045

040520125054

010520124958

mix the colour follow my baju’s colour =)

xoxo

 

Saturday, July 21, 2012

Ramadhan datang lagi =)

 C6-17

Alhamdulillah, Ramadhan datang lagi. Bila bulan puasa nak tiba ni, mula la fikirkan macam2. Antaranya baju raya, kuih raya, duit raya, dan semuanya preparation nak raya. Astaqfirullah…fikir duniawi jer aku ni. Bulan Ramadhan ni bulan penuh keberkatan, maka perlu lah ambil kesempatan ini untuk mengumpul pahala.

Alhamdulillah, semua keperluan raya, seperti duit raya, baju raya, kasut raya, kuih raya dan macam2 raya lagi la dah almost done dan tahun ni aku berazam nak tambahkan amal ibadat dan aku tak nak lepaskan peluang untuk mengumpul pahala dan bekalan untuk hari akhirat nanti. Moga segala amal ibadat yang aku buat ini mendapat keberkatan Allah S.W.T. amin

Back to cerita dihari jumaat sebelum puasa, kat sekolah den ada 2 party. satu party potluck dan satu celebration party rumah merah sempena menag perbarisan rumah merah. =) All day long makan jer kan! ahaks..berat makin bertambah la uoll. So part potluck ni aku sangat pening apa nak buat, Kek dah ada orang book untuk bawa, apam polkadot also. But our main dish is Mee Kari yang sodap katanya (feel upset sebab tak sempat nak makan coz kelas penuh sampaikan tak sempat nak merasa). Fikir punya fikir dapat idea nak buat blueberry cheese tart.

200720125771

Blueberry Cheese Tart yang tengah queue nak masuk oven

Sampai pukul 3 am la aku tido malam semalam nak siapkan tart ni. Supposed aku kene service kereta semalam 20 July 2012 pukul 9 am, tapi mengantuk punya pasal, pospone to next week. Hahahha sampai tak jadi semua menda. Tapi sangat berpuas hati bila cikgu2 lain dapat merasa apa yang aku buat dan dorang sangat suka.

Paling best bila dah ada yang book untuk order. hahahha! so far skang ni order still close coz aku sangat bz dengan kerja2 cikgu ni. =)

Paper pun syukur sangat dapat merasa lagi Ramadhan ini. dan aku berharap moga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk terus beribadat kepada NYA. amin.

Thursday, July 19, 2012

Riang Ria di Stadium!

Done and lega sangat bila hari sukan dah lepas! selagi tak lepas lagi hari sukan ni, maka cikgu la yang tak senang duduk!

Mana tidaknya, cikgu la yang nak kene fikir, baju apa nak student pakai untuk perbarisan, costume, mascot, bendera, sepanduk, dan macam2 la cikgu nak kene fikir dan buat..

Alahai student, bertuah uoll skang ni tau! semua cikgu buat…macam aku dedulu takder maknanya semua ni..masing2 murid kene usaha cari nak pakai baju apa, nak saper make up  and nak jalan macam mana, semua sendiri tau…hehehe

Ini 1st time aku handle perbarisan, so agak clumsy skit la. sampai tak tido malam la aku dibuatnya! Hari sukan sekolah aku ni buat pada hari ahad kat Stadium Mini MSN. So hari sabtu tue penuh dengan aktiviti persiapan terakhir yang dibuat oleh guru..OMG cant believed it that I’m so really excited nak tgk hasil perbarisan dan baju yang dijahit oleh aku untuk marching ni..hhahahah

jom tgk a few pictures yang aku snap…hehehe

P1020427 Rumah Merah’s Pom Pom girl =)

P1020429 cikgu rumah merah!

P1020433 hahhahha…the RED WARRIORs

P1020478

start perbarisan dengan badan beruniform ~ Pnadu Puteri

P1020440 Badan Pengawas Sekolah

P1020441 P1020473 PBSMP1020527

P1020532 Rumah Biru

P1020495  our Red Warriors P1020502

idea aku…hahahha

P1020505 P1020509 P1020512Rumah Kuning 

P1020515 P1020521 P1020485 P1020490

Rumah Hijau

I had amazing experience when aku ditugaskan bahagian Kecemasan. Ya ampun saya bukan cikgu PBSM yang ada pengalaman dalam bidang medic ni. adoi, nebes kot bila student pengsan la, nak muntah la, kaki berdarah sebab jatuh kat trek la dan paling worse yang aku terpaksa handle bila tapak kaki melekat dengan trek sampai tersiat kulit kaki..OMG..naik pitam aku. Huh!

Apa-apa pun sangat happy dengan career aku ni coz aku boleh dapat macam- macam pengalaman baru. =)

Neway, Congrats Perbarisan Rumah Merah menang tempat kedua walaupun keseluruhan rumah merah dapat tempat terakhir..Good Job! Jumaat ni cikgu buat party tuk uoll k =) mwaaahhh to anak-anak saya..

Breakfast at Kopi Club ~

Review tempat breakfast yang best…membuatkan aku teringat di saat last week aku and sang suami breakfast kat Kopi Club, Plaza Lowyat!

Oh! sungguh sedap nasi lemak nya..membuatkan aku masih mengidam sampai saat ini! Sang suami memilih mee goreng mamak and rasanya pun sodap juga.

Kalau korang pergi Plaza Lowyat, boleh la singgah and makan kat Kopi Club ni. Ia terletak di tingkat bawah skali, depan 1901 Hotdog.

Masih mengidam nak makan nasi lemaknya la..Sang Suami, jom makan kat sana lagi! Jawabnya ‘ lepas raya’…hahahha

300620125654muka isteri yang kuat makan =)

300620125651

Muka di pagi hari sambil kelaparan..hehehe

300620125655300620125656menarik tak my breakfast?

milo ais and Nasi lemak

300620125661

Teh Ahmad from London

300620125659

sang suami with his meal

300620125652  Muka bila dah kenyang! =)